Ce s-a întâmplat azi, 6 aprilie?

06.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 aprilie?

Data de 6 aprilie reprezintă cea de-a 96-a zi a calendarului gregorian, iar astăzi sunt sărbătoriți în calendarul creștin-ortodox Sfântul Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Sfânta Cuvioasa Platonida; Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul și Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium. Totodată, în această zi este celebrată Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.

Evenimente istorice 6 aprilie

1749 – Constantin Mavrocordat a abolit șerbia în Moldova. Astfel, este redefinit statutul vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ.

1795 – În Moldova a apărut prima carte de matematică românească, Aritmetica, datorită episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

1814 – A fost anul în care, în Franța, a revenit regimul monarhic, la această dată Napoleon a abdicat și a fost exilat pe insula Elba.

1871 – La această dată a fost dată în folosință calea ferată Timișoara–Arad.

1893 – A avut loc cel mai lung meci de box din istorie. Confruntarea dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke a rămas fără câștigător, după 110 runde care au durat 7 ore și 19 minute.

1896 – Au fost deschise, la Atena, primele Jocuri Olimpice moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

1913 – A luat naștere Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale la București.

1917 – La această dată, în timpul Primului Război Mondial, Statele Unite ale Americii au declarat război Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a invadat Iugoslavia și Grecia.

1941 – S-a născut Gheorghe Zamfir. Acesta este unul dintre cei mai buni compozitori români din istorie, redefinind complet cântatul la nai.

1974 – În Marea Britanie, formația ABBA a câștigat cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia, cu piesa Waterloo.

1990 – A fost un an istoric pentru România, fiindcă Ion Rațiu a fost ales președinte al PNȚCD.

1992 – A început asediul orașului Sarajevo de către armata sârbă condusă de Slobodan Miloșevici. Drept urmare, comunitatea europeană a recunoscut independența Bosniei–Herțegovina și, ca atare, pornește Războiului bosniac.

1994 – Președinții statelor Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot