Ce s-a întâmplat azi, 25 mai?

25.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 mai?

Pe data de 25 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți (din 1983). Trebuie specificat că acestă dată reprezintă cea de-a 145-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 25 mai

1420 – Papa Martin al V-lea a decis ca prințul portughez Henric să fie numit guvernatorul Ordinului lui Hristos.

1521 – Dieta de la Worms a hotărât ca scrierile reformatorului protestant Martin Luther să fie interzise și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

1728 – Ludovic al XV-lea al Franței a stabilit că vinul poate fi transportat și în sticle, nu numai în butoaie. Acest decret a stat la baza înfloririi șampaniei Ruinart în Reims.

1895 – Scriitorul Oscar Wilde a fost acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și a fost găsit vinovat și condamnat la doi ani de închisoarea cu executare.

1920 – A fost inaugurată Opera Română din Cluj, iar prima piesă jucată a fost Aida, de Giuseppe Verdi.

1955 – La această dată a avut loc prima ascensiune a vârfului Kangchenjunga (8.586 m), al treilea ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

1961 – Președintele SUA John F. Kennedy a anunțat susținerea programului Apollo, care își propunea să ducă un om pe Lună în maxim 10 ani.

1963 – S-a născut Ludovic Orban. Acesta a fost cel de-al 68-lea prim-ministru al României, în perioada 4 noiembrie 2019 – 7 decembrie 2020.

1977 – A avut loc în cinematografe premiera filmului „Războiul stelelor”. Acesta este unul dintre cele mai bune și premiate creații artistice din istoria cinematografiei.

1979 – A avut loc cel mai grav accident aviatic din istoria Statelor Unite ale Americii, când un avion McDonnell Douglas DDC-10 a pierdut un motor și s-a prăbușit în timpul decolării de pe Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago, Illinois. Din nefericire, toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului au murit, împreună cu alți doi oameni la sol.

1985 – Un ciclon a lovit Republica Bangladesh, ucigând aproximativ 10.000 de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot