Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

21.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 februarie?

Data de 21 februarie trebuie marcată în calendar, fiindcă, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente importante care au schimbat mersul istoriei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 52-a zi a calendarului gregorian.

În această zi, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Timotei și Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Totodată, la nivel mondial este celebrată din anul 2000 Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO).

Evenimente istorice 21 februarie

1431 – A fost anul în care a început procesul Ioanei d’Arc. Aceasta a fost una dintre figurile emblematice a Franței și a fost văzută de Biserica Catolică drept Sfântă. Se spune că Ioana D’arc l-a văzut pe Dumnezeu, care i-a spus să elibereze pământurile Franței dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

1613 – În Rusia a început dinastia Romanov, după ce Mihail I a fost ales țar.

1848 – Lucrurile au început să se precipite în Europa, după ce a apărut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx și Friedrich Engels.

1907 – În satul Flămânzi, județul Botoșani, a izbucnit Răscoala țăranilor care avea să se întindă în toată țara. Aceasta a fost înăbușită de Guvern, însă s-a soldat cu foarte mulți morți și răniți.

1907 – Autoritățile române au adoptat legea pentru organizarea Marinei Comerciale.

1916 – A fost un an de tristă amintire pentru istoria mondială, fiindcă la Verdun, în Franța, a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. Aceasta s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele PNL, Dinu Brătianu, îi cere public printr-o scrisoare generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

1947 – A fost anul în care a fost inventat aparatul de fotografiat la minut, de către Edwin Herbert Land, în New York.

1947 – Un an de tristă amintire pentru țara noastră, fiindcă Iosif Stalin a fost declarat de către Guvernul Petru Groza 2 cetățean de onoare al României.

1960 – Fidel Castro a decis naţionalizarea toate firmelor din Cuba. Fidel Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani. De-a lungul vieții, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, unele mai ciudate ca altele.

1972 – China a fost vizitată pentru prima dată de un președinte american în funcție, Richard Nixon.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising