Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

11.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

Data de 11 februarie este a 42-a zi a calendarului gregorian. Mai multe evenimente istorice au avut loc în această zi, unele cu efecte pozitive, altele cu efecte negative, însă toate au schimbat dezvoltarea ulterioară a omenirii. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

În această zi sunt sărbătorite trei evenimente importante: Ziua internațională a bolnavilor, care a fost proclamată la 13 mai 1992 din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea; în Statele Unite ale Americii este celebrată Ziua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison; în Uniunea Europeană se sărbătorește Ziua Europeană a Numărului unic de urgență 112.

Evenimente istorice 11 februarie

1847 – S-a născut Thomas Edison, cel care a inventat becul cu filament. Acesta a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori ai vremurilor sale, reușind să realizeze invenții în domeniul electricității, al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei (kinetoscopul). Edison a murit în 1931, la 84 de ani.

1866 – Regimul instituit de Alexandru Ioan Cuza nu a fost pe placul liberalilor radicali, precum și a o parte dintre conservatori. Aceștia au constituit o alianță numită „monstruoasa coaliție” și au decis să îl înlăture de la conducerea țării. Astfel, domnitorul abdică în noaptea de 10/22–11/23 februarie.

1929 – A fost un an foarte friguros pentru România, iar în această zi s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istorie -38,5 grade Celsius la Bod în Depresiunea Brașovului.

1929 – I-a naștere statul Vatican, după un acord italo-papal de la Lateran. Drept urmare, puterea executivă și legislativă, din interiorul micuțului stat, este executată de Papă printr-un grup de cardinali.

1941 – Relațiile diplomatice dintre România și Belgia se strică, la cererea Germaniei. Astfel că Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942 – Mareșalul Ion Antonescu se întâlnește cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. În urma discuțiilor, Germania a asigurat România că nu va permite să fie atacată de Ungaria și Bulgaria, însă trebuia să contribuie mai mult la efortul de război.

1970 – Japonia lansează pe orbita Pământului un satelit, fiind cel de-al patrulea stat din lume care reușește acest lucru.

1990 – Nelson Mandela este eliberat din închisoare după 27 de ani. Acesta a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal. Guvernarea lui Mandela (1994-1999) s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale.

2016 – A fost un an deosebit de important pentru știința mondială. Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) au anunțat prima observarea directă a undelor gravitaționale. Acestea sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum găurile negre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot