Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

08.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

Data de 8 martie este una specială, fiindcă la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice, pe care redactorii shtiu.ro vi le prezintă în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 8 martie

1618 – Celebrul matematician și astronom german Johannes Kepler a descoperit a treia lege a mișcării planetelor. Legile lui Kepler l-au ajutat pe Isaac Newton să formuleze Legea gravitației. Principiile lui Kepler au o deosebită importanță pentru înțelegerea mișcării corpurilor cerești.

1848 – O parte dintre revoluționarii români se întâlnesc la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, și pun la cale declanșarea revoluției în țară.

1856 – Fiul lui Napoleon 1, contele Walewski, a propus la Congresul de la Paris unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.

1862 – În timpul Războiului Civil American are loc prima bătălie între două nave, Monitor, care aparținea Uniunii, și Merrimack, deținută de Confederației. Acest conflict a revoluționat tehnicile navale de luptă.

1910 – Raymonde de Laroche a fost prima femeie din lume care a primit licența de zbor.

1918 – A fost observat primul caz de gripă spaniolă, care s-a transformat în pandemie. Virusul a omorât aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume.

1935 – În Japonia, la Tokyo, a fost găsit mort câinele Hachikō. Patrupedul a rămas în istorie pentru devotamentul arătat de stăpânul său, la mult timp după ce acesta și-a pierdut viața. Hachiko și-a așteptat stăpânul zi de zi, timp de nouă ani în Gara Shibuya. Pe data de 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort pe o stradă din Shibuya. Gestul animalului l-a transformat pe acesta în „cel mai credincios câine din lume”.

1945 – Guvernul României a adresat o petiție Guvernului sovietic prin care a cerut lipirea nordului Transilvaniei la România, deținută la acea vreme de Ungaria, lucru care a fost aprobat.

1950 – Uniunea Sovietică a anunțat public că deține bomba atomică.

1968 – Are loc „Primăvara de la Praga”, eveniment istoric de liberalizare față de Uniunea Sovietică. La această dată, studenții cehoslovaci s-au alăturat mișcării.

1970 – Echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul mondial.

1995 – La această dată au fost deschise oficial lucrările Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot