De ce teroriștii preferă camionetele Toyota Hilux?

16.08.2021
De ce teroriștii preferă camionetele Toyota Hilux?

De cele mai multe ori, atunci când la televizor sunt difuzate imagini cu teroriști, aceștia apar în camionete Toyota Hilux fluturând steaguri și trăgând în aer cu celebrele arme automate AK-47.

Cu siguranță un detaliu al acestui tablou ne-a scăpat multora dintre noi, și anume mașinile cu care se deplasează teroriștii, indiferent că vorbim despre gruparea Isis ori despre talibani. Este vorba despre camionetele marca Toyota Hilux care, potrivit specialiștilor, sunt echivalentul automatelor Kalashnikov.

Aceste vehicule au devenit frecvente în filmele de propagandă ale grupărilor extremiste din Afghanistan, Irak, Siria şi Libia. Aproape în fiecare astfel de filmuleț camionetele Hilux apar pline cu arme şi terorişti.

Cum ajung modelele Toyota Hilux la teroriști?

În ultimii ani, principalele grupări teroriste au achiziționat sute de noi astfel de camionete, ceea ce a stârnit idignarea americanilor și nu numai.

De altfel, guvernul SUA a cerut la un moment dat celor de la Toyota lămuriri pentru a afla de ce grupările extremiste dispun de atât de multe modele Hilux.

Japonezii au răspuns că nu știu cum ajung acestea în posesia teroriștilor, dar că „există o politică strictă de a nu comercializa autovehicule unor cumpărători care le pot utiliza sau modifica pentru activități paramilitare sau teroriste”.

Oficialii Toyota au declarat că este imposibil să poată urmări toate mașinile care au fost furate sau care au fost cumpărate și ulterior revândute prin intermediul intermediarilor.

Spre exemplu, în ultimii 7-8 ani au fost furate la nivel global aproximativ 3.200 de modele Toyota Hilux despre care se presupune că au ajuns în final în posesia grupărilor teroriste.

De ce preferă teroriștii modelele Toyota Hilux?

Camioneta Toyota Hilux este atât de populară printre teroriști încât este asociată, practic, cu aceștia. De la războaiele civile din Somalia și până la războiul talibanilor din Afghanistan din anii ’90 au consolidat rolul pickup-ului Toyota ca o adevărată icoană a unei noi generații de teroriști.

Aceste camionete s-au dovedit extrem de utile membrilor grupărilor teroriste mai ales în luptele purtate împotriva forțelor inamice.

Toyota Hilux face față cu brio celor mai dificile drumuri, chiar dacă este achiziționată la mâna a doua, fiind foarte rezistentă, chiar dacă depășește 300.000 km parcurși.

Ea şi-a dovedit utilitatea printre terorişti deoarece aceștia vor mașini pe care să transporte armament în orice condiții și pe care armele să poată fi asamblate ușor.

Camioneta Hilux este rapidă, uşor de manevrat şi are un impact mare atunci când i se montează o mitralieră de calibrul 50 mm, care străpunge cu uşurinţă vestele antiglonţ ale soldaţilor şi trecând şi prin vehiculele blindate mai puţin rezistente.

Utilizarea camionetelor Toyota a fost inițiată de Armata Populară de Eliberare „Sahrawi” în conflictul ei cu Marocul și cu Mauritania în anii ’70. De altfel, atunci au apărut și primele fotografii cu teroriști la bordul unui astfel de pick-up.

Mai târziu, prin anii ’80, un conflict similar iscat între Libia și Ciad a arătat lumii o utilizare la scară largă a camionetelor constructorului nipon astfel încât conflictul a devenit cunoscut sub numele de „Războiul Toyota”.

Foto: Wikipedia

 

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum îi ținea comunismul pe țărani la muncă? Ce au fost CAP-urile?
Cum îi ținea comunismul pe țărani la muncă? Ce au fost CAP-urile?
Părinții și bunicii au povești de viață care merită să le ascultăm. Cu ajutorul acestora, aflăm despre evenimentele petrecute în istorie, mai ales în perioada comunistă, o etapă în... citește tot
A existat în realitate baba Vrâncioaia, cea care și-ar fi trimis copiii la oastea lui Ștefan cel Mare?
A existat în realitate baba Vrâncioaia, cea care și-ar fi trimis copiii la oastea lui Ștefan cel Mare?
Toți copiii au învățat la școală despre baba Vrâncioaia și copiii acesteia, care au adunat războinici pentru Ștefan cel Mare pentru ca voievodul moldovean să poată să lupte cu inamicii.... citește tot
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Perioada verii a venit. Acest lucru înseamnă că din ce în ce mai mulți dintre colegii de birou sau prieteni vor pleca în concedii. Fie că vor merge la mare, la munte sau într-un city-break de... citește tot