Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

08.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

Data de 8 februarie este cea de-a 39-a zi a calendarului gregorian și una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat cursul de dezvoltare al umanității. Redactori shtiu.ro vă prezintă acțiunile care au avut un impact major.

În această zi, în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537). Acesta a fost întemeietorul ordinului călugăresc regular Somasc, deși nu a fost niciodată preot, însă și-a dedicat viața lui Dumnezeu.

Evenimente istorice 8 februarie

1587 – Regina scoțienilor, Maria, a fost executată la această dată, fiind acuzată că ar fi fost implicată în „complotul Babington” pentru uciderea verișoarei sale, regina Elisabeta I.

1676 – Feodor al III-lea a ajuns pe tronul Rusiei și a fost numit țar după moartea tatălui său, Alexei I. Acesta a ajuns la conducerea țării la doar 15 ani, însă se spune că avea un intelect fin și o educație aleasă.

1796 – La această dată relațiile diplomatice dintre România și Franța se dezvoltă, iar la București se înființează un Consulat general francez.

1828 – Se naște Jules Verne, scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Printre cele mai importante opere ale sale se numără: Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Jules Verne

1856 – A fost un an deosebit de important pentru Țara Românească, fiindcă Barbu Știrbei decretează desființarea robiei.

1859 – Alexandru Ioan Cuza intră triumfal în București, după ce fusese ales ales domn atât al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, cât și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859.

1880 – Un an deosebit de important pentru România a cărei independență este recunoscută de Franța, Germania și Marea Britanie.

1919 – Lumea intră într-o nouă eră, fiindcă în această zi a avut loc primul zbor comercial pe ruta Londra – Paris.

1946 – Guvernul României face public observațiile asupra tratatului de pace după Al Doilea Război Mondial, în care se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța statului român.

1991 – După căderea comunismului, Parlamentul României votează noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).

2003 – Autoritățile irakiene au prezentat inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul țării.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot