Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

18.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

Data de 18 februarie reprezintă cea de-a 49-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au fost înregistrate mai multe evenimente istorice. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Trebuie precizat că în această zi este sărbătorit, în calendarul ortodox, Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei.

Evenimente istorice 18 februarie

1395 – Negustorii brașoveni primesc privilegii comerciale de la regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

1564 – A fost un an trist, fiindcă a murit Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un geniu al vremurilor sale, remarcându-se în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Operele sale sunt apreciate și în prezent, fiindcă ceea ce a lăsat el în urmă sunt adevărate capodopere mondiale.

1790 – A apărut, la Iași, primul ziar tipărit din România, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”.

1854 – A fost un an important pentru istoria Principatelor Române, fiindcă a început construirea liniilor de telegraf electric București–Giurgiu, București–Ploiești–Brașov, Timișoara–Lugoj–Orșova, în felul acesta realizându-se legatura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania.

1916 – Forțele armate franco-britanice au cucerit Camerunul, în timpul Primului Război Mondial.

1929 – A fost un an important pentru cultura românească, deoarece la această dată a avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română.

1929 – Cinematografia mondială a intrat într-o nouă eră, fiindcă în această zi au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film, la Hollywood, în California.

1930 – Astronomul american, Clyde Tombaugh, a descoperit planeta Pluto, a noua a Sistemului nostru solar, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona. În 2006, Pluto va fi retrogradată la statutul de planetă pitică.

1941 – Generalul Ion Antonescu a decis printr-un decret să militarizeze instituțiile și întreprinderile mai importante din țară, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată. În felul acesta el a dorit să asigure ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941.

1952 – Grecia și Turcia au aderat la NATO.

2001 – Agentul FBI, Robert Hanssen, a fost arestat în Statele Unite ale Americii pentru spionaj în favoarea Rusiei. El a fost condamnat de magistrații americani la închisoare pe viață.

2006 – The Rolling Stones a susținut cel mai mare concert în istoria trupei în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot