Ce s-a întâmplat azi, 9 februarie?

09.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 februarie?

Data de 9 februarie reprezintă o zi importantă atât în istoria României, cât și în cea mondială. Mai multe evenimente importante au avut loc la această dată, care este cea de-a 40-a zi a calendarului gregorian. Trebuie precizat că la această dată se sărbătorește „Ziua internațională a stomatologului”.

Evenimente istorice 9 februarie

1801 – Conflictul dintre Austria și Franța se termină după pacea de la Luneville, care confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797). Drept urmare, Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile asupra malului stâng al Rinului.

1861 – În Statele Unite ale Americii se desfășoară Războiul Civil, iar Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.

1881 – A fost anul în care a murit Fiodor Mihailovici Dostoievski. Acesta s-a născut în anul 1821 și a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, fiindcă operele sale au avut un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.

Fiodor Mihailovici Dostoievski

1919 – Un an important pentru România care reușește să stabilească relații diplomatice cu Polonia.

1929 – România este de acord alături de URSS, Letonia și Estonia să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională. Cu toate acestea, 10 ani mai târziu Rusia va invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

1934 – România semnează, la Atena, alături de Iugoslavia, Grecia și Turcia „Pactul Înțelegerii Balcanice”, prin care statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nicio acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”.

1945 – A fost anul în care a fost promulgată legea privind sancționarea ziariștilor, care s-au puse în slujba hitlerismului sau fascismului, cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani sau interzicerea definitivă de a lucra în presă.

1969 – A fost un an de mare succes pentru aviația civilă, după ce a avut loc primul zbor de încercare a avionului Boeing 747.

1971 – Este anul în care revine pe Pământ misiunea Apollo 14, care a durat nouă zile și a dus pentru a treia oară oameni pe Lună.

1991 – În Peru are loc o epidemie de holeră, care se răspândește rapid în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Nu mai puțin de 400.000 de persoane sunt infectate, iar 12.000 dintre acestea își pierd viața.

2001 – Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising