Ce s-a întâmplat azi, 3 mai?

03.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 mai?

Pe data de 3 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei. Totodată, această dată reprezintă cea de-a 123-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente importante care au rămas în istorie.

Evenimente istorice 3 mai

1469 – S-a născut Niccolo Machiavelli. Acesta a fost un important om politic și filozof italian. Opera sa „Principele” este considerată primul tratat modern de politică. Machiavelli a murit pe data de 21 iunie 1527, la vârsta de 58 de ani.

1494 – La această dată Cristofor Columb a descoperit Jamaica. Celebrul navigator și explorator Cristofor Columb s-a născut în 1451 în orașul italian Genova. La vârsta de 27 de ani s-a stabilit în Portugalia unde, în 1479, s-a căsătorit cu Filipa Moniz Prestrello cu care a avut un băiat, Diego.

1680 – S-a născut Nicolae Mavrocordat. Acesta a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 și 1711 – 5 ianuarie 1716 și al Țării Românești, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 și martie 1719 – 14 septembrie 1730. Mavrocordat a murit pe data de 3 septembrie 1730, la vârsta de 60 de ani.

1848 – În această zi a avut loc marea Adunare Națională de la Blaj, unde românii ardeleni au adoptat programul Revoluției române din Transilvania, „Petițiunea Națională”.

1891 – A luat naștere oficial „Fundația Universitară Carol I”, actuala Bibliotecă Universitară din București.

1937 – Celebrul roman „Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell a câștigat premiul Pulitzer.

1975 – La această dată Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă). Sportiva noastră avea doar 13 ani și jumătate.

1979 – Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. Aceasta a rămas în funcție până pe data de 22 noiembrie 1990.

1996 – A venit pentru prima dată la București secretarul general al NATO, Javier Solana.

1997 – Rusul Garry Kasparov a jucat șah cu supercomputerul IBM Deep Blue.

1997 – România și Ucraina au semnat un tratat de bună vecinătate și colaborare economică.

2004 – Organizația arabă a drepturilor omului, OADH, a cerut ONU să întocmească o comisie de anchetă cu privire la „torturile sistematice practicate de forțele de ocupație din Irak”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising