Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

05.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

În data de 5 martie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a eficienței energetice. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 64-a zi a calendarului gregorian. Lumea a trăit multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în această zi.

Evenimente istorice 5 martie

1608 – Sigismund Rákóczi a renunțat să mai conducă Transilvania. El fusese numit în funcția de principe de Gabriel Báthory.

1616 – Toate teoriile legate de astronomie ale episcopului Nicolaus Copernic (1473-1543) au fost declarate ca erezii de Biserica Catolică.

1658 – În această zi, a început domnia lui Mihnea Radu în Țara Românească. Acesta a stat în fruntea țării doar un an, din 1658 până în 1659.

1860 – În această dată, Parma, Toscana, Modena și Romagna au decis prin referendumuri pentru a se alătura Regatului Sardiniei.

1918 – Rusia a mutat capitala țării de la Petrograd la Moscova.

1919 – În România, a fost adoptată o lege prin care a fost adoptat calendarul gregorian, începând de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1933 – Partidul nazist al lui Adolf Hitler a obținut 43,9% la alegerile din Germania. Drept urmare, acesta a putut să instaureze o dictatură cruntă.

1953 – A murit Iosif Vissarionovici Stalin, numele de familie Djugașvili, la vârsta de 74 de ani. Inițial, trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin. După data de 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică, cadavrul acestuia a fost îngropat. Potrivit Wikipedia.org, Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă în interpretarea lui Stalin este numită și stalinism.

1955 – A decedat Hortensia Papadat-Bengescu, la vârsta de 78 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai importante scriitoare din perioada interbelică.

1968 – A avut loc, în perioada 5-10 martie, prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot