Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

26.03.2020
Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

Uniunea Europeană (UE) este pusă la grea încercare, în această perioadă, de criza a provocată de coronavirus. Șefii statelor membre discută, aproape zilnic, în videoconferință despre măsuri unitare împotriva virusului ucigaș din China.

Această criză este cea mai mare provocare pentru blocul comunitar, iar deciziile luate în această perioadă fie vor întări UE, fie o vor slăbi. Germania, Franța, Italia și Spania sunt puternic afectate de coronavirus, iar măsurile luate de acestea vor afecta toate statele din Uniunea Europeană.

Măsuri luate de liderii UE

Liderii UE nu au stat mult pe gânduri și au luat o serie de decizii pentru a combate criza provocată de Covid-19. Așadar, din bugetul UE pentru sistemele de sănătate, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și piețele forței de muncă se alocă:

Totodată, Banca Europeană de Investiții acordă până la 40 de miliarde EUR pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor. În plus, Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.

De la declanșarea epidemiei de coronavirus Uniunea Europeană s-a axat pe patru priorități:

Un lucru este cert, după această criză mondială Uniunea Europeană va trebui să-și schimbe optica. Lucrurile vor trebui axate mai mult pe sistemul medical și siguranța cetățeanului. Deciziile trebuie luate pentru binele comun, altfel decalajele între state vor deveni tot mai evidente.

Se spune că președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a spus liderilor europeni că sfârșitul UE ar putea veni după criza coronavirus. Coronocriza nu face decât să evidențieze dificultățile deja existente și binecunoscute în UE. Este greu de crezut că țările cu o economie puternică, așa cum este Germania, vor dori să ajute statele grav afectate de pandemie, așa cum sunt Spania și Italia.

Dacă noii lideri UE și-au început mandatul, având ca scop îmbunătățirea condițiilor climatice acum vor trebui să își schimbe radical poziția. Moartea și suferința vor face ca lumea să fie mai unită de acum înainte. Încă o dată, natura ne-a demonstrat cât de mic este omul.

Curiozități despre Uniunea Europeană:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Unul dintre cele mai cunoscute sloganuri din toate timpurile este, cu siguranță, „Just do it!” („Doar, fă-o!” și aparține companiei americane Nike. Creierul din spatele acestui slogan a... citește tot
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
Cu câteva luni înaintea alegerilor apar, ca ciupercile după ploaie, sondajele de opinie. Acestea sunt menite să sporească șansele unora dintre candidați și să-i influențeze pe cei... citește tot
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot