Ce s-a întâmplat azi, 5 mai?

05.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 mai?

Pe data de 5 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor. Această dată este cea de-a 125-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc tot felul de evenimente care au rămas în istorie prin impactul asupra umanității.

Evenimente istorice 5 mai

1762 – La Sankt Petersburg, a fost încheiat un tratat între Rusia și Prusia care a pus capăt unui război disputat în mai multe zone din lume, despre care Winston Churchill a spus la un moment dat că ar fi fost Primul Război Mondial din istorie. Războiul de șapte ani a mai fost numit și Războiul Pomeranian, dar și Războiul francez și indian.

1789 – A fost începutul Revoluției franceze, după ce a fost convocată, la Versailles, Adunarea Statelor Generale.

1818 – S-a născut Karl Marx. Acesta a fost unul dintre cei mai buni filozofi germani din istorie. Marx a murit pe data de 14 martie 1883, la vârsta de 64 de ani.

1821 – A murit Napoleon Bonaparte pe insula Sfânta Elena. Unii spun că împăratul francez ar fi murit de cancer de stomac, asemenea rudelor sale, alții susțin ipoteza conform căreia ar fi fost otrăvit cu arsenic. Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon Bonaparte a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

1835 – A fost pusă în funcțiune prima cale ferată din Europa, în Belgia, între Bruxelles şi Mechelen.

1919 – A fost înființată, la Geneva, Liga Societăţilor de Cruce Roşie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societăţile naţionale de Cruce Roşie.

1945 – A început Insurecția din Praga, când forțele cehe au încercat să elibereze orașul de trupele naziste.

1949 – A fost anul în care a fost înființat Consiliul Europei.

1955 – De la această dată a început să funcționeze Uniunea Europei Occidentale (UEO), ca urmare a unui acord semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie, la 17 martie 1948. UEO a fost o organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.

1957 – A avut loc prima transmisiune sportivă de la TVR, meciul de rugbi dintre Anglia și România.

1964 – La această dată Consiliul Europei a declarat ziua de 5 mai ca Ziua Europei.

2021 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă cel mai mare urs brun din România, și probabil din Uniunea Europeană, Arthur (17 ani), a fost ucis de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în localitatea Ojdula, județul Covasna.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot