Ce s-a întâmplat azi, 4 aprilie?

04.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 aprilie?

Data de 4 aprilie este una importantă, la nivel mondial, fiindcă sunt sărbătorite Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora și Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 94-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 4 aprilie

1147 – La această dată are loc prima atestare documentară a Moscovei, fiind relatată ca loc de întâlnire pentru doi prinți.

1459 – S-a încheiat un tratat de pace între Ștefan cel Mare, domn al Moldovei și reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz, prin care se stabilea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, dar și recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan.

1818 – Congresul american a decis, la această dată, ca pe steagul țării să fie o stea pentru fiecare stat SUA.

1841 – A murit William Henry Harrison de pneumonie, cel de-al nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii, după numai o lună de zile de mandat.

1850 – A fost anul in care domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înființat Corpul Jandarmilor.

1905 – În India, la Kangra, a avut loc un cutremur care s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni.

1906 – A erupt Muntele Vezuviu. Erupția vulcanică a durat până pe 22 aprilie și a ucis peste 100 de oameni.

1929 – A murit Carl Benz. Acesta a rămas în istorie ca inginer german, fiind cel care a inventat automobilul.

1944 – La această dată, Bucureștiul a fost bombardat masiv de aviația anglo-americană.

1949 – A luat naștere NATO, după ce 12 națiuni, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia au semnat Tratatul Nord Atlantic.

1953 – A murit Carol al II-lea al României. Acesta a fost regele țării noastre între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul copil al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria.

1958 – În acest an a fost afișat pentru prima dată, la Londra, semnul păcii.

1968 – A murit Martin Luther King jr. Acesta a fost un pastor baptist, activist politic, care a luptat pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

2003 – A fost inaugurat Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot