Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

05.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

În data de 5 martie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a eficienței energetice. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 64-a zi a calendarului gregorian. Lumea a trăit multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în această zi.

Evenimente istorice 5 martie

1608 – Sigismund Rákóczi a renunțat să mai conducă Transilvania. El fusese numit în funcția de principe de Gabriel Báthory.

1616 – Toate teoriile legate de astronomie ale episcopului Nicolaus Copernic (1473-1543) au fost declarate ca erezii de Biserica Catolică.

1658 – În această zi, a început domnia lui Mihnea Radu în Țara Românească. Acesta a stat în fruntea țării doar un an, din 1658 până în 1659.

1860 – În această dată, Parma, Toscana, Modena și Romagna au decis prin referendumuri pentru a se alătura Regatului Sardiniei.

1918 – Rusia a mutat capitala țării de la Petrograd la Moscova.

1919 – În România, a fost adoptată o lege prin care a fost adoptat calendarul gregorian, începând de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1933 – Partidul nazist al lui Adolf Hitler a obținut 43,9% la alegerile din Germania. Drept urmare, acesta a putut să instaureze o dictatură cruntă.

1953 – A murit Iosif Vissarionovici Stalin, numele de familie Djugașvili, la vârsta de 74 de ani. Inițial, trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin. După data de 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică, cadavrul acestuia a fost îngropat. Potrivit Wikipedia.org, Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă în interpretarea lui Stalin este numită și stalinism.

1955 – A decedat Hortensia Papadat-Bengescu, la vârsta de 78 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai importante scriitoare din perioada interbelică.

1968 – A avut loc, în perioada 5-10 martie, prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot