Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

08.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 martie?

Data de 8 martie este una specială, fiindcă la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice, pe care redactorii shtiu.ro vi le prezintă în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 8 martie

1618 – Celebrul matematician și astronom german Johannes Kepler a descoperit a treia lege a mișcării planetelor. Legile lui Kepler l-au ajutat pe Isaac Newton să formuleze Legea gravitației. Principiile lui Kepler au o deosebită importanță pentru înțelegerea mișcării corpurilor cerești.

1848 – O parte dintre revoluționarii români se întâlnesc la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, și pun la cale declanșarea revoluției în țară.

1856 – Fiul lui Napoleon 1, contele Walewski, a propus la Congresul de la Paris unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.

1862 – În timpul Războiului Civil American are loc prima bătălie între două nave, Monitor, care aparținea Uniunii, și Merrimack, deținută de Confederației. Acest conflict a revoluționat tehnicile navale de luptă.

1910 – Raymonde de Laroche a fost prima femeie din lume care a primit licența de zbor.

1918 – A fost observat primul caz de gripă spaniolă, care s-a transformat în pandemie. Virusul a omorât aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume.

1935 – În Japonia, la Tokyo, a fost găsit mort câinele Hachikō. Patrupedul a rămas în istorie pentru devotamentul arătat de stăpânul său, la mult timp după ce acesta și-a pierdut viața. Hachiko și-a așteptat stăpânul zi de zi, timp de nouă ani în Gara Shibuya. Pe data de 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort pe o stradă din Shibuya. Gestul animalului l-a transformat pe acesta în „cel mai credincios câine din lume”.

1945 – Guvernul României a adresat o petiție Guvernului sovietic prin care a cerut lipirea nordului Transilvaniei la România, deținută la acea vreme de Ungaria, lucru care a fost aprobat.

1950 – Uniunea Sovietică a anunțat public că deține bomba atomică.

1968 – Are loc „Primăvara de la Praga”, eveniment istoric de liberalizare față de Uniunea Sovietică. La această dată, studenții cehoslovaci s-au alăturat mișcării.

1970 – Echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul mondial.

1995 – La această dată au fost deschise oficial lucrările Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot