Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

24.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

Data de 24 februarie reprezintă cea de-a 55-a zi a calendarului gregorian. O serie de evenimente s-au întâmplat în această dată, de-a lungul timpului, care și-a pus amprenta pe istoria României precum și pe cea mondială. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În calendarul creștin-ortodox, în această zi, este sărbătorit întâia și cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. La noi în țară, la această dată, este celebrată și ziua dragostei, numită Dragobete.

Evenimente istorice 24 februarie

1340 – Apare prima mențiune documentară a Târgului Siret, oraș din județul Suceava.

1538 – A fost anul în care s-a încheiat tratatul de pace de la Oradea, prin care s-a pus capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

1582 – Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, o modificare a calendarului iulian anterior, care are o eroare de o zi la 3.000 de ani.

1717 – Are loc o convenție între Ioan Mavrocordat și generalul francez Sainville, prin care trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Această înțelegere a fost invocată, ulterior, de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1856 – În acest an a fost înființată, la Iași, Facultatea de Drept.

1870 – A fost un an important pentru economia României, fiindcă a fost inaugurată noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I. Evenimentul a avut loc în prezența domnitorului.

1920 – Adolf Hitler a decis să schimbe numele Partidului Muncitoresc German în Partidul Nazist.

1942 – A avut loc inaugurarea postului de radio american intitulat „Vocea Americii. Programele postului sunt în special de știri, reportaje și materiale documentare. Motto-ul, adoptat în anul înființării, este: Vom spune adevărul. Postul de radio are emisiuni în majoritatea limbilor din lume.

1945 – Guvernul Groza este impus prin forță de către A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, după ce agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților.

1948 – Ministrul de Justiție al României, de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu a fost demis abuziv, după care a fost arestat, judecat și executat.

1955 – La această dată s-a născut Steve Jobs. Acesta a fost cofondator și CEO-ul companiei Apple. Jobs a murit pe data de 5 octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

1960 – Regimul comunist a intentat și a început procesul „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” a unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Cele mai importante persoane acuzate erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1981 – Prințul de Wales se logodește cu Lady Diana Spencer.

1987 – Echipa Steaua București câștigă Supercupa Europei în fața formației Dinamo Kiev, la Monte Carlo.

2008 – După aproape 50 de ani Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în favoarea fratelui său, Raul Castro.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot