Ce s-a întâmplat azi, 5 mai?

05.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 mai?

Pe data de 5 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor. Această dată este cea de-a 125-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc tot felul de evenimente care au rămas în istorie prin impactul asupra umanității.

Evenimente istorice 5 mai

1762 – La Sankt Petersburg, a fost încheiat un tratat între Rusia și Prusia care a pus capăt unui război disputat în mai multe zone din lume, despre care Winston Churchill a spus la un moment dat că ar fi fost Primul Război Mondial din istorie. Războiul de șapte ani a mai fost numit și Războiul Pomeranian, dar și Războiul francez și indian.

1789 – A fost începutul Revoluției franceze, după ce a fost convocată, la Versailles, Adunarea Statelor Generale.

1818 – S-a născut Karl Marx. Acesta a fost unul dintre cei mai buni filozofi germani din istorie. Marx a murit pe data de 14 martie 1883, la vârsta de 64 de ani.

1821 – A murit Napoleon Bonaparte pe insula Sfânta Elena. Unii spun că împăratul francez ar fi murit de cancer de stomac, asemenea rudelor sale, alții susțin ipoteza conform căreia ar fi fost otrăvit cu arsenic. Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon Bonaparte a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

1835 – A fost pusă în funcțiune prima cale ferată din Europa, în Belgia, între Bruxelles şi Mechelen.

1919 – A fost înființată, la Geneva, Liga Societăţilor de Cruce Roşie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societăţile naţionale de Cruce Roşie.

1945 – A început Insurecția din Praga, când forțele cehe au încercat să elibereze orașul de trupele naziste.

1949 – A fost anul în care a fost înființat Consiliul Europei.

1955 – De la această dată a început să funcționeze Uniunea Europei Occidentale (UEO), ca urmare a unui acord semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie, la 17 martie 1948. UEO a fost o organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.

1957 – A avut loc prima transmisiune sportivă de la TVR, meciul de rugbi dintre Anglia și România.

1964 – La această dată Consiliul Europei a declarat ziua de 5 mai ca Ziua Europei.

2021 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă cel mai mare urs brun din România, și probabil din Uniunea Europeană, Arthur (17 ani), a fost ucis de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în localitatea Ojdula, județul Covasna.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat...
Cele mai noi articole
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot
De ce sângele este roșu?
De ce sângele este roșu?
Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman... citește tot