Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

06.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a trebuit să treacă prin tot felul de evenimente istorice, care i-a influențat viitorul fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Data de 6 martie reprezintă cea de-a 65-a zi a calendarului gregorian, o zi în care multe lucruri s-au întâmplat.

Evenimente istorice 6 martie

1475 – S-a născut Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un adevărat geniu. Măiestria lui s-a văzut din plin în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Alături de Leonardo da Vinci, Michelangelo a fost cea mai importantă personalitate artistică în perioada de vârf a Renașterii Italiene. El a decedat în data de 18 februarie 1564, la vârsta de 88 de ani.

1521 – Exploratorul și navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pe insula Guam, în Oceanul Pacific.

1836 – A avut loc Bătălia de la Alamo. Evenimentul a rămas în istorie, fiindcă 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1869 – În această zi, Dimitri Mendeleev a prezentat pentru prima dată Societății Ruse de Chimie prima varianta a tabelului periodic al elementelor.

1899 – Compania Bayer a reușit să obțină „Aspirina” ca marcă înregistrată.

1919 – Ungaria a fost înștiințata de hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris prin care s-a decis retragerea trupelor maghiare din Transilvania.

1927 – S-a născut Gabriel García Márquez. Acesta a fost un scriitor de talie mondială, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982.  Gabriel García Márquez a decedat în data de 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani.

1939 – A murit Miron Cristea, la vârsta de 70 de ani. Acesta a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). Vremurile dificile au făcut ca în perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939 Cristea să fie numit cel de-al 38-lea premier al României.

1945 – Regele Mihai I a trebuit să accepte, în această zi, instaurarea guvernului Petru Groza, unul profund comunist.

1948 – În această dată, a luat naștere Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.

1989 – În multe țări din Europa comunismul își dadea ultima suflarea, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic a anunțat abolirea „doctrinei Brejnev”. Drept urmare, viitorul fiecărei țări est-europene se află „în propriile ei mâini”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot