Este adevărat că în Coreea de Sud există un soare artificial?

31.12.2020
Este adevărat că în Coreea de Sud există un soare artificial?

Oamenii de știință au realizat un soare artificial, în laborator, mai puternic decât cel de pe cer. Incredibil, nu-i așa? Știința și tehnologia s-au dezvoltat atât de mult, în ultimii ani, încât omenirea poate realiza experimente la care nu visa vreodată. Cercetătorii din Coreea de Sud au reușit să realizeze un Soare artificial care are o temperatură cu mult peste Soarele pe care-l vedem pe cer.

Un dispozitiv de fuziune supraconductoare din Coreea de Sud denumit KSTAR, cunoscut sub numele de „Soarele artificial coreean“, a reușit să stabilească un nou record mondial, prin menținerea plasmei la temperatură ridicată timp de 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade Celsius, au anunțat cei de la The Science Time.

Un Soare artificial mai puternic decât Soarele normal

Institutul Coreean de Energie și Fuziune are un centru de cercetare numit KSTAR. Aici, oamenii de știință de la Universitatea Națională din Seul împreună cu cei de la Universitatea Columbia din Statele Unite, au realizat ceva incredibil, reușind să mențină plasma timp de 20 de secunde cu o temperatură a ionului mai mare de 100 de milioane de grade Celsius.

Pentru a înțelege cât de importantă este descoperirea și realizarea oamenilor de știință, trebuie specificat că miezul Soarelui de pe cer atinge aproximativ 15 milioane de grade Celsius. În anul 2019, același institut de cercetare coreean a reușit să obțină aceeași temperatură, dar să o mențină stabilă doar 8 secunde.

A fost o provocare destul de mare menținerea unei stări stabile de plasmă, în dispozitivul de fuziune, pentru o lungă perioadă de timp, la temperaturi atât de ridicate. Ne aduce cu un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleară, a declarat directorul centrului de cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon pentru The Science Time.

Coreea de Sud este una dintre cele mai tehnologizate țări de pe planetă și vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune. În felul acesta, omenirea va putea să se folosească de puterea energetică a Soarelui și să rezolve nevoile de energie ale Terrei.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Potrivit oamenilor de știință, viața de pe Pământ ar dispărea treptat dacă Soarele nu ar mai exista. În primele 8 minute nu am observa vreo diferență, fiindcă distanța de la Soare la Pământ durează exact această perioadă de timp. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă cu Soarele acum va fi vizibil pe Terra după 8 minute.

Forța gravitațională a acestui corp ceresc asupra planetelor din jurul ei va dispărea, de asemenea, după 8 minute. Viața pe Pământ ar dispărea treptat, fotosinteza nu ar mai avea loc, cu toate că unii copaci sunt capabili să trăiască decenii fără lumină. Temperatura va scădea drastic, iar apele oceanelor ar îngheța. Atmosfera va fi distrusă, iar radiațiile cosmice vor pătrunde fără probleme până la nivelul solului. Drept urmare, Terra ar deveni o planetă inhabitabilă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot