Ce s-a întâmplat azi, 17 februarie?

17.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 februarie?

În decursul anilor, pe data de 17 februarie au avut loc tot felul de evenimente istorice care au influențat mersul omenirii, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Cea de-a 48-a zi a calendarului gregorian nu putea trece fără a relata o parte dintre cele mai importante evenimente din trecut.

Evenimente istorice 17 februarie

1600 – Filozoful Giordano Bruno a fost executat pe rug pentru erezie, iar pentru a nu influența publicul prezent și mai mult cu vorbele sale i s-a băgat în gură o menghină de lemn.

1753 – Suedia a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, astfel că după data de 17 februarie a urmat 1 martie.

1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a emis un decret oficial privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1866 – În urma decretului din 1865 a lui Alexandru Ioan Cuza, anul următor în această zi a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman. Ion Ghica a fost primul președinte al băncii.

1867 – A fost un an important pentru istoria mondială, fiindcă a luat naștere Imperiul Austro-Ungar. Acesta a influențat într-un mod decisiv viața în Europa, în acea perioadă.

1947 – Foștii naziști erau excluși din viața publică în urma unei legi aprobate în Austria.

1963 – Se naște Michael Jordan, considerat de specialiști în sport, cel mai mare baschetbalist din istorie. Jordan a fost unul dintre sportivii cei mai comercializați ai generației sale și a fost cel mai important instrument în popularizarea NBA, în jurul lumii în anii 1980 și 1990.

1979 – La această dată a izbucnit războiul între China și Vietnam.

1980 – Muntele Everest este escaladat pentru prima dată în istorie, pe timp de iarnă, de către Krzysztof Wielicki și Leszek Cichy.

1987 – Condițiile de trai în România erau tot mai grele, astfel că au avut loc manifestații de protest. La Iași, studenții au strigat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând: „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.

1993 – A fost un an important pentru limba și literatura română, fiindcă Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

1993 – Președintele României, Ion Iliescu, a vizitat sediul NATO din Bruxelles.

1999 – A fost un an de tristă amintire pentru România, fiindcă în localitatea Stoenești, județul Olt, au avut loc confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot