Ce s-a întâmplat azi, 17 februarie?

17.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 februarie?

În decursul anilor, pe data de 17 februarie au avut loc tot felul de evenimente istorice care au influențat mersul omenirii, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Cea de-a 48-a zi a calendarului gregorian nu putea trece fără a relata o parte dintre cele mai importante evenimente din trecut.

Evenimente istorice 17 februarie

1600 – Filozoful Giordano Bruno a fost executat pe rug pentru erezie, iar pentru a nu influența publicul prezent și mai mult cu vorbele sale i s-a băgat în gură o menghină de lemn.

1753 – Suedia a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, astfel că după data de 17 februarie a urmat 1 martie.

1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a emis un decret oficial privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1866 – În urma decretului din 1865 a lui Alexandru Ioan Cuza, anul următor în această zi a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman. Ion Ghica a fost primul președinte al băncii.

1867 – A fost un an important pentru istoria mondială, fiindcă a luat naștere Imperiul Austro-Ungar. Acesta a influențat într-un mod decisiv viața în Europa, în acea perioadă.

1947 – Foștii naziști erau excluși din viața publică în urma unei legi aprobate în Austria.

1963 – Se naște Michael Jordan, considerat de specialiști în sport, cel mai mare baschetbalist din istorie. Jordan a fost unul dintre sportivii cei mai comercializați ai generației sale și a fost cel mai important instrument în popularizarea NBA, în jurul lumii în anii 1980 și 1990.

1979 – La această dată a izbucnit războiul între China și Vietnam.

1980 – Muntele Everest este escaladat pentru prima dată în istorie, pe timp de iarnă, de către Krzysztof Wielicki și Leszek Cichy.

1987 – Condițiile de trai în România erau tot mai grele, astfel că au avut loc manifestații de protest. La Iași, studenții au strigat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând: „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.

1993 – A fost un an important pentru limba și literatura română, fiindcă Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

1993 – Președintele României, Ion Iliescu, a vizitat sediul NATO din Bruxelles.

1999 – A fost un an de tristă amintire pentru România, fiindcă în localitatea Stoenești, județul Olt, au avut loc confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot