Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

08.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

Data de 8 martie este una specială, fiindcă la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice, pe care redactorii shtiu.ro vi le prezintă în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 8 martie

1618 – Celebrul matematician și astronom german Johannes Kepler a descoperit a treia lege a mișcării planetelor. Legile lui Kepler l-au ajutat pe Isaac Newton să formuleze Legea gravitației. Principiile lui Kepler au o deosebită importanță pentru înțelegerea mișcării corpurilor cerești.

1848 – O parte dintre revoluționarii români se întâlnesc la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, și pun la cale declanșarea revoluției în țară.

1856 – Fiul lui Napoleon 1, contele Walewski, a propus la Congresul de la Paris unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.

1862 – În timpul Războiului Civil American are loc prima bătălie între două nave, Monitor, care aparținea Uniunii, și Merrimack, deținută de Confederației. Acest conflict a revoluționat tehnicile navale de luptă.

1910 – Raymonde de Laroche a fost prima femeie din lume care a primit licența de zbor.

1918 – A fost observat primul caz de gripă spaniolă, care s-a transformat în pandemie. Virusul a omorât aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume.

1935 – În Japonia, la Tokyo, a fost găsit mort câinele Hachikō. Patrupedul a rămas în istorie pentru devotamentul arătat de stăpânul său, la mult timp după ce acesta și-a pierdut viața. Hachiko și-a așteptat stăpânul zi de zi, timp de nouă ani în Gara Shibuya. Pe data de 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort pe o stradă din Shibuya. Gestul animalului l-a transformat pe acesta în „cel mai credincios câine din lume”.

1945 – Guvernul României a adresat o petiție Guvernului sovietic prin care a cerut lipirea nordului Transilvaniei la România, deținută la acea vreme de Ungaria, lucru care a fost aprobat.

1950 – Uniunea Sovietică a anunțat public că deține bomba atomică.

1968 – Are loc „Primăvara de la Praga”, eveniment istoric de liberalizare față de Uniunea Sovietică. La această dată, studenții cehoslovaci s-au alăturat mișcării.

1970 – Echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul mondial.

1995 – La această dată au fost deschise oficial lucrările Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot