Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

06.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

Data de 6 mai reprezintă cea de-a 126-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, omenirea a fost martoră la mai multe evenimente istorice, în această zi. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 6 mai

1527 – Forțele armate conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma. Trupele au ucis peste 4.000 de oameni și au jefuit orașul, mulți istorici considerând acest eveniment ca sfârșitul Renașterii.

1536 – Regele Angliei Henric al VIII-lea a dat ordin ca în fiecare biserică din țară să se găsească câte o Biblie în engleză.

1639 – La această dată a fost finalizată biserica „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. În această locație se găsesc mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1791 – În această zi a fost dat un decret prin care Palatul Luvru, din Paris, a fost transformat în muzeu.

1856 – S-a născut Sigmund Freud. Acesta a rămas în istorie ca unul dintre cei mai importanți medici neuropsihiatri, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud a murit pe data de 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

1885 – Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut Biserica Ortodoxă Română ca autocefală.

1888 – La București, au fost efectuate de către Victor Babeș primele vaccinări antirabice.

1889 – Turnul Eiffel a fost deschis, pentru prima dată, pentru vizitare publicului larg.

1928 – Partidul Național Țărănesc a convocat o adunare, la Alba Iulia, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937 – Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, a luat foc în timp ce încerca să aterizeze, nu mai puțin de 36 de persoane pierzându-și viața.

1960 – A avut loc prima nuntă regală televizată, când Prințesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit evenimentul la televizor.

1961 – A murit Lucian Blaga. În 1961, Blaga ajunsese la vârsta de 65 de ani și avea reale probleme de sănătate. Pe scriitor îl supăra coloana și abia dacă mai putea sta în picioare. Acesta se internează la un spital din Cluj, unde este vegheat îndeaproape Cornelia Brediceanu, soția sa. Cu o oră înainte să moară, Blaga a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat. Blaga a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori și filosofi români.

1990 – Au fost redeschise frontierele dintre România și Republica Moldova.

1994 – A avut loc inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii. Acesta are o lungime de 50,3 km este situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării si a costat 10 miliarde de lire sterline.

2001 – Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a intrat într-o moschee. Evenimentul a avut loc în timpul unei călătorii în Siria.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Ciclul vieții începe prin a te naște, după care urmează creșterea și învățarea diferitelor studii. Se continuă prin intrarea în câmpul muncii, pensionare și la final, deces. În... citește tot
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9... citește tot
Cum să faci chipsuri acasă?
Cum să faci chipsuri acasă?
Chipsurile sunt printre cele mai cumpărate produse din supermarket. Textura crocantă și gustul delicios sunt apreciate atât de copii, cât și de adulți. Cu toate că nu sunt sănătoase pentru... citește tot