Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

04.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

Pe data de 4 mai în țara noastră este celebrată Ziua națională a inimii. Această dată reprezintă cea de-a 124-a zi a calendarului gregorian. Lumea mondială a fost martoră în această zi, de-a lungul istoriei, la mai multe evenimente care au schimbat cursul de dezvoltare al societăților.

Evenimente istorice 4 mai

1493 – Papa Alexandru al VI-lea a împărțit Lumea Nouă (America de Nord, America Centrală și America de Sud) între Spania și Portugalia.

1555 – La această dată a apărut prima carte a „Profețiilor lui M. Michel Nostradamus”, profețiile lui Nostradamus, care cuprindea primele 353 de versete.

1646 – A apărut, la Iași, primul cod de legi tipărit în limba română, numit „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”.

1738 – Francmasoneria a fost condamnată de Papa Clement al XII-lea.

1814 – În această zi, Napoleon Bonaparte a fost exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1837 – S-a născut Theodor Rosetti. Acesta a fost cel de-al 16-lea premier al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române (1891), Societății Junimea (1863). Rosetti a murit pe data de 17 iulie 1923, la vârsta de 86 de ani.

1904 – A fost anul în care a început construcția canalului Panama.

1904 – Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au înființat compania de automobile Rolls-Royce.

1932 – Mafiotul Al Capone a fost trimis la închisoarea federală din Atlanta, Georgia pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 11 ani pentru evaziune fiscală.

1945 – La această dată are loc capitularea Germaniei la Lüneburg Heath, atunci când armata nazistă s-a predat feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

1949 – Avionul în care se afla echipa de fotbal Torino s-a prăbușit, după ce a lovit zidurile unei biserici. Nu au existat supraviețuitori.

1955 – A murit George Enescu. Acesta este considerat cel mai important muzician român. El s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, se caracteriza Enescu. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Rapsodia Română Nr. 1, Rapsodia română nr. 2, Oedip sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major.

1959 – A avut loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

2008 – În urma ciclonului Nargis în Myanmar, peste 134 de mii de persoane au murit s-au au fost date dispărute, acesta fiind cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

2018 – A murit Doina Cornea. Aceasta avea 88 de ani când a decedat, iar în decursul vieții a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului din România.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot