Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

08.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

Data de 8 februarie este cea de-a 39-a zi a calendarului gregorian și una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat cursul de dezvoltare al umanității. Redactori shtiu.ro vă prezintă acțiunile care au avut un impact major.

În această zi, în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537). Acesta a fost întemeietorul ordinului călugăresc regular Somasc, deși nu a fost niciodată preot, însă și-a dedicat viața lui Dumnezeu.

Evenimente istorice 8 februarie

1587 – Regina scoțienilor, Maria, a fost executată la această dată, fiind acuzată că ar fi fost implicată în „complotul Babington” pentru uciderea verișoarei sale, regina Elisabeta I.

1676 – Feodor al III-lea a ajuns pe tronul Rusiei și a fost numit țar după moartea tatălui său, Alexei I. Acesta a ajuns la conducerea țării la doar 15 ani, însă se spune că avea un intelect fin și o educație aleasă.

1796 – La această dată relațiile diplomatice dintre România și Franța se dezvoltă, iar la București se înființează un Consulat general francez.

1828 – Se naște Jules Verne, scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Printre cele mai importante opere ale sale se numără: Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Jules Verne

1856 – A fost un an deosebit de important pentru Țara Românească, fiindcă Barbu Știrbei decretează desființarea robiei.

1859 – Alexandru Ioan Cuza intră triumfal în București, după ce fusese ales ales domn atât al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, cât și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859.

1880 – Un an deosebit de important pentru România a cărei independență este recunoscută de Franța, Germania și Marea Britanie.

1919 – Lumea intră într-o nouă eră, fiindcă în această zi a avut loc primul zbor comercial pe ruta Londra – Paris.

1946 – Guvernul României face public observațiile asupra tratatului de pace după Al Doilea Război Mondial, în care se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța statului român.

1991 – După căderea comunismului, Parlamentul României votează noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).

2003 – Autoritățile irakiene au prezentat inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul țării.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot