Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

06.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

Data de 6 mai reprezintă cea de-a 126-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, omenirea a fost martoră la mai multe evenimente istorice, în această zi. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 6 mai

1527 – Forțele armate conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma. Trupele au ucis peste 4.000 de oameni și au jefuit orașul, mulți istorici considerând acest eveniment ca sfârșitul Renașterii.

1536 – Regele Angliei Henric al VIII-lea a dat ordin ca în fiecare biserică din țară să se găsească câte o Biblie în engleză.

1639 – La această dată a fost finalizată biserica „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. În această locație se găsesc mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1791 – În această zi a fost dat un decret prin care Palatul Luvru, din Paris, a fost transformat în muzeu.

1856 – S-a născut Sigmund Freud. Acesta a rămas în istorie ca unul dintre cei mai importanți medici neuropsihiatri, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud a murit pe data de 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

1885 – Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut Biserica Ortodoxă Română ca autocefală.

1888 – La București, au fost efectuate de către Victor Babeș primele vaccinări antirabice.

1889 – Turnul Eiffel a fost deschis, pentru prima dată, pentru vizitare publicului larg.

1928 – Partidul Național Țărănesc a convocat o adunare, la Alba Iulia, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937 – Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, a luat foc în timp ce încerca să aterizeze, nu mai puțin de 36 de persoane pierzându-și viața.

1960 – A avut loc prima nuntă regală televizată, când Prințesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit evenimentul la televizor.

1961 – A murit Lucian Blaga. În 1961, Blaga ajunsese la vârsta de 65 de ani și avea reale probleme de sănătate. Pe scriitor îl supăra coloana și abia dacă mai putea sta în picioare. Acesta se internează la un spital din Cluj, unde este vegheat îndeaproape Cornelia Brediceanu, soția sa. Cu o oră înainte să moară, Blaga a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat. Blaga a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori și filosofi români.

1990 – Au fost redeschise frontierele dintre România și Republica Moldova.

1994 – A avut loc inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii. Acesta are o lungime de 50,3 km este situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării si a costat 10 miliarde de lire sterline.

2001 – Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a intrat într-o moschee. Evenimentul a avut loc în timpul unei călătorii în Siria.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot