Unde se află cea mai mare stație de trenuri din Europa?

09.07.2021
Unde se află cea mai mare stație de trenuri din Europa?

Anul acesta s-au împlinit 15 ani de la inaugurarea, la Berlin, a principalei stații de trenuri din Germania. Construită cu prilejul turneului final al Campionatului Mondial de fotbal găzduit de Germania în 2006. „Berliner Hauptbahnhof” este cea mai modernă și mai mare gară din Europa.

Situată în apropierea râului Spree, la câţiva zeci de metri de zona unde cândva era Zidul Berlinului, „Berliner Hauptbahnhof” este operată de DB Station&Service, o subsidiară a Deutsche Bahn AG.

Clasificată ca stație de Categoria 1, stația este una dintre cele 21 existente (toate categoria 1) în Germania. În Berlin mai sunt trei gări: „Gesundbrunnen”, „Südkreuz” și „Ostbahnhof”.

Stație de trenuri de 700 milioane de euro

Organizată pe cinci niveluri, stația dispune de un plafon translucid de formă tubulară. Acesta este realizat din peste 9.000 de panouri din sticlă dură şi are o lungime de 320 de metri.

Cele două turnuri ale construcţiei au o înălțime de 46 de metri, cu 10 mai mult decât clădirea Reichstag-ului şi a cancelariei, care se află în imediata apropiere. Între cele două turnuri se află spații pentru birouri cu o suprafață de 42.000 de metri pătrați.

La realizarea staței s-au folosit 85.000 de tone de oţel şi 500.000 de metri cubi de ciment.

Impunătoarea construcție a costat peste 700 de milioane de euro, iar lucrările au durat opt ani. Este prima mare gară din Europa care a fost construită în ultimul secol.

Stație de trenuri cu 1.100 de trenuri

Clădirea oferă turiștilor o mulțime de posibilități pentru a-și petrece timpul până la îmbarcarea în tren. Printre acestea se numără 80 de magazine care se întind pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați și o plajă exterioară.

Gara este prevăzută cu 54 de scări rulante şi 34 de lifturi, unele dintre acestea oferind priveliști spectaculoase asupra oraşului.

„Berliner Hauptbahnhof” este tranzitată zilnic de 1.100 de trenuri și peste 300.000 de călători. Prin această gară trec anual peste 110 milioane de călători.

Terminalele est-vest leagă Parisul de Moscova, existând de asemenea opt linii ce leagă nordul de sud, situate la 15 metri sub nivelul solului. Acestea leagă Atena de Copenhaga.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot