Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

08.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

Data de 8 martie este una specială, fiindcă la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice, pe care redactorii shtiu.ro vi le prezintă în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 8 martie

1618 – Celebrul matematician și astronom german Johannes Kepler a descoperit a treia lege a mișcării planetelor. Legile lui Kepler l-au ajutat pe Isaac Newton să formuleze Legea gravitației. Principiile lui Kepler au o deosebită importanță pentru înțelegerea mișcării corpurilor cerești.

1848 – O parte dintre revoluționarii români se întâlnesc la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, și pun la cale declanșarea revoluției în țară.

1856 – Fiul lui Napoleon 1, contele Walewski, a propus la Congresul de la Paris unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.

1862 – În timpul Războiului Civil American are loc prima bătălie între două nave, Monitor, care aparținea Uniunii, și Merrimack, deținută de Confederației. Acest conflict a revoluționat tehnicile navale de luptă.

1910 – Raymonde de Laroche a fost prima femeie din lume care a primit licența de zbor.

1918 – A fost observat primul caz de gripă spaniolă, care s-a transformat în pandemie. Virusul a omorât aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume.

1935 – În Japonia, la Tokyo, a fost găsit mort câinele Hachikō. Patrupedul a rămas în istorie pentru devotamentul arătat de stăpânul său, la mult timp după ce acesta și-a pierdut viața. Hachiko și-a așteptat stăpânul zi de zi, timp de nouă ani în Gara Shibuya. Pe data de 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort pe o stradă din Shibuya. Gestul animalului l-a transformat pe acesta în „cel mai credincios câine din lume”.

1945 – Guvernul României a adresat o petiție Guvernului sovietic prin care a cerut lipirea nordului Transilvaniei la România, deținută la acea vreme de Ungaria, lucru care a fost aprobat.

1950 – Uniunea Sovietică a anunțat public că deține bomba atomică.

1968 – Are loc „Primăvara de la Praga”, eveniment istoric de liberalizare față de Uniunea Sovietică. La această dată, studenții cehoslovaci s-au alăturat mișcării.

1970 – Echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul mondial.

1995 – La această dată au fost deschise oficial lucrările Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu... citește tot
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot