Ce s-a întâmplat azi, 6 aprilie?

06.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 aprilie?

Data de 6 aprilie reprezintă cea de-a 96-a zi a calendarului gregorian, iar astăzi sunt sărbătoriți în calendarul creștin-ortodox Sfântul Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Sfânta Cuvioasa Platonida; Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul și Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium. Totodată, în această zi este celebrată Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.

Evenimente istorice 6 aprilie

1749 – Constantin Mavrocordat a abolit șerbia în Moldova. Astfel, este redefinit statutul vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ.

1795 – În Moldova a apărut prima carte de matematică românească, Aritmetica, datorită episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

1814 – A fost anul în care, în Franța, a revenit regimul monarhic, la această dată Napoleon a abdicat și a fost exilat pe insula Elba.

1871 – La această dată a fost dată în folosință calea ferată Timișoara–Arad.

1893 – A avut loc cel mai lung meci de box din istorie. Confruntarea dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke a rămas fără câștigător, după 110 runde care au durat 7 ore și 19 minute.

1896 – Au fost deschise, la Atena, primele Jocuri Olimpice moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

1913 – A luat naștere Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale la București.

1917 – La această dată, în timpul Primului Război Mondial, Statele Unite ale Americii au declarat război Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a invadat Iugoslavia și Grecia.

1941 – S-a născut Gheorghe Zamfir. Acesta este unul dintre cei mai buni compozitori români din istorie, redefinind complet cântatul la nai.

1974 – În Marea Britanie, formația ABBA a câștigat cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia, cu piesa Waterloo.

1990 – A fost un an istoric pentru România, fiindcă Ion Rațiu a fost ales președinte al PNȚCD.

1992 – A început asediul orașului Sarajevo de către armata sârbă condusă de Slobodan Miloșevici. Drept urmare, comunitatea europeană a recunoscut independența Bosniei–Herțegovina și, ca atare, pornește Războiului bosniac.

1994 – Președinții statelor Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising