Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

18.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 februarie?

Data de 18 februarie reprezintă cea de-a 49-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, în această zi au fost înregistrate mai multe evenimente istorice. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Trebuie precizat că în această zi este sărbătorit, în calendarul ortodox, Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei.

Evenimente istorice 18 februarie

1395 – Negustorii brașoveni primesc privilegii comerciale de la regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

1564 – A fost un an trist, fiindcă a murit Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un geniu al vremurilor sale, remarcându-se în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Operele sale sunt apreciate și în prezent, fiindcă ceea ce a lăsat el în urmă sunt adevărate capodopere mondiale.

1790 – A apărut, la Iași, primul ziar tipărit din România, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”.

1854 – A fost un an important pentru istoria Principatelor Române, fiindcă a început construirea liniilor de telegraf electric București–Giurgiu, București–Ploiești–Brașov, Timișoara–Lugoj–Orșova, în felul acesta realizându-se legatura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania.

1916 – Forțele armate franco-britanice au cucerit Camerunul, în timpul Primului Război Mondial.

1929 – A fost un an important pentru cultura românească, deoarece la această dată a avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română.

1929 – Cinematografia mondială a intrat într-o nouă eră, fiindcă în această zi au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film, la Hollywood, în California.

1930 – Astronomul american, Clyde Tombaugh, a descoperit planeta Pluto, a noua a Sistemului nostru solar, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona. În 2006, Pluto va fi retrogradată la statutul de planetă pitică.

1941 – Generalul Ion Antonescu a decis printr-un decret să militarizeze instituțiile și întreprinderile mai importante din țară, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată. În felul acesta el a dorit să asigure ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941.

1952 – Grecia și Turcia au aderat la NATO.

2001 – Agentul FBI, Robert Hanssen, a fost arestat în Statele Unite ale Americii pentru spionaj în favoarea Rusiei. El a fost condamnat de magistrații americani la închisoare pe viață.

2006 – The Rolling Stones a susținut cel mai mare concert în istoria trupei în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot