Ce s-a întâmplat azi, 15 februarie?

15.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 februarie?

Data de 15 februarie are o importanță aparte în istoria mondială, fiindcă au avut loc tot felul de evenimente care au modificat viața oamenilor, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Trebuie precizat că această dată este a 46-a zi a calendarului gregorian.

La nivel mondial, la această dată, este sărbătorită Ziua Internațională a Copilului bolnav de cancer, iar la noi în țară 15 februarie este considerată Ziua Națională a Lecturii.

Evenimente istorice 15 februarie

1564 – S-a născut Galileo Galilei. În decursul vieții acesta a fost fizician, matematician, astronom și filosof. Galileo a fost numit de oamenii de știință care i-au urmat „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. Savantul a murit în anul 1642, având 77 de ani.

1690 – Moldova a încheiat, la Sibiu, un tratat cu Sfântul Imperiul Roman, în care se stipula că principatul românesc va sprijini acțiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

1840 – S-a născut Titu Maiorescu. Acesta a fost un cunoscut academician, avocat, critic literar și eseist, membru fondator al Academiei Române. Între anii 1912 și 1914, scriitorul a fost primul-ministru al României. Maiorescu a murit în 1917, la vârsta de 77 de ani.

Titu Maiorescu

1851 – A fost anul în care s-a născut Spiru Haret. Moștenirea culturală lăsată de acesta și amprenta pusă pe învățământul de pe aceste meleaguri fac să fie apreciat și în prezent. Se poate spune, fără echivoc, că el este cel care a înființat învățământul modern românesc. Spiru Haret a murit la doar 61 de ani, la București, pe data de 17 decembrie 1912. Nu multă lume știe, însă pentru meritele sale în matematică și astronomie, un crater de pe Lună a primit numele său, Haret.

1923 – Grecia adoptă și ea calendarul gregorian, fiind ultima țară europeană care face acest lucru.

1969 – În România este inaugurată prima linie ferată din țară, București – Brașov.

1990 – A fost un an important pentru cultura românească, fiindcă a apărut Uniunea Teatrelor din România – UNITER, avându-l ca președinte pe actorul Ion Caramitru.

1995 – România a depus la ONU, instrumentele de ratificare a Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice, precum și distrugerea acestora, semnată la Paris, la 13 ianuarie 1993.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot