Ce s-a întâmplat azi, 2 martie?

02.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 martie?

Cei născuți pe data de 2 martie ar trebuie să știe că în această zi, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe evenimente importante. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele care contează. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 61-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Sfințit Mc. Teodot, Sfântul Mc. Isihie și Nestor.

Evenimente istorice 2 martie

1716 – Dimitrie Cantemir a scris prima monografie geografică, intitulată Descriptio Moldaviae. Lucrare scrisă în limba latină a fost realizată la cererea Academiei din Berlin. Opera este formată din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei.

1836 – Texas și-a declarat independența față de Mexic și a devenit Republica Texas.

1855 – Alexandru al II-lea este numit țar al Rusiei. Reformele sale au dus la emanciparea populației, însă nu au fost pe placul revoluționarilor de stânga care l-au asasinat pe 13 martie 1881.

1870 – Bogdan Petriceicu Hașdeu a scos, pe tarabele din București, revista „Columna lui Traian”.

1916 – Regina Elisabeta a României, soția lui Carol I, moare la București la vârsta de 72 de ani. De-a lungul vieții sale, aceasta a susținut o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. O mare iubitoare și creatoare de poezii, Regina Elisabeta a României a fost cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Carmen Sylva.

1933 – S-a născut Mihail Gorbaciov. Acesta a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991, perioadă în care a avut o serie de forme care au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Mihail Gorbaciov, împreună cu președintele SUA Ronald Regan.

1941 – Generalul Ion Antonescu organizează un referendum, ca urmare a rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, cu privire la politica internă, iar populația a ales să meargă pe mâna mareșalului în proporție de 90%.

1949 – În România este adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 de hectare.

1969 – Are loc primul zbor al avionului supersonic franco-britanic de călători, Concorde 001, care va depăși viteza sunetului la 1 octombrie 1969.

1972 – La București ia naștere Asociația Scriitorilor.

1986 – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat „Australia Bill”, ce reglementează relațiile politice și juridice cu Australia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot