De ce se căsătoresc rromii de mici?

11.10.2022
De ce se căsătoresc rromii de mici?

Căsătoria este una dintre cele mai importante taine ale Bisericii. Tradiția se păstrează din antichitate și este primul pas prin care două persoane aleg să devină o familie. Căsătoria este privită diferit în toate colțurile lumii, însă mai cu seamă în cultura nomadă țigănească. Tradițiile și obiceiurile sunt respectate de sute de ani. Un lucru inedit îl reprezintă faptul că rromii se căsătoresc de foarte tineri. De ce își unesc rromii la vârste fragede?

Care sunt cele mai stranii tradiții din cultura rromă?

se căsătoresc

Manualele de istorie prezintă rromii ca fiind un popor nomad cu legături ancestrale indiene și persane. Fiind un popor aflat mereu pe drumuri, acești oameni nu aparțin unui stat propriu-zis. Din punct de vedere lingvistic, limba romani are importante valențe armene sau persane, ceea ce demonstrează o migrare în aceste teritorii.

În prezent, grupuri importante de persoane rroma se găsesc în toate statele europene, cu preponderență în zona Balcanilor: România, Bulgaria, Serbia, dar și în Turcia, Ungaria sau Slovacia.

Cultura țigănească a rămas neschimbată până în prezent, multe dintre obiceiuri fiind cel puțin ciudate pentru persoane din afara acestui grup etnic.

De ce se căsătoresc rromii de mici?

Nunta reprezintă cea mai importantă tradiție în cultura țigănească. Este momentul în care familiile se unesc. Deși în mod legal, căsătoria se poate face începând cu vârsta de 18 ani, în cultura roma, mirii pot avea și vârste de 16, 14 sau chiar 12 ani. De cele mai multe ori, căsătoriile la vârste fragede sunt organizate de către părinți, împotriva voinței copiilor.

„Ei cred că, dacă ne căsătorim, trebuie să ne mutăm și să ne întreținem singuri. Nu este chiar așa. Până nu ajungem la o vârstă, cum ar fi 22 sau 23 de ani, nu ne mutăm, rămânem cu părinții noștri” – povestește Perty, o mireasă Rroma minoră.

Căsătoriile între minori reprezintă un lucru comun în această cultură. Relațiile dintre miri fac ca familiile să devină apropiate, având scopuri comune în societate. Din căsătorie decurg relații de schimb economic sau solidaritate în sprijinul comunității. La finalul nunții, cei doi se retrag într-o încăpere, pentru ca mireasa să dovedească că este fecioară. În caz contrar, fata este alungată din familie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot