Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

11.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

Data de 11 februarie este a 42-a zi a calendarului gregorian. Mai multe evenimente istorice au avut loc în această zi, unele cu efecte pozitive, altele cu efecte negative, însă toate au schimbat dezvoltarea ulterioară a omenirii. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

În această zi sunt sărbătorite trei evenimente importante: Ziua internațională a bolnavilor, care a fost proclamată la 13 mai 1992 din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea; în Statele Unite ale Americii este celebrată Ziua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison; în Uniunea Europeană se sărbătorește Ziua Europeană a Numărului unic de urgență 112.

Evenimente istorice 11 februarie

1847 – S-a născut Thomas Edison, cel care a inventat becul cu filament. Acesta a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori ai vremurilor sale, reușind să realizeze invenții în domeniul electricității, al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei (kinetoscopul). Edison a murit în 1931, la 84 de ani.

1866 – Regimul instituit de Alexandru Ioan Cuza nu a fost pe placul liberalilor radicali, precum și a o parte dintre conservatori. Aceștia au constituit o alianță numită „monstruoasa coaliție” și au decis să îl înlăture de la conducerea țării. Astfel, domnitorul abdică în noaptea de 10/22–11/23 februarie.

1929 – A fost un an foarte friguros pentru România, iar în această zi s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istorie -38,5 grade Celsius la Bod în Depresiunea Brașovului.

1929 – I-a naștere statul Vatican, după un acord italo-papal de la Lateran. Drept urmare, puterea executivă și legislativă, din interiorul micuțului stat, este executată de Papă printr-un grup de cardinali.

1941 – Relațiile diplomatice dintre România și Belgia se strică, la cererea Germaniei. Astfel că Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942 – Mareșalul Ion Antonescu se întâlnește cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. În urma discuțiilor, Germania a asigurat România că nu va permite să fie atacată de Ungaria și Bulgaria, însă trebuia să contribuie mai mult la efortul de război.

1970 – Japonia lansează pe orbita Pământului un satelit, fiind cel de-al patrulea stat din lume care reușește acest lucru.

1990 – Nelson Mandela este eliberat din închisoare după 27 de ani. Acesta a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal. Guvernarea lui Mandela (1994-1999) s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale.

2016 – A fost un an deosebit de important pentru știința mondială. Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) au anunțat prima observarea directă a undelor gravitaționale. Acestea sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum găurile negre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot