Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

04.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost martora unor evenimente care au rămas în istorie prin influența pe care au avut-o, la vremea respectivă, asupra vieții de zi cu zi. Data de 4 martie a consemnat, în trecut, multe fapte a căror amprentă se simte și în prezent.

Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 63-a zi a calendarului gregorian, iar în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Cazimir (1458-1484).

Evenimente istorice 4 martie

1275 – În China a avut loc o eclipsă totală de Soare.

1461 – În Anglia a avut loc Războiul celor două roze, iar regele Henric al VI-lea al, care aparținea casei Lancaster, este detronat de către vărul său, Eduard al IV-lea, care va deveni rege și va impune casa de York.

1678 – S-a născut Antonio Vivaldi. Acesta a fost unul dintre cei mai celebri compozitori italieni din istorie. Melodiile sale sunt apreciate și în prezent.

1769 – A fost un an important pentru știință, fiindcă astronomul francez Charles Messier a observat pentru prima dată Nebuloasa Orion.

1789 – A fost anul în care, la New York, s-a întrunit pentru prima dată Congresul Statelor Unite ale Americii, care a pus în vigoare Constituția.

1790 – În Franța are loc o nouă organizare administrativă a teritoriului, țara fiind împărțită în 83 de departamente, în încercarea de a disloca loialitățile regionale bazate pe proprietatea asupra pământului de către nobilime.

1801 – Thomas Jefferson devine președintele Statelor Unite ale Americii, primul de la inaugurarea noii capitale a SUA la Washington.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, oastea sa a ocupat în această zi Slatina.

1882 – S-a născut Nicolae Titulescu. În decursul vieții acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române. Titulescu a murit pe 17 martie 1941, la vârsta de 59 de ani.

1915 – Rusia a anunțat marile puteri europene că a hotărât să anexeze Constantinopolul și strâmtorile Bosfor și Dardanele.

1945 – Finlanda a declarat război Germaniei naziste.

1947 – Franța și Marea Britanie au semnat tratatul de alianță de la Dunkerque.

1977 – La această dată a avut loc un cutremur devastator în României, nu mai puțin de 1.500 de persoane pierzându-și viața. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

1977 – În urma cutremurului a murit marele actor Toma Caragiu. Acesta a avut o activitate bogată în radio, teatru, televiziune și film. Actorul avea doar 51 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

2018 – Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot