Cine a fost prima iubire a academicianului Titu Maiorescu?

01.10.2020
Cine a fost prima iubire a academicianului Titu Maiorescu?

Încă din fragedă adolescență, Titu Maiorescu a fost atras de sexul frumos pe care l-a curtat în mod pasional și constant. Din cauza unor frustrări din mediul familial și a unei virilități exagerate, acesta manifesta des o atitudine misogină în anturajul feminin.

Această atracție de nestăpânit spre grația feminină i-a grăbit viața matrimonială când reputatul academician era foarte tânăr. S-a logodit la douăzeci de ani cu Clara Kremnitz, fiica consilierului jurist Georg Kremnitz, aceasta fiindu-i elevă, meditând-o la limba franceză.

Groapa buclucașă

În toamna anului 1859, afându-se într-o călătorie spre Paris, Maiorescu face o oprire la Berlin, unde vizitează familia Kremnitz. Acesta a stat aproximativ două săptămâni în capitala Germaniei și chiar în ziua în care trebuia să plece spre Paris, a căzut într-o groapă şi și-a luxat glezna. Acest incident i-a adus imobilizarea sa la pat, iar familia Clarei l-a găzduit și l-a îngrijit chemând un medic pentru a-l însănătoși.

Pe parcursul șederii în casa cancelarului, cei doi tineri, Titu și Clara au fost tot timpul împreună și evident, scenele amoroase n-au fost puține. De asemenea, atmosfera caldă și calmă din familia Kremnitz, în contrast izbitor cu cea din familia sa, au contribuit la hotărârea sa.

În noiembrie 1859, Titu Maiorescu i-a scris prietenului său, Kutschera, decizia pe care a luat-o în ceea ce o privea pe Clara. Deși la început nu o plăcea, o admira pe Elena, sora ei, timpul petrecut cu aceasta i-a apropiat.

Potrivit historia.ro, după ce s-a recuperat, tânărul Titu s-a întors în Paris, însă chiar în noaptea Anului Nou (duminică 1 ianuarie 1860), acesta pleacă din capitala franceză și pe 2 ianuarie apare neașteptat în fața familiei Kremnitz. A doua zi, în urma unui sărut dat în fața familiei, care a fost încântată de eveniment, acesta s-a logodit.

O căsnicie, două cununii

Logodna a durat doi ani și șapte luni, motivul amânării căsătoriei fiind terminarea studiilor lui Titu Maiorescu și obținerea unui post la Tribunal. În tot acest timp, logodnica sa, Clara a avut numeroase crize nevrotice și era nervoasă peste măsură de atâta așteptare. În cele din urmă, pe 1 iulie 1862, Maiorescu și Clara au plecat în luna de miere.

Prima cununie a avut loc în Berlin într-o biserică protestantă după rânduiala familiei Kremnitz. A doua slujbă religioasă, a fost la București, la biserica Amza, aceasta aflându-se în casa în care domicilia familia lui Ioan Maiorescu.

În urma căsătoriei cu Clara Kremnitz, Titu Maiorescu a avut doi copii care s-au născut la Iași: o fată, Livia (1863), şi un băiat, Liviu (1869). Câtiva ani mai târziu, după o relație tumultuoasă cu Mite Kremnitz, academicianul a mai avut un fiu nelegitim Titus Georg.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot