Ce s-a întâmplat azi, 3 martie?

03.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 martie?

Nu multă lume știe, însă, pe data de 3 martie, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente care au schimbat viețile oamenilor. Istoria României, dar și cea mondială, au fost modificate pentru totdeauna după această dată, care este cea de-a 62-a zi a calendarului gregorian.

Trebuie precizat că în această zi se sărbătorește Ziua Mondială a Scriitorilor.

Evenimente istorice 3 martie

1845 – Florida devine cel de-al 27-lea stat al SUA.

1847 – S-a născut Alexander Graham Bell. Acesta a brevetat telefonul în anul 1876, a scris istorie în momentul în care a demonstrat modul prin care era posibil să se poată purta o discutie telefonică pe baza de electricitate. Bell a murit pe data de 2 august 1922, la vârsta de 75 de ani.

1857 – Imperiul britanic și Al Doilea Imperiu Francez au declarat război Chinei.

1861 – Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei a dat o lege prin care a eliberat iobagii, însă această situație a dus la o dependență financiară suplimentară a fermierilor de nobilime.

1871 – S-a născut Constantin Argetoianu. Acesta a deținut funcția de cel de-al 41-lea președinte al Consiliului de Miniștri al României (între 28 septembrie 1939 și 23 noiembrie 1939). Argetoianu a murit pe 6 februarie 1955, la vârsta de 83 de ani.

1878 – Se termină Războiul de Independență al României, după ce este semnat Tratatul de la San Stefano. Drept urmare, țara noastră primea Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei.

1882 – S-a născut Ion Mihalache, cel care a înființat Partidul Național Țărănesc. Acesta a murit pe 5 februarie 1963, la vârsta de 80 de ani.

1915 – În Statele Unite ale Americii este înființat Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) pentru cercetarea de bază în aviație, cel care avea să devină ulterior NASA.

1918 – Primul Război Mondial se termină pentru Rusia, după ce a semnat cu Puterile Centrale tratatul de la Brest-Litovsk.

1930 – S-a născut Ion Iliescu. După căderea comunismului, acesta a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.

1955 – În această zi a apărut pentru prima dată la televizor Elvis Presley.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot