Ce s-a întâmplat azi, 22 februarie?

22.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 22 februarie?

Data de 22 februarie este una importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. O serie de evenimente importante au avut loc la această dată, care este cea de-a 53-a zi a calendarului gregorian. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele care contează.

Evenimente istorice 22 februarie

1295 î. de Hr. – Ramses al II-lea a fost încoronat faraon. Acesta a rămas în istorie că cel mai cunoscut și mai mare faraon al Egiptului antic.

1371 – În Scoția a început dinastia Stuart, atunci când Robert al II-lea a fost desemnat rege.

1512 – A murit Amerigo Vespucci. În 1498 acesta a călătorit până pe coasta nord-est a Americii de Sud, numită de el Venezuela adică “Veneția Mică”, din cauza locuințelor construite de pe apă. Conform scrisorilor lăsate, Vespucci a susținut că pământul explorat de el aparține unui continent nou. Ulterior, umanistul german Ringmann a propus și posteritatea a aprobat, ca Lumea Nouă descrisă de Vespucci să fie numită America după numele exploratorului. Numele acesta s-a generalizat la mijlocul secolului al XVI-lea.

1632 – Galileo Galilei a publicat cartea intitulată „Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”. Lucrarea a comparat sistemul copernican cu cel ptolemaic. În sistemul copernican, Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, pe când în cel ptolemaic toate corpurile cerești se rotesc în jurul Pământului.

1635 – La Paris este înființată Academia Franceză de către Cardinalul Richelieu, având drept scop de a supraveghea puritatea limbii franceze.

1732 – Este anul în care se naște primul președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington. Acesta a murit pe 14 decembrie 1799, la vârsta de 67 de ani.

1810 – În Țara Românească se naște Grigore Alexandrescu. Acesta a fost un poet și fabulist. Poeziile sale au fost influențate de ideile care au stat la baza Revoluției de la 1848.

1810 – S-a născut Frédéric Chopin, unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică pentru pian.

1882 – Serbia a devenit regat, iar Milan Obrenovic a fost desemnat primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I al Serbiei (1882-1889).

1903 – S-a născut Tudor Mușatescu, poet, prozator, dramaturg și umorist român.

1906 – A luat naștere Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.

1997 – Un an fericit pentru sportul din țara noastră, după ce Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.

2006 – A avut loc un eveniment ca în filmele de acțiune, după ce cel puțin șase bărbați au organizat cel mai mare jaf din Marea Britanie, furând 53 de milioane de lire sterline dintr-un depozit Securitas din Tonbridge, Kent.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot