Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

26.03.2020
Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

Uniunea Europeană (UE) este pusă la grea încercare, în această perioadă, de criza a provocată de coronavirus. Șefii statelor membre discută, aproape zilnic, în videoconferință despre măsuri unitare împotriva virusului ucigaș din China.

Această criză este cea mai mare provocare pentru blocul comunitar, iar deciziile luate în această perioadă fie vor întări UE, fie o vor slăbi. Germania, Franța, Italia și Spania sunt puternic afectate de coronavirus, iar măsurile luate de acestea vor afecta toate statele din Uniunea Europeană.

Măsuri luate de liderii UE

Liderii UE nu au stat mult pe gânduri și au luat o serie de decizii pentru a combate criza provocată de Covid-19. Așadar, din bugetul UE pentru sistemele de sănătate, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și piețele forței de muncă se alocă:

Totodată, Banca Europeană de Investiții acordă până la 40 de miliarde EUR pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor. În plus, Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.

De la declanșarea epidemiei de coronavirus Uniunea Europeană s-a axat pe patru priorități:

Un lucru este cert, după această criză mondială Uniunea Europeană va trebui să-și schimbe optica. Lucrurile vor trebui axate mai mult pe sistemul medical și siguranța cetățeanului. Deciziile trebuie luate pentru binele comun, altfel decalajele între state vor deveni tot mai evidente.

Se spune că președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a spus liderilor europeni că sfârșitul UE ar putea veni după criza coronavirus. Coronocriza nu face decât să evidențieze dificultățile deja existente și binecunoscute în UE. Este greu de crezut că țările cu o economie puternică, așa cum este Germania, vor dori să ajute statele grav afectate de pandemie, așa cum sunt Spania și Italia.

Dacă noii lideri UE și-au început mandatul, având ca scop îmbunătățirea condițiilor climatice acum vor trebui să își schimbe radical poziția. Moartea și suferința vor face ca lumea să fie mai unită de acum înainte. Încă o dată, natura ne-a demonstrat cât de mic este omul.

Curiozități despre Uniunea Europeană:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot