Ce s-a întâmplat azi, 3 mai?

03.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 mai?

Pe data de 3 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 123-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente importante care au rămas în istorie.

Evenimente istorice 3 mai

1469 – S-a născut Niccolo Machiavelli. Acesta a fost un important om politic și filozof italian. Opera sa „Principele” este considerată primul tratat modern de politică. Machiavelli a murit pe data de 21 iunie 1527, la vârsta de 58 de ani.

1494 – La această dată Cristofor Columb a descoperit Jamaica. Celebrul navigator și explorator Cristofor Columb s-a născut în 1451 în orașul italian Genova. La vârsta de 27 de ani s-a stabilit în Portugalia unde, în 1479, s-a căsătorit cu Filipa Moniz Prestrello cu care a avut un băiat, Diego.

1680 – S-a născut Nicolae Mavrocordat. Acesta a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 și 1711 – 5 ianuarie 1716 și al Țării Românești, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 și martie 1719 – 14 septembrie 1730. Mavrocordat a murit pe data de 3 septembrie 1730, la vârsta de 60 de ani.

1848 – În această zi a avut loc marea Adunare Națională de la Blaj, unde românii ardeleni au adoptat programul Revoluției române din Transilvania, „Petițiunea Națională”.

1891 – A luat naștere oficial „Fundația Universitară Carol I”, actuala Bibliotecă Universitară din București.

1937 – Celebrul roman „Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell a câștigat premiul Pulitzer.

1975 – La această dată Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă). Sportiva noastră avea doar 13 ani și jumătate.

1979 – Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. Aceasta a rămas în funcție până pe data de 22 noiembrie 1990.

1996 – A venit pentru prima dată la București secretarul general al NATO, Javier Solana.

1997 – Rusul Garry Kasparov a jucat șah cu supercomputerul IBM Deep Blue.

1997 – România și Ucraina au semnat un tratat de bună vecinătate și colaborare economică.

2004 – Organizația arabă a drepturilor omului, OADH, a cerut ONU să întocmească o comisie de anchetă cu privire la „torturile sistematice practicate de forțele de ocupație din Irak”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot