Care sunt cele mai mari orașe din România? Câți locuitori are Bucureștiul?

13.05.2021
Care sunt cele mai mari orașe din România? Câți locuitori are Bucureștiul?

România are o suprafață de 238.397 kilometri pătrați și o populație de 20.121.641 de oameni, potrivit recensământului din anul 2011. Țara noastră este împărțită pe județe, 41 la număr, plus municipiul București, capitala având același nivel administrativ precum un județ.

Câte orașe are România?

În Europa, România se află pe locul 10 ca și populație, pe primul loc clasându-se Rusia. Cea mai mare parte a oamenilor este concentrată la orașe. Potrivit recensământului din anul 2002, în țară noastră existau 265 de orașe, iar între timp au mai apărut 54, numărul total ajungând la 319.

Vă prezentăm mai jos primele 10 orașe cele mai mari din România, potrivit datelor statistice din anul 2020.

  1. București (capitala) – 1.883.425 de persoane;
  2. Iași – 387.000 de persoane;
  3. Cluj-Napoca – 324.576 de persoane;
  4. Timișoara – 319.279 de persoane;
  5. Constanța – 283.872 de persoane;
  6. Craiova – 269.506 de persoane;
  7. Brașov – 253.200 de persoane;
  8. Galați – 249.432 de persoane;
  9. Ploiești – 209.945 de persoane;
  10. Oradea – 196.367 de persoane.
Bucuresti

Curiozități despre România:

În România se află Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii.

Singurul cimitir vesel din lume se află în România. Cimitirul Vesel de la Săpânța este faimos atât pentru crucile viu colorate, cât și pentru versurile amuzante de pe cruci.

Primul castel din Europa iluminat electric în totalitate a fost Castelul Peleș din Sinaia. Construcția Peleșului a început în anul 1873.

Primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric a fost Timișoara. Se întâmpla în anul 1889.

Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul al 3-lea în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație făcute de mâna omului. Primul din lume este Canalul Suez, urmat de Canalul Panama.

Se pare că cea mai lungă porțiune de drum drept din România se găsește pe Drumul European E70, care face legătura între București și Alexandria. Între Drăgănești Vlașca și Vitănești există o linie dreaptă cu lungimea de 15.8 km.

În România trăiește zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa.

Cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga. Acesta are o adâncime maximă de 29 de metri și se află în Munții Iezer.

Aeroportul Aurel Vlaicu, cunoscut sub denumirea de Aeroportul Băneasa, este pe locul al 3-lea în topul celor mai vechi aeroporturi din lume. Primele zboruri au fost efectuate aici în anul 1909 de către Louis Blériot. Pe primul loc se află Park Park, din orașul College Park, Maryland, SUA, urmat de aeroportul din Hamburg (cel mai vechi din Europa).

Statuia lui Decebal de la Orșova este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta are o înălțime de 55 de metri.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot