Cât cântărea cel mai mare urs din istorie? Unde a trăit?

07.05.2021
Cât cântărea cel mai mare urs din istorie? Unde a trăit?

Pe planetă sunt mai multe specii de urși, unele mai mari ca altele. Din păcate, multe dintre ele au fost eradicate de pe suprafața pământului, fie de intervenția umană, fie de cea a naturii. Ultimele cercetări au scos la iveală un schelet, care ne prezintă un urs gigant. Dar, oare, cum arăta acest animal când trăia și cât cântărea?

Cel mai mare urs din istorie

Un urs preistoric gigant sud-american, cu fața scurtă, a înclinat cântarul până la 1.600 de kilograme, având o înălțime de cel puțin 3.4 metri, potrivit unui nou studiu. Precedentul animal masiv din această specie era unul din continentul nord-american, care cântărea până la 1.134 de kilograme. Cel mai mare urs înregistrat în epoca modernă a fost un urs polar de 998 kilograme, împușcat în Alaska, în secolul al XIX-lea.

Potrivit oamenilor de știință, ursul gigant sud-american ar fi cutreierat continentul cu aproximativ 500.000 până la 2 milioane de ani în urmă. Aceştia susţin că el ar fi fost cel mai mare și mai puternic consumator de carne de pe uscat, la acea vreme.

Așa arată scheletul celui mai mare urs din istorie

Scheletul de urs, găsit în provincia Buenos Aires, Argentina, în anul 1935, a fost reexaminat recent de Blaine Schubert, un paleontolog la East Tennessee State University din Johnson City, Tennessee, și Leopoldo Soibelzon, un paleontolog din Argentina, specializat în urșii fosili din America de Sud.

Nu mi-a venit să cred când am văzut cât poate să fie de mare, a declarat Blaine Schubert pentru National Geografic.

După mai multe încercări, oamenii de știință au reușit să măsoare gigantul animal. Datele au arătat că ursul a fost mascul, iar pe parcursul vieții a avut mai multe răni serioase, probabil din diferite altercații. Dimensiunea acestuia se apropia de cea a unui elefant.

De ce ursul a scăzut în dimensiuni?

Cu toate că ursul din America de Sud se aseamănă cu cel din America de Nord, cu timpul cele două animale au avut destine diametral opuse. De exemplu specia din sud, a avut la început dimensiuni masive, iar odată cu trecerea timpului acesta s-a micșorat. Lucrurile au stat invers cu fratele din nord, care la început era mai mic și, ulterior, a început să crească.

Potrivit specialiștilor, ursul sud-american a fost la un moment dat regele continentului, neavând o concurență care să îl facă să evolueze. Astfel, el a devenit din ce în ce mai mic în dimensiuni și s-a transformat din carnivor în omnivor. Lucrurile au stat diferit pentru specia nord-americană, care a trebuit să evolueze, să crească în dimensiuni, și să facă față concurenței pentru a-și procura hrana.

Potrivit datelor oficiale, pe planetă mai sunt în jur de 200.000 de urși bruni. Cei mai mulți se găsesc în Rusia, 120.000 de exemplare.

Foto: Wikipedia.org și National Geographic

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot