Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

11.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 februarie?

Data de 11 februarie este a 42-a zi a calendarului gregorian. Mai multe evenimente istorice au avut loc în această zi, unele cu efecte pozitive, altele cu efecte negative, însă toate au schimbat dezvoltarea ulterioară a omenirii. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

În această zi sunt sărbătorite trei evenimente importante: Ziua internațională a bolnavilor, care a fost proclamată la 13 mai 1992 din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea; în Statele Unite ale Americii este celebrată Ziua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison; în Uniunea Europeană se sărbătorește Ziua Europeană a Numărului unic de urgență 112.

Evenimente istorice 11 februarie

1847 – S-a născut Thomas Edison, cel care a inventat becul cu filament. Acesta a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori ai vremurilor sale, reușind să realizeze invenții în domeniul electricității, al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei (kinetoscopul). Edison a murit în 1931, la 84 de ani.

1866 – Regimul instituit de Alexandru Ioan Cuza nu a fost pe placul liberalilor radicali, precum și a o parte dintre conservatori. Aceștia au constituit o alianță numită „monstruoasa coaliție” și au decis să îl înlăture de la conducerea țării. Astfel, domnitorul abdică în noaptea de 10/22–11/23 februarie.

1929 – A fost un an foarte friguros pentru România, iar în această zi s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istorie -38,5 grade Celsius la Bod în Depresiunea Brașovului.

1929 – I-a naștere statul Vatican, după un acord italo-papal de la Lateran. Drept urmare, puterea executivă și legislativă, din interiorul micuțului stat, este executată de Papă printr-un grup de cardinali.

1941 – Relațiile diplomatice dintre România și Belgia se strică, la cererea Germaniei. Astfel că Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942 – Mareșalul Ion Antonescu se întâlnește cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. În urma discuțiilor, Germania a asigurat România că nu va permite să fie atacată de Ungaria și Bulgaria, însă trebuia să contribuie mai mult la efortul de război.

1970 – Japonia lansează pe orbita Pământului un satelit, fiind cel de-al patrulea stat din lume care reușește acest lucru.

1990 – Nelson Mandela este eliberat din închisoare după 27 de ani. Acesta a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal. Guvernarea lui Mandela (1994-1999) s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale.

2016 – A fost un an deosebit de important pentru știința mondială. Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) au anunțat prima observarea directă a undelor gravitaționale. Acestea sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum găurile negre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot