Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

24.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

Data de 24 februarie reprezintă cea de-a 55-a zi a calendarului gregorian. O serie de evenimente s-au întâmplat în această dată, de-a lungul timpului, care și-a pus amprenta pe istoria României precum și pe cea mondială. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În calendarul creștin-ortodox, în această zi, este sărbătorit întâia și cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. La noi în țară, la această dată, este celebrată și ziua dragostei, numită Dragobete.

Evenimente istorice 24 februarie

1340 – Apare prima mențiune documentară a Târgului Siret, oraș din județul Suceava.

1538 – A fost anul în care s-a încheiat tratatul de pace de la Oradea, prin care s-a pus capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

1582 – Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, o modificare a calendarului iulian anterior, care are o eroare de o zi la 3.000 de ani.

1717 – Are loc o convenție între Ioan Mavrocordat și generalul francez Sainville, prin care trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Această înțelegere a fost invocată, ulterior, de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1856 – În acest an a fost înființată, la Iași, Facultatea de Drept.

1870 – A fost un an important pentru economia României, fiindcă a fost inaugurată noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I. Evenimentul a avut loc în prezența domnitorului.

1920 – Adolf Hitler a decis să schimbe numele Partidului Muncitoresc German în Partidul Nazist.

1942 – A avut loc inaugurarea postului de radio american intitulat „Vocea Americii. Programele postului sunt în special de știri, reportaje și materiale documentare. Motto-ul, adoptat în anul înființării, este: Vom spune adevărul. Postul de radio are emisiuni în majoritatea limbilor din lume.

1945 – Guvernul Groza este impus prin forță de către A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, după ce agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților.

1948 – Ministrul de Justiție al României, de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu a fost demis abuziv, după care a fost arestat, judecat și executat.

1955 – La această dată s-a născut Steve Jobs. Acesta a fost cofondator și CEO-ul companiei Apple. Jobs a murit pe data de 5 octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

1960 – Regimul comunist a intentat și a început procesul „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” a unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Cele mai importante persoane acuzate erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1981 – Prințul de Wales se logodește cu Lady Diana Spencer.

1987 – Echipa Steaua București câștigă Supercupa Europei în fața formației Dinamo Kiev, la Monte Carlo.

2008 – După aproape 50 de ani Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în favoarea fratelui său, Raul Castro.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot