Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

18.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

Data de 18 februarie reprezintă cea de-a 49-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au fost înregistrate mai multe evenimente istorice. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Trebuie precizat că în această zi este sărbătorit, în calendarul ortodox, Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei.

Evenimente istorice 18 februarie

1395 – Negustorii brașoveni primesc privilegii comerciale de la regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

1564 – A fost un an trist, fiindcă a murit Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un geniu al vremurilor sale, remarcându-se în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Operele sale sunt apreciate și în prezent, fiindcă ceea ce a lăsat el în urmă sunt adevărate capodopere mondiale.

1790 – A apărut, la Iași, primul ziar tipărit din România, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”.

1854 – A fost un an important pentru istoria Principatelor Române, fiindcă a început construirea liniilor de telegraf electric București–Giurgiu, București–Ploiești–Brașov, Timișoara–Lugoj–Orșova, în felul acesta realizându-se legatura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania.

1916 – Forțele armate franco-britanice au cucerit Camerunul, în timpul Primului Război Mondial.

1929 – A fost un an important pentru cultura românească, deoarece la această dată a avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română.

1929 – Cinematografia mondială a intrat într-o nouă eră, fiindcă în această zi au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film, la Hollywood, în California.

1930 – Astronomul american, Clyde Tombaugh, a descoperit planeta Pluto, a noua a Sistemului nostru solar, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona. În 2006, Pluto va fi retrogradată la statutul de planetă pitică.

1941 – Generalul Ion Antonescu a decis printr-un decret să militarizeze instituțiile și întreprinderile mai importante din țară, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată. În felul acesta el a dorit să asigure ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941.

1952 – Grecia și Turcia au aderat la NATO.

2001 – Agentul FBI, Robert Hanssen, a fost arestat în Statele Unite ale Americii pentru spionaj în favoarea Rusiei. El a fost condamnat de magistrații americani la închisoare pe viață.

2006 – The Rolling Stones a susținut cel mai mare concert în istoria trupei în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot