Ce s-a întâmplat azi, 5 aprilie?

05.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 aprilie?

Pe data de 5 aprilie în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Claudie, Diodor, Nichifor, Serapion, Teodul și Agatopod. Totodată, cea de-a 95-a zi a calendarului gregorian reprezintă Ziua Automobilistului în România.

Evenimente istorice 5 aprilie

1904 – A fost anul în care, la București, a fost înființat Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român (ACR).

1924 – În acest an, activitatea Partidului Comunist Român a fost interzisă printr-o ordonanță militară.

1932 – S-a născut Fănuș Neagu. Acesta a fost, în decursul vieții, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român. Neagu a murit pe 24 mai 2011, la vârsta de 79 de ani.

1934 – Relațiile diplomatice dintre România și Argentina s-au îmbunătățit și s-a înființat legația din Buenos Aires.

1955Sir Winston Leonard Spencer Churchill s-a retras din viața politică, după aproape 50 de ani de carieră pentru a se dedica scrisului. Drept urmare, pentru opera „Al Doilea Război Mondial”, în șase volume, a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, primind, ulterior, titlul de lord în Marea Britanie și cetățean de onoare în Statele Unite ale Americii.

1973 – La Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, a realizat prima operație pe cord deschis din România.

1989 – În Polonia s-a ajuns la un acord între Guvern și reprezentanții opoziției, iar, ca atare, apare a doua cameră a Parlamentului, Senatul, se instituie funcția de președinte al republicii și se vor organiza alegeri libere.

1998 – După mai bine de 10 ani de la începutul construcției, a fost inaugurat, în Japonia, podul Akashi Kaikyō, devenind cel mai lung pod din lume (3.911 metri).

2001 – Vladimir Voronin a fost ales președinte în Republica Moldova. Acesta a fost liderul Partidului Comunist.

2013 – Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a fost recompensată cu un premiu BAFTA onorific pentru suportul pe care l-a acordat întreaga viață filmului și televiziunilor britanice, fiind declarată totodată și ”cea mai memorabilă fată Bond”, pentru apariția ei alături de Daniel Craig în clipul de promovare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot