Cine sunt talibanii? Care este filozofia talibanilor?

16.08.2021
Cine sunt talibanii? Care este filozofia talibanilor?

Taliban este numele dat unei persoane care aparține mișcări musulmane sunnite și fundamentaliste. Talibani se găsesc în Afganistan și Pakistan și reprezintă o grupare politico-religioasă extremistă. Surprinzător este faptul că în limba arabă talib înseamnă ”student religios”, însă membrii acestora nu au nicio legătură cu cultura, ci vor doar să conducă prin forță și violență.

Ce filozofie au talibanii?

Mișcarea talibană a început să ia naștere în anul 1993, după ce s-a încheiat ocupația sovietică din Afganistan, iar mai multe grupări de mujahedini participante la acele lupte de eliberare, se reunesc. Drept urmare, au apărut primele grupuri talibane, care vor fi susținute material de Pakistan. Odată cu trecerea timpului, aceștia s-au dezvoltat impunându-și viziunea despre societate și viață prin violență și crime.

Din sud-vestul Afganistanului, talibanii și-au extins extrem de rapid influența. În septembrie 1995 au capturat provincia Herat, la granița cu Iranul, și exact un an mai târziu au capturat capitala afgană, Kabul, răsturnând regimul președintelui Burhanuddin Rabbani – unul dintre părinții fondatori ai mujahidinilor afgani care au rezistat ocupației sovietice. Până în 1998, talibanii dețineau controlul asupra a aproape 90% din Afganistan.

Legea Sharia nu acceptă politica sau partidele politice. De aceea nu dăm salarii oficialilor sau soldaților, doar mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte și arme. Vrem să trăim cum a trăit Profetul acum 1.400 ani și jihadul este legea noastră. Vrem să refacem acele vremuri în care a trăit profetul și, de 14 ani, nu avem altă preocupare decât ceea ce își dorește poporul afghan, susțineau la un moment dat talibanii printr-un purtător de cuvânt.

Talibanii consideră că un lider nu trebuie să ajungă la putere prin vot, ci prin Bay’ah, jurământ de loialitate, atribuit Profetului și specific islamului timpuriu. Viața talibanilor este una foarte dură și impun mai multe restricții, precum:

 

Talibanii au introdus sau au susținut pedepse în conformitate cu legea Sharia. Printre acestea se numără execuțiile publice ale criminalilor condamnați și adulterilor și amputări pentru cei găsiți vinovați de furt. Bărbaților li se cerea să-și lase barba să crească, iar femeile erau nevoite să poarte burka.

Afganistan este o țară unde talibanii își fac de cap, iar comunitatea internațională a ales să părăsească regiunea, lăsând populația la mâna și mila mișcărilor extremiste. Potrivit specialiștilor în domeniu, va urma un război civil care se va întinde pe mulți ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot