Ce s-a întâmplat azi, 9 februarie?

09.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 februarie?

Data de 9 februarie reprezintă o zi importantă atât în istoria României, cât și în cea mondială. Mai multe evenimente importante au avut loc la această dată, care este cea de-a 40-a zi a calendarului gregorian. Trebuie precizat că la această dată se sărbătorește „Ziua internațională a stomatologului”.

Evenimente istorice 9 februarie

1801 – Conflictul dintre Austria și Franța se termină după pacea de la Luneville, care confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797). Drept urmare, Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile asupra malului stâng al Rinului.

1861 – În Statele Unite ale Americii se desfășoară Războiul Civil, iar Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.

1881 – A fost anul în care a murit Fiodor Mihailovici Dostoievski. Acesta s-a născut în anul 1821 și a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, fiindcă operele sale au avut un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.

Fiodor Mihailovici Dostoievski

1919 – Un an important pentru România care reușește să stabilească relații diplomatice cu Polonia.

1929 – România este de acord alături de URSS, Letonia și Estonia să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională. Cu toate acestea, 10 ani mai târziu Rusia va invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

1934 – România semnează, la Atena, alături de Iugoslavia, Grecia și Turcia „Pactul Înțelegerii Balcanice”, prin care statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nicio acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”.

1945 – A fost anul în care a fost promulgată legea privind sancționarea ziariștilor, care s-au puse în slujba hitlerismului sau fascismului, cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani sau interzicerea definitivă de a lucra în presă.

1969 – A fost un an de mare succes pentru aviația civilă, după ce a avut loc primul zbor de încercare a avionului Boeing 747.

1971 – Este anul în care revine pe Pământ misiunea Apollo 14, care a durat nouă zile și a dus pentru a treia oară oameni pe Lună.

1991 – În Peru are loc o epidemie de holeră, care se răspândește rapid în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Nu mai puțin de 400.000 de persoane sunt infectate, iar 12.000 dintre acestea își pierd viața.

2001 – Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot