Ce s-a întâmplat azi, 5 aprilie?

05.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 aprilie?

Pe data de 5 aprilie în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Claudie, Diodor, Nichifor, Serapion, Teodul și Agatopod. Totodată, cea de-a 95-a zi a calendarului gregorian reprezintă Ziua Automobilistului în România.

Evenimente istorice 5 aprilie

1904 – A fost anul în care, la București, a fost înființat Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român (ACR).

1924 – În acest an, activitatea Partidului Comunist Român a fost interzisă printr-o ordonanță militară.

1932 – S-a născut Fănuș Neagu. Acesta a fost, în decursul vieții, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român. Neagu a murit pe 24 mai 2011, la vârsta de 79 de ani.

1934 – Relațiile diplomatice dintre România și Argentina s-au îmbunătățit și s-a înființat legația din Buenos Aires.

1955Sir Winston Leonard Spencer Churchill s-a retras din viața politică, după aproape 50 de ani de carieră pentru a se dedica scrisului. Drept urmare, pentru opera „Al Doilea Război Mondial”, în șase volume, a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, primind, ulterior, titlul de lord în Marea Britanie și cetățean de onoare în Statele Unite ale Americii.

1973 – La Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, a realizat prima operație pe cord deschis din România.

1989 – În Polonia s-a ajuns la un acord între Guvern și reprezentanții opoziției, iar, ca atare, apare a doua cameră a Parlamentului, Senatul, se instituie funcția de președinte al republicii și se vor organiza alegeri libere.

1998 – După mai bine de 10 ani de la începutul construcției, a fost inaugurat, în Japonia, podul Akashi Kaikyō, devenind cel mai lung pod din lume (3.911 metri).

2001 – Vladimir Voronin a fost ales președinte în Republica Moldova. Acesta a fost liderul Partidului Comunist.

2013 – Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a fost recompensată cu un premiu BAFTA onorific pentru suportul pe care l-a acordat întreaga viață filmului și televiziunilor britanice, fiind declarată totodată și ”cea mai memorabilă fată Bond”, pentru apariția ei alături de Daniel Craig în clipul de promovare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot