Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

18.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

Data de 18 februarie reprezintă cea de-a 49-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au fost înregistrate mai multe evenimente istorice. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Trebuie precizat că în această zi este sărbătorit, în calendarul ortodox, Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei.

Evenimente istorice 18 februarie

1395 – Negustorii brașoveni primesc privilegii comerciale de la regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

1564 – A fost un an trist, fiindcă a murit Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un geniu al vremurilor sale, remarcându-se în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Operele sale sunt apreciate și în prezent, fiindcă ceea ce a lăsat el în urmă sunt adevărate capodopere mondiale.

1790 – A apărut, la Iași, primul ziar tipărit din România, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”.

1854 – A fost un an important pentru istoria Principatelor Române, fiindcă a început construirea liniilor de telegraf electric București–Giurgiu, București–Ploiești–Brașov, Timișoara–Lugoj–Orșova, în felul acesta realizându-se legatura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania.

1916 – Forțele armate franco-britanice au cucerit Camerunul, în timpul Primului Război Mondial.

1929 – A fost un an important pentru cultura românească, deoarece la această dată a avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română.

1929 – Cinematografia mondială a intrat într-o nouă eră, fiindcă în această zi au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film, la Hollywood, în California.

1930 – Astronomul american, Clyde Tombaugh, a descoperit planeta Pluto, a noua a Sistemului nostru solar, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona. În 2006, Pluto va fi retrogradată la statutul de planetă pitică.

1941 – Generalul Ion Antonescu a decis printr-un decret să militarizeze instituțiile și întreprinderile mai importante din țară, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată. În felul acesta el a dorit să asigure ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941.

1952 – Grecia și Turcia au aderat la NATO.

2001 – Agentul FBI, Robert Hanssen, a fost arestat în Statele Unite ale Americii pentru spionaj în favoarea Rusiei. El a fost condamnat de magistrații americani la închisoare pe viață.

2006 – The Rolling Stones a susținut cel mai mare concert în istoria trupei în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot