Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

21.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

Data de 21 februarie trebuie marcată în calendar, fiindcă, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente importante care au schimbat mersul istoriei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 52-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Totodată, la nivel mondial este celebrată din anul 2000 Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO).

Evenimente istorice 21 februarie

1431 – A fost anul în care a început procesul Ioanei d’Arc. Aceasta a fost una dintre figurile emblematice a Franței și a fost văzută de Biserica Catolică drept Sfântă. Se spune că Ioana D’arc l-a văzut pe Dumnezeu, care i-a spus să elibereze pământurile Franței dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

1613 – În Rusia a început dinastia Romanov, după ce Mihail I a fost ales țar.

1848 – Lucrurile au început să se precipite în Europa, după ce a apărut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.

1907 – În satul Flămânzi, județul Botoșani, a izbucnit Răscoala țăranilor care avea să se întindă în toată țara. Aceasta a fost înăbușită de Guvern, însă s-a soldat cu foarte mulți morți și răniți.

1907 – Autoritățile române au adoptat legea pentru organizarea Marinei Comerciale.

1916 – A fost un an de tristă amintire pentru istoria mondială, fiindcă la Verdun, în Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. Aceasta s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele PNL, Dinu Brătianu, îi cere public printr-o scrisoare generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

1947 – A fost anul în care a fost inventat aparatul de fotografiat la minut, de către Edwin Herbert Land, în New York.

1947 – Un an de tristă amintire pentru țara noastră, fiindcă Iosif Stalin a fost declarat de către Guvernul Petru Groza 2 cetățean de onoare al României.

1960 – Fidel Castro a decis naţionalizarea toate firmelor din Cuba. Fidel Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani. De-a lungul vieții, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, unele mai ciudate ca altele.

1972 – China a fost vizitată pentru prima dată de un președinte american în funcție, Richard Nixon.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot