Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

08.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

Data de 8 februarie este cea de-a 39-a zi a calendarului gregorian și una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat cursul de dezvoltare al umanității. Redactori shtiu.ro vă prezintă acțiunile care au avut un impact major.

În această zi, în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537). Acesta a fost întemeietorul ordinului călugăresc regular Somasc, deși nu a fost niciodată preot, însă și-a dedicat viața lui Dumnezeu.

Evenimente istorice 8 februarie

1587 – Regina scoțienilor, Maria, a fost executată la această dată, fiind acuzată că ar fi fost implicată în „complotul Babington” pentru uciderea verișoarei sale, regina Elisabeta I.

1676 – Feodor al III-lea a ajuns pe tronul Rusiei și a fost numit țar după moartea tatălui său, Alexei I. Acesta a ajuns la conducerea țării la doar 15 ani, însă se spune că avea un intelect fin și o educație aleasă.

1796 – La această dată relațiile diplomatice dintre România și Franța se dezvoltă, iar la București se înființează un Consulat general francez.

1828 – Se naște Jules Verne, scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Printre cele mai importante opere ale sale se numără: Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Jules Verne

1856 – A fost un an deosebit de important pentru Țara Românească, fiindcă Barbu Știrbei decretează desființarea robiei.

1859 – Alexandru Ioan Cuza intră triumfal în București, după ce fusese ales ales domn atât al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, cât și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859.

1880 – Un an deosebit de important pentru România a cărei independență este recunoscută de Franța, Germania și Marea Britanie.

1919 – Lumea intră într-o nouă eră, fiindcă în această zi a avut loc primul zbor comercial pe ruta Londra – Paris.

1946 – Guvernul României face public observațiile asupra tratatului de pace după Al Doilea Război Mondial, în care se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța statului român.

1991 – După căderea comunismului, Parlamentul României votează noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).

2003 – Autoritățile irakiene au prezentat inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul țării.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot