Curiozități despre Afganistan. De ce nu ai voie să te uiți în ochii unei femei afgane?

16.08.2021
Curiozități despre Afganistan. De ce nu ai voie să te uiți în ochii unei femei afgane?

Afganistan este una dintre cele mai mari țări din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. 75% din suprafață este acoperită cu munți colțuroși. Statele Unite ale Americii au decis retragerea trupelor din Afganistan după 20 de ani de conflicte și astfel, talibanii au preluat puterea. Site-ul shtiu.ro citează thefactfile.org și îți prezintă 20 de curiozități despre Afganistan.

Cel mai mare oraș din Afganistan este Kabul, capitala țării.

Deși are o suprafață de 652230 de km pătrați, țara nu are ieșire la mare. aceasta este înconjurată de Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan și China.

„Buzkashi” este considerat sportul național în Afganistan. Jucătorii din două echipe încearcă să prindă o capră în timp ce fiecare jucător călărește un cal. Acest joc se joacă de secole și este un sport dur.

Afganistan este cel mai utilizat nume de țară din știrile ultimilor douăzeci de ani.

În Afganistan, anul nou se celebrează pe 21 Martie.

În ciuda faptului că are un relief muntos (multe vârfuri depășesc 6100 m înălțime) și este o țară săracă, există semnal la telefon în peste 90% din suprafața țării.

Există un singur evreu care trăiește pe teritoriul Afganistanului. Numele lui este Zablon Simintov și este un restaurator și un comerciant afgan de covoare. Acesta s-a născut în anul 1959.

În 2004, Hamid Karzai a devenit primul președinte ales în mod democratic al Afganistanului.

În traducere liberă „Afganistan” înseamnă „țara afganilor”. Numele Afganistan a fost folosit pentru prima oară în 1801 în tratatul de pace dintre Anglia și Persia referitor la regiunile în care trăiau paștunii.

În majoritatea cazurilor, familia locuiește împreună în aceeași casă. La căsătorie, fiul și soția sa locuiesc separat într-o cameră diferită din casă, dar sub același acoperiș.

Contactul vizual direct între bărbați și femei nu este acceptat și trebuie evitat.

În vremea în care talibanii dețineau puterea în Afganistan, amputările, lapidarea și executarea publică a infractorilor erau practici frecvente în Afganistan.

În Afganistan, trenurile sunt o raritate. Țara are doar două căi ferate cu o lungime totală de 85 de km.

În familiile afgane mâncarea se servește, de obicei, pe podea și fără tacâmuri.

Poligamia este permisă în Afganistan, totuși este destul de rară. Multe dintre căsătorii au loc între veri primari.

Limbile oficiale în Afganistan sunt Dari și Pashto.

Sunt foarte multe familii in Afganistan care nu au acces la electricitate.

Homosexualitatea, alcoolul, carnea de porc și narcoticele sunt ilegale în Afganistan.

În Afganistan, Ziua Națională este sărbătorită pe 19 August.

Speranța de viață în această țară este de doar 53,25 de ani.

Foto: Pexels.com & unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot