Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

24.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 februarie?

Data de 24 februarie reprezintă cea de-a 55-a zi a calendarului gregorian. O serie de evenimente s-au întâmplat în această dată, de-a lungul timpului, care și-a pus amprenta pe istoria României precum și pe cea mondială. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

În calendarul creștin-ortodox, în această zi, este sărbătorit întâia și cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. La noi în țară, la această dată, este celebrată și ziua dragostei, numită Dragobete.

Evenimente istorice 24 februarie

1340 – Apare prima mențiune documentară a Târgului Siret, oraș din județul Suceava.

1538 – A fost anul în care s-a încheiat tratatul de pace de la Oradea, prin care s-a pus capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

1582 – Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, o modificare a calendarului iulian anterior, care are o eroare de o zi la 3.000 de ani.

1717 – Are loc o convenție între Ioan Mavrocordat și generalul francez Sainville, prin care trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Această înțelegere a fost invocată, ulterior, de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1856 – În acest an a fost înființată, la Iași, Facultatea de Drept.

1870 – A fost un an important pentru economia României, fiindcă a fost inaugurată noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I. Evenimentul a avut loc în prezența domnitorului.

1920 – Adolf Hitler a decis să schimbe numele Partidului Muncitoresc German în Partidul Nazist.

1942 – A avut loc inaugurarea postului de radio american intitulat „Vocea Americii. Programele postului sunt în special de știri, reportaje și materiale documentare. Motto-ul, adoptat în anul înființării, este: Vom spune adevărul. Postul de radio are emisiuni în majoritatea limbilor din lume.

1945 – Guvernul Groza este impus prin forță de către A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, după ce agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților.

1948 – Ministrul de Justiție al României, de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu a fost demis abuziv, după care a fost arestat, judecat și executat.

1955 – La această dată s-a născut Steve Jobs. Acesta a fost cofondator și CEO-ul companiei Apple. Jobs a murit pe data de 5 octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

1960 – Regimul comunist a intentat și a început procesul „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” a unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Cele mai importante persoane acuzate erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1981 – Prințul de Wales se logodește cu Lady Diana Spencer.

1987 – Echipa Steaua București câștigă Supercupa Europei în fața formației Dinamo Kiev, la Monte Carlo.

2008 – După aproape 50 de ani Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei în favoarea fratelui său, Raul Castro.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot