Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

04.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost martora unor evenimente care au rămas în istorie prin influența pe care au avut-o, la vremea respectivă, asupra vieții de zi cu zi. Data de 4 martie a consemnat, în trecut, multe fapte a căror amprentă se simte și în prezent.

Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 63-a zi a calendarului gregorian, iar în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Cazimir (1458-1484).

Evenimente istorice 4 martie

1275 – În China a avut loc o eclipsă totală de Soare.

1461 – În Anglia a avut loc Războiul celor două roze, iar regele Henric al VI-lea al, care aparținea casei Lancaster, este detronat de către vărul său, Eduard al IV-lea, care va deveni rege și va impune casa de York.

1678 – S-a născut Antonio Vivaldi. Acesta a fost unul dintre cei mai celebri compozitori italieni din istorie. Melodiile sale sunt apreciate și în prezent.

1769 – A fost un an important pentru știință, fiindcă astronomul francez Charles Messier a observat pentru prima dată Nebuloasa Orion.

1789 – A fost anul în care, la New York, s-a întrunit pentru prima dată Congresul Statelor Unite ale Americii, care a pus în vigoare Constituția.

1790 – În Franța are loc o nouă organizare administrativă a teritoriului, țara fiind împărțită în 83 de departamente, în încercarea de a disloca loialitățile regionale bazate pe proprietatea asupra pământului de către nobilime.

1801 – Thomas Jefferson devine președintele Statelor Unite ale Americii, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, oastea sa a ocupat în această zi Slatina.

1882 – S-a născut Nicolae Titulescu. În decursul vieții acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române. Titulescu a murit pe 17 martie 1941, la vârsta de 59 de ani.

1915 – Rusia a anunțat marile puteri europene că a hotărât să anexeze Constantinopolul și strâmtorile Bosfor și Dardanele.

1945 – Finlanda a declarat război Germaniei naziste.

1947 – Franța și Marea Britanie au semnat tratatul de alianță de la Dunkerque.

1977 – La această dată a avut loc un cutremur devastator în României, nu mai puțin de 1.500 de persoane pierzându-și viața. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

1977 – În urma cutremurului a murit marele actor Toma Caragiu. Acesta a avut o activitate bogată în radio, teatru, televiziune și film. Actorul avea doar 51 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

2018 – Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot