Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

08.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 februarie?

Data de 8 februarie este cea de-a 39-a zi a calendarului gregorian și una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat cursul de dezvoltare al umanității. Redactori shtiu.ro vă prezintă acțiunile care au avut un impact major.

În această zi, în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537). Acesta a fost întemeietorul ordinului călugăresc regular Somasc, deși nu a fost niciodată preot, însă și-a dedicat viața lui Dumnezeu.

Evenimente istorice 8 februarie

1587 – Regina scoțienilor, Maria, a fost executată la această dată, fiind acuzată că ar fi fost implicată în „complotul Babington” pentru uciderea verișoarei sale, regina Elisabeta I.

1676 – Feodor al III-lea a ajuns pe tronul Rusiei și a fost numit țar după moartea tatălui său, Alexei I. Acesta a ajuns la conducerea țării la doar 15 ani, însă se spune că avea un intelect fin și o educație aleasă.

1796 – La această dată relațiile diplomatice dintre România și Franța se dezvoltă, iar la București se înființează un Consulat general francez.

1828 – Se naște Jules Verne, scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Printre cele mai importante opere ale sale se numără: Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Jules Verne

1856 – A fost un an deosebit de important pentru Țara Românească, fiindcă Barbu Știrbei decretează desființarea robiei.

1859 – Alexandru Ioan Cuza intră triumfal în București, după ce fusese ales ales domn atât al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, cât și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859.

1880 – Un an deosebit de important pentru România a cărei independență este recunoscută de Franța, Germania și Marea Britanie.

1919 – Lumea intră într-o nouă eră, fiindcă în această zi a avut loc primul zbor comercial pe ruta Londra – Paris.

1946 – Guvernul României face public observațiile asupra tratatului de pace după Al Doilea Război Mondial, în care se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța statului român.

1991 – După căderea comunismului, Parlamentul României votează noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).

2003 – Autoritățile irakiene au prezentat inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul țării.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot