Ce s-a întâmplat azi, 29 aprilie?

29.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 29 aprilie?

Pe data de 29 aprilie sunt sărbătorite Ziua internațională a dansului și Ziua veteranilor de război. Trebuie precizat că această dată este considerată cea de-a 119-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente istorice importante, care și-au pus amprenta pe dezvoltarea ulterioară a societăților umane.

Evenimente istorice 29 aprilie

1429 – Ioana d’Arc a venit cu trupele sale pentru a ajuta la asediul Orléans-ului. Această bătălie a fost un punct de cotitură în Războiul de 100 de ani.

1483 – Regatul Castiliei a cucerit insula Gran Canaria, care va juca, ulterior, un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.

1661 – Dinastia chinezească Ming a ocupat Taiwanul.

1672 – Franța a invadat Țările de Jos la ordinul lui Ludovic al XIV-lea.

1868 – A luat naștere Filarmonica Română, care în prezent îi poartă numele lui George Enescu.

1918 – A murit Barbu Ștefănescu Delavrancea. Acesta a fost membru al Academiei române și primar al Capitalei. De-a lungul vieții sale, el a mai fost scriitor, orator și avocat. Delavrancea s-a născut pe 11 aprilie 1858, în București, într-o familie modestă. S-a căsătorit cu Marya, o femeie inteligentă, licenţiată în matematică şi filosofie, profesoară de pedagogie, și a avut patru fete. El a murit la vârsta de 60 de ani, la Iași, însă operele sale au rămas în istorie.

1945 – Trupele americane au eliberat lagărul nazist de concentrare de la Dachau.

1954 – S-a născut Jerry Seinfeld. Acesta este actor, scenograf și producător de film. Seinfeld este unul dintre cei mai buni comedianți din lume, stilul său fiind unul copiat de foarte mulți oameni din domeniu.

1956 – S-a născut Florin Călinescu. Acesta este actor român de film, radio, teatru și voce, realizator de emisiuni de televiziune și fost jurat al show-ului „Românii au talent”.

1945Adolf Hitler s-a căsătorit, la această dată, cu Eva Braun.

1997 – După ce a fost semnată, la Paris, pe 3 ianuarie 1993, Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia a intrat în vigoare la această dată.

2011 – În această zi, la catedrala Westminster din Londra, prințul William s-a căsătorit cu Kate Middleton.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot