Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

04.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost martora unor evenimente care au rămas în istorie prin influența pe care au avut-o, la vremea respectivă, asupra vieții de zi cu zi. Data de 4 martie a consemnat, în trecut, multe fapte a căror amprentă se simte și în prezent.

Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 63-a zi a calendarului gregorian, iar în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Cazimir (1458-1484).

Evenimente istorice 4 martie

1275 – În China a avut loc o eclipsă totală de Soare.

1461 – În Anglia a avut loc Războiul celor două roze, iar regele Henric al VI-lea al, care aparținea casei Lancaster, este detronat de către vărul său, Eduard al IV-lea, care va deveni rege și va impune casa de York.

1678 – S-a născut Antonio Vivaldi. Acesta a fost unul dintre cei mai celebri compozitori italieni din istorie. Melodiile sale sunt apreciate și în prezent.

1769 – A fost un an important pentru știință, fiindcă astronomul francez Charles Messier a observat pentru prima dată Nebuloasa Orion.

1789 – A fost anul în care, la New York, s-a întrunit pentru prima dată Congresul Statelor Unite ale Americii, care a pus în vigoare Constituția.

1790 – În Franța are loc o nouă organizare administrativă a teritoriului, țara fiind împărțită în 83 de departamente, în încercarea de a disloca loialitățile regionale bazate pe proprietatea asupra pământului de către nobilime.

1801 – Thomas Jefferson devine președintele Statelor Unite ale Americii, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, oastea sa a ocupat în această zi Slatina.

1882 – S-a născut Nicolae Titulescu. În decursul vieții acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române. Titulescu a murit pe 17 martie 1941, la vârsta de 59 de ani.

1915 – Rusia a anunțat marile puteri europene că a hotărât să anexeze Constantinopolul și strâmtorile Bosfor și Dardanele.

1945 – Finlanda a declarat război Germaniei naziste.

1947 – Franța și Marea Britanie au semnat tratatul de alianță de la Dunkerque.

1977 – La această dată a avut loc un cutremur devastator în României, nu mai puțin de 1.500 de persoane pierzându-și viața. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

1977 – În urma cutremurului a murit marele actor Toma Caragiu. Acesta a avut o activitate bogată în radio, teatru, televiziune și film. Actorul avea doar 51 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

2018 – Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot