Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

04.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

Pe data de 4 mai în țara noastră este celebrată Ziua națională a inimii. Această dată reprezintă cea de-a 124-a zi a calendarului gregorian. Lumea mondială a fost martoră în această zi, de-a lungul istoriei, la mai multe evenimente care au schimbat cursul de dezvoltare al societăților.

Evenimente istorice 4 mai

1493 – Papa Alexandru al VI-lea a împărțit Lumea Nouă (America de Nord, America Centrală și America de Sud) între Spania și Portugalia.

1555 – La această dată a apărut prima carte a „Profețiilor lui M. Michel Nostradamus”, profețiile lui Nostradamus, care cuprindea primele 353 de versete.

1646 – A apărut, la Iași, primul cod de legi tipărit în limba română, numit „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”.

1738 – Francmasoneria a fost condamnată de Papa Clement al XII-lea.

1814 – În această zi, Napoleon Bonaparte a fost exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1837 – S-a născut Theodor Rosetti. Acesta a fost cel de-al 16-lea premier al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române (1891), Societății Junimea (1863). Rosetti a murit pe data de 17 iulie 1923, la vârsta de 86 de ani.

1904 – A fost anul în care a început construcția canalului Panama.

1904 – Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au înființat compania de automobile Rolls-Royce.

1932 – Mafiotul Al Capone a fost trimis la închisoarea federală din Atlanta, Georgia pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 11 ani pentru evaziune fiscală.

1945 – La această dată are loc capitularea Germaniei la Lüneburg Heath, atunci când armata nazistă s-a predat feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

1949 – Avionul în care se afla echipa de fotbal Torino s-a prăbușit, după ce a lovit zidurile unei biserici. Nu au existat supraviețuitori.

1955 – A murit George Enescu. Acesta este considerat cel mai important muzician român. El s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, se caracteriza Enescu. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Rapsodia Română Nr. 1, Rapsodia română nr. 2, Oedip sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major.

1959 – A avut loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

2008 – În urma ciclonului Nargis în Myanmar, peste 134 de mii de persoane au murit s-au au fost date dispărute, acesta fiind cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

2018 – A murit Doina Cornea. Aceasta avea 88 de ani când a decedat, iar în decursul vieții a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului din România.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot