Ce s-a întâmplat azi, 7 februarie?

07.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 7 februarie?

Persoanele născute pe data de 7 februarie ar trebui să știe că în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice. Fie că au fost pozitive, fie că au fost negative acestea au schimbat mersul societăților de la acea vreme.

În această zi, adepții creștini-ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului, Cuviosul Luca și Sfinții 1003 Mucenici din Nicomidia.

Evenimente istorice 7 februarie

1510 – La această dată a avut loc un eveniment deosebit de important pentru istoria Moldovei, fiindcă la Iași a fost semnat tratatul de pace între domnul Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân.

1613 – Mihail I Fiodorovici Romanov (1596 – 1645) este ales primul țar al Rusiei. Acesta a fost ales în unanimitate țar de adunarea națională la 21 februarie 1613, în absența lui, tânărul și mama lui fiind găsiți la mănăstirea Ipatiev de lângă Kostroma abia pe 24 martie.

1741 – A fost un an important pentru Țara Românească, fiindcă a apărut, la această dată, „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” care stabilea o serie de reforme fiscale și administrative. Textul documentului oficial a fost publicat în ziarul „Mercure de France”, în iulie 1742.

1812 – S-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai mari scriitori englezi. Acesta a murit pe data de 9 iunie 1870.

1873 – În Parlamentul Ungariei, deputatul Gheorghe Pop de Băsești a demonstrat necesitatea construirii unei căi ferate în ținutul Sălajului. Drept urmare, pe data de 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.

1904 – În Statele Unite ale Americii, în Baltimor, a avut loc un incendiu puternic care a distrus peste 1500 de clădiri.

1929 – Pactul Briand – Kellog este ratificat de România și presupunea renunțarea la război ca instrument de politică.

1935 – Apare primul film sonor realizat în România, la București, cu o aparatură construită de inginerul român Gartenberg Argani. Pelicula intitulată „Bing Bang” a fost jucată de Stroe și Vasilache, un cuplu de comici de la acea vreme.

1940 – Un an deosebit de important pentru copiii din întreaga lume, fiindcă apare al doilea film animat Walt Disney, Pinocchio.

1964 – Muzica este în prim plan, fiindcă la această dată trupa Beatles efectuează primul turneu în Statele Unite ale Americii.

1992 – A fost un an deosebit de important pentru istoria lumii, fiindcă a luat naștere Uniunea Europeană, în baza Tratatului de la Maastricht. Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică care se mândrea la începutul anului 2020 cu o suprafață de 4.475.757 km pătrați și o populație estimată de aproximativ 513 milioane de locuitori. UE se întinde pe cinci continente întrucât multe state de pe „Bătrânul continent” posedă foste colonii, teritorii îndepărtate.

2016 – Coreea de Nord a lansat mai mult de rachete balistice, încălcând mai multe tratate ONU și provocând condamnări din întreaga lume.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot