Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?

27.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?

Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în România, este celebrată Ziua națională a psihologului, iar la nivel global este sărbătorită Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (marcată la inițiativă Vaticanului). Această dată reprezintă cea de-a 147-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 27 mai

1600 – La această dată Mihai Viteazul a devenit „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române. Unirea a rămas în istorie ca un eveniment care a aprins în sufletul oamenilor dorința arzătoare de a trăi în pace, împreună. Cu toate că unirea celor trei principate, Țara Românească, Ardealul și Moldova a ținut foarte puțin, acest lucru a dovedit că orice este posibil, chiar și fără aprobarea marilor puteri de la acea vreme.

1703 – A fost fondat orașul Sankt Petersburg de către țarul Petru cel Mare.

1821 – A murit Tudor Vladimirescu. Născut în anul 1780, acesta a fost conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești. În noaptea dintre 26 și 27 mai 1821, Vladimirescu își găsește sfârșitul la Târgoviște, unde este trădat de eteriști, fiind învinuit de colaborare cu otomanii.

1867 – Transilvania a fost încorporată la Ungaria după ce Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), s-a încoronat și rege al Ungariei (1867-1916).

1930 – La această dată a fost deschisă publicului larg cea mai înaltă construcție din lume, de la acea vreme, clădirea Chrysler, 319 metri.

1931 – Omenirea a pătruns pentru prima dată în stratosferă, atunci când elvețianul Auguste Piccard și asistentul său, Paul Kipfer, au decolat din Augsburg, Germania, într-un balon cu hidrogen, și au atins o altitudine record de 15.781 metri.

1937 – A fost inaugurat celebrul pod Golden Gate, din Statele Unite ale Americii.

1938 – Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică.

1940 – A fost încheiat un acord economic între România și Germania (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care a adâncit dependența țării noastre față de naziști. România a renunțat astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939.

1948 – Guvernul Petru Groza a decis ca toate bunurile familiei regale a României să treacă în proprietatea statului.

1984 – În prezența lui Nicolae Ceaușescu a fost inaugurat canalul Dunăre-Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Panama.

1999 – Tribunalul Penal Internațional, de la Haga, l-a acuzat pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot