Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

24.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

Data de 24 februarie reprezintă cea de-a 55-a zi a calendarului gregorian. O serie de evenimente s-au întâmplat în această dată, de-a lungul timpului, care și-a pus amprenta pe istoria României precum și pe cea mondială. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În calendarul creștin-ortodox, în această zi, este sărbătorit întâia și cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. La noi în țară, la această dată, este celebrată și ziua dragostei, numită Dragobete.

Evenimente istorice 24 februarie

1340 – Apare prima mențiune documentară a Târgului Siret, oraș din județul Suceava.

1538 – A fost anul în care s-a încheiat tratatul de pace de la Oradea, prin care s-a pus capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

1582 – Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, o modificare a calendarului iulian anterior, care are o eroare de o zi la 3.000 de ani.

1717 – Are loc o convenție între Ioan Mavrocordat și generalul francez Sainville, prin care trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Această înțelegere a fost invocată, ulterior, de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1856 – În acest an a fost înființată, la Iași, Facultatea de Drept.

1870 – A fost un an important pentru economia României, fiindcă a fost inaugurată noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I. Evenimentul a avut loc în prezența domnitorului.

1920 – Adolf Hitler a decis să schimbe numele Partidului Muncitoresc German în Partidul Nazist.

1942 – A avut loc inaugurarea postului de radio american intitulat „Vocea Americii. Programele postului sunt în special de știri, reportaje și materiale documentare. Motto-ul, adoptat în anul înființării, este: Vom spune adevărul. Postul de radio are emisiuni în majoritatea limbilor din lume.

1945 – Guvernul Groza este impus prin forță de către A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, după ce agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților.

1948 – Ministrul de Justiție al României, de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu a fost demis abuziv, după care a fost arestat, judecat și executat.

1955 – La această dată s-a născut Steve Jobs. Acesta a fost cofondator și CEO-ul companiei Apple. Jobs a murit pe data de 5 octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

1960 – Regimul comunist a intentat și a început procesul „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” a unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Cele mai importante persoane acuzate erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1981 – Prințul de Wales se logodește cu Lady Diana Spencer.

1987 – Echipa Steaua București câștigă Supercupa Europei în fața formației Dinamo Kiev, la Monte Carlo.

2008 – După aproape 50 de ani Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în favoarea fratelui său, Raul Castro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot