Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

04.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost martora unor evenimente care au rămas în istorie prin influența pe care au avut-o, la vremea respectivă, asupra vieții de zi cu zi. Data de 4 martie a consemnat, în trecut, multe fapte a căror amprentă se simte și în prezent.

Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 63-a zi a calendarului gregorian, iar în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Cazimir (1458-1484).

Evenimente istorice 4 martie

1275 – În China a avut loc o eclipsă totală de Soare.

1461 – În Anglia a avut loc Războiul celor două roze, iar regele Henric al VI-lea al, care aparținea casei Lancaster, este detronat de către vărul său, Eduard al IV-lea, care va deveni rege și va impune casa de York.

1678 – S-a născut Antonio Vivaldi. Acesta a fost unul dintre cei mai celebri compozitori italieni din istorie. Melodiile sale sunt apreciate și în prezent.

1769 – A fost un an important pentru știință, fiindcă astronomul francez Charles Messier a observat pentru prima dată Nebuloasa Orion.

1789 – A fost anul în care, la New York, s-a întrunit pentru prima dată Congresul Statelor Unite ale Americii, care a pus în vigoare Constituția.

1790 – În Franța are loc o nouă organizare administrativă a teritoriului, țara fiind împărțită în 83 de departamente, în încercarea de a disloca loialitățile regionale bazate pe proprietatea asupra pământului de către nobilime.

1801 – Thomas Jefferson devine președintele Statelor Unite ale Americii, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, oastea sa a ocupat în această zi Slatina.

1882 – S-a născut Nicolae Titulescu. În decursul vieții acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române. Titulescu a murit pe 17 martie 1941, la vârsta de 59 de ani.

1915 – Rusia a anunțat marile puteri europene că a hotărât să anexeze Constantinopolul și strâmtorile Bosfor și Dardanele.

1945 – Finlanda a declarat război Germaniei naziste.

1947 – Franța și Marea Britanie au semnat tratatul de alianță de la Dunkerque.

1977 – La această dată a avut loc un cutremur devastator în României, nu mai puțin de 1.500 de persoane pierzându-și viața. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

1977 – În urma cutremurului a murit marele actor Toma Caragiu. Acesta a avut o activitate bogată în radio, teatru, televiziune și film. Actorul avea doar 51 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

2018 – Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot