Ce s-a întâmplat azi, 10 februarie?

10.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 februarie?

Persoanele născute pe data de 10 februarie ar trebui să știe că în această zi au avut loc numeroase evenimente, care au schimbat mersul umanității. Cea de-a 41-a zi a calendarului gregorian a rămas în analele istoriei prin cronicile scrise de marile personalități ale omenirii.

În această zi, creștinii-ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie (secolul II-III).

Evenimente istorice 10 februarie

1355 – Nicolae Alexandru, domn al Țării Românești, între 1352 – 1364, a ajuns la o înțelegere cu regele Ludovic I al Ungariei, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine.

1388 – Este anul în care orașul-cetate Suceava este menționat, pentru prima dată, ca fiind capitală a statului feudal Moldova.

1502 – Exploratorul Vasco da Gama a plecat din Lisabona, Portugalia, în cea de-a doua călătorie a sa spre India.

1763 – A fost anul în care Regatul Unit a obținut de la Franța, în urma tratatului de pace de la Paris, Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

1840 – Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha s-a căsătorit cu regina Victoria a Regatului Unit.

1882Bogdan Petriceicu Hașdeu, scriitor și filolog român, este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

1904 – Japonia a declarat război Rusiei, după ce a condamnat pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

1938 – A fost una de tristă amintire pentru România, fiindcă regele Carol al II-lea a dat jos guvernul Goga–Cuza și a instaurat o dictatură personală. În fruntea noului Executiv a fost numit patriarhul Miron Cristea.

1941 – România a rupt relațiile diplomatice cu Regatul Unit, iar asupra țării noastre sunt impuse mai multe restricții.

1947 – România a semnat la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. Potrivit documentului, țării noastre i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

1955 – România și Iugoslavia au încheiat un acord asupra navigării în punctele comune ale Dunării.

1965 – Adunarea Generală a ONU a decis ca România să devină membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

1968 – Este înființată pentru prima dată, în România, Societatea de Științe Istorice.

1997 – Campionul mondial de șah Garry Kasparov este înfrânt de calculatorul numit „Deep Blue”, fabricat de IBM.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot