Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

21.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

Data de 21 februarie trebuie marcată în calendar, fiindcă, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente importante care au schimbat mersul istoriei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 52-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Totodată, la nivel mondial este celebrată din anul 2000 Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO).

Evenimente istorice 21 februarie

1431 – A fost anul în care a început procesul Ioanei d’Arc. Aceasta a fost una dintre figurile emblematice a Franței și a fost văzută de Biserica Catolică drept Sfântă. Se spune că Ioana D’arc l-a văzut pe Dumnezeu, care i-a spus să elibereze pământurile Franței dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

1613 – În Rusia a început dinastia Romanov, după ce Mihail I a fost ales țar.

1848 – Lucrurile au început să se precipite în Europa, după ce a apărut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.

1907 – În satul Flămânzi, județul Botoșani, a izbucnit Răscoala țăranilor care avea să se întindă în toată țara. Aceasta a fost înăbușită de Guvern, însă s-a soldat cu foarte mulți morți și răniți.

1907 – Autoritățile române au adoptat legea pentru organizarea Marinei Comerciale.

1916 – A fost un an de tristă amintire pentru istoria mondială, fiindcă la Verdun, în Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. Aceasta s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele PNL, Dinu Brătianu, îi cere public printr-o scrisoare generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

1947 – A fost anul în care a fost inventat aparatul de fotografiat la minut, de către Edwin Herbert Land, în New York.

1947 – Un an de tristă amintire pentru țara noastră, fiindcă Iosif Stalin a fost declarat de către Guvernul Petru Groza 2 cetățean de onoare al României.

1960 – Fidel Castro a decis naţionalizarea toate firmelor din Cuba. Fidel Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani. De-a lungul vieții, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, unele mai ciudate ca altele.

1972 – China a fost vizitată pentru prima dată de un președinte american în funcție, Richard Nixon.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot