Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

04.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 mai?

Pe data de 4 mai în țara noastră este celebrată Ziua națională a inimii. Această dată reprezintă cea de-a 124-a zi a calendarului gregorian. Lumea mondială a fost martoră în această zi, de-a lungul istoriei, la mai multe evenimente care au schimbat cursul de dezvoltare al societăților.

Evenimente istorice 4 mai

1493 – Papa Alexandru al VI-lea a împărțit Lumea Nouă (America de Nord, America Centrală și America de Sud) între Spania și Portugalia.

1555 – La această dată a apărut prima carte a „Profețiilor lui M. Michel Nostradamus”, profețiile lui Nostradamus, care cuprindea primele 353 de versete.

1646 – A apărut, la Iași, primul cod de legi tipărit în limba română, numit „Cartea românească de învățătură de la prăvilele împărătești și de la alte giudețe”.

1738 – Francmasoneria a fost condamnată de Papa Clement al XII-lea.

1814 – În această zi, Napoleon Bonaparte a fost exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1837 – S-a născut Theodor Rosetti. Acesta a fost cel de-al 16-lea premier al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române (1891), Societății Junimea (1863). Rosetti a murit pe data de 17 iulie 1923, la vârsta de 86 de ani.

1904 – A fost anul în care a început construcția canalului Panama.

1904 – Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au înființat compania de automobile Rolls-Royce.

1932 – Mafiotul Al Capone a fost trimis la închisoarea federală din Atlanta, Georgia pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 11 ani pentru evaziune fiscală.

1945 – La această dată are loc capitularea Germaniei la Lüneburg Heath, atunci când armata nazistă s-a predat feldmareșalului britanic Bernard Montgomery.

1949 – Avionul în care se afla echipa de fotbal Torino s-a prăbușit, după ce a lovit zidurile unei biserici. Nu au existat supraviețuitori.

1955 – A murit George Enescu. Acesta este considerat cel mai important muzician român. El s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, se caracteriza Enescu. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Rapsodia Română Nr. 1, Rapsodia română nr. 2, Oedip sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major.

1959 – A avut loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

2008 – În urma ciclonului Nargis în Myanmar, peste 134 de mii de persoane au murit s-au au fost date dispărute, acesta fiind cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

2018 – A murit Doina Cornea. Aceasta avea 88 de ani când a decedat, iar în decursul vieții a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului din România.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot