Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

06.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 mai?

Data de 6 mai reprezintă cea de-a 126-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, omenirea a fost martoră la mai multe evenimente istorice, în această zi. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Evenimente istorice 6 mai

1527 – Forțele armate conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma. Trupele au ucis peste 4.000 de oameni și au jefuit orașul, mulți istorici considerând acest eveniment ca sfârșitul Renașterii.

1536 – Regele Angliei Henric al VIII-lea a dat ordin ca în fiecare biserică din țară să se găsească câte o Biblie în engleză.

1639 – La această dată a fost finalizată biserica „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. În această locație se găsesc mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1791 – În această zi a fost dat un decret prin care Palatul Luvru, din Paris, a fost transformat în muzeu.

1856 – S-a născut Sigmund Freud. Acesta a rămas în istorie ca unul dintre cei mai importanți medici neuropsihiatri, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud a murit pe data de 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

1885 – Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut Biserica Ortodoxă Română ca autocefală.

1888 – La București, au fost efectuate de către Victor Babeș primele vaccinări antirabice.

1889 – Turnul Eiffel a fost deschis, pentru prima dată, pentru vizitare publicului larg.

1928 – Partidul Național Țărănesc a convocat o adunare, la Alba Iulia, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937 – Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, a luat foc în timp ce încerca să aterizeze, nu mai puțin de 36 de persoane pierzându-și viața.

1960 – A avut loc prima nuntă regală televizată, când Prințesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit evenimentul la televizor.

1961 – A murit Lucian Blaga. În 1961, Blaga ajunsese la vârsta de 65 de ani și avea reale probleme de sănătate. Pe scriitor îl supăra coloana și abia dacă mai putea sta în picioare. Acesta se internează la un spital din Cluj, unde este vegheat îndeaproape Cornelia Brediceanu, soția sa. Cu o oră înainte să moară, Blaga a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat. Blaga a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori și filosofi români.

1990 – Au fost redeschise frontierele dintre România și Republica Moldova.

1994 – A avut loc inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii. Acesta are o lungime de 50,3 km este situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării si a costat 10 miliarde de lire sterline.

2001 – Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a intrat într-o moschee. Evenimentul a avut loc în timpul unei călătorii în Siria.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro