Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

21.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

Data de 21 februarie trebuie marcată în calendar, fiindcă, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente importante care au schimbat mersul istoriei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 52-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Totodată, la nivel mondial este celebrată din anul 2000 Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO).

Evenimente istorice 21 februarie

1431 – A fost anul în care a început procesul Ioanei d’Arc. Aceasta a fost una dintre figurile emblematice a Franței și a fost văzută de Biserica Catolică drept Sfântă. Se spune că Ioana D’arc l-a văzut pe Dumnezeu, care i-a spus să elibereze pământurile Franței dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

1613 – În Rusia a început dinastia Romanov, după ce Mihail I a fost ales țar.

1848 – Lucrurile au început să se precipite în Europa, după ce a apărut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.

1907 – În satul Flămânzi, județul Botoșani, a izbucnit Răscoala țăranilor care avea să se întindă în toată țara. Aceasta a fost înăbușită de Guvern, însă s-a soldat cu foarte mulți morți și răniți.

1907 – Autoritățile române au adoptat legea pentru organizarea Marinei Comerciale.

1916 – A fost un an de tristă amintire pentru istoria mondială, fiindcă la Verdun, în Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. Aceasta s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele PNL, Dinu Brătianu, îi cere public printr-o scrisoare generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

1947 – A fost anul în care a fost inventat aparatul de fotografiat la minut, de către Edwin Herbert Land, în New York.

1947 – Un an de tristă amintire pentru țara noastră, fiindcă Iosif Stalin a fost declarat de către Guvernul Petru Groza 2 cetățean de onoare al României.

1960 – Fidel Castro a decis naţionalizarea toate firmelor din Cuba. Fidel Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani. De-a lungul vieții, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, unele mai ciudate ca altele.

1972 – China a fost vizitată pentru prima dată de un președinte american în funcție, Richard Nixon.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot