Ce s-a întâmplat azi, 14 februarie?

14.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 februarie?

Data de 14 februarie este una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi, au avut loc mai multe evenimente care au influențat viitorul oamenilor. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Pe 14 februarie este sărbătorită în fiecare an Ziua îndrăgostiților numită, totodată, și Ziua Sfântului Valentin. La început, această zi a fost celebrată în creștinismul occidental care îl onorează pe Sfântul Valentin. Ulterior această dată a început să aibă o semnificație comercială, fiind considerată ziua persoanelor îndrăgostite din toată lumea, cu toate că nu este o sărbătoare publică în toate țările.

Evenimente istorice 14 februarie

1014 – Henric de Bavaria a devenit rege al Germaniei și Italiei, după ce a fost încoronat de Papa Benedict al VIII-lea.

1778 – A fost anul în care steagul Statelor Unite ale Americii a fost recunoscut pentru prima dată de un navă străină. Evenimentul a avut loc după ce amiralul francez Toussaint-Guillaume Picquet de la Motteanul a făcut un salut de nouă ori pentru USS Ranger comandat de John Paul Jones.

1779 – Este anul în care se desfășoară Războiul revoluționar american și are loc Bătălia de la Kettle Creek, din Georgia.

1797 – În Franța, se desfășoară Războiul revoluționar, iar în această zi are loc Bătălia de la Capul Sfântul Vincent.

1851 – La Paris, ia naștere o societate culturală și politică intitulată „Junimea română”. Din ea făceau parte studenții români din capitala Franței, sub îndrumarea lui Nicolae Bălcescu și Constantin Alexandru Rosetti.

1859– Istoria Statelor Unite ale Americii se schimbă definitiv, fiindcă Oregonul devine cel de-al 33-lea stat.

1876Alexander Graham Bell a aplicat pentru un brevet pentru inventarea telefonului cu două ore înainte ca Elisha Gray să facă același lucru. Surprinzător a fost faptul că varianta lui Gray ar fi funcționat perfect, în timp ce aparatul lui Bell a avut un defect.

1888 – A fost un an deosebit de important pentru cultura română, fiindcă a fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea are o înălţime totală de 41 de metri şi este construită în stil neoclasic, cu elemente de decoraţiune tipice arhitecturii franceze de sfârşit de secol XIX.

1912 – Statele Unite ale Americii au un motiv de bucurie, fiindcă Arizona devine cel de-al 48-lea stat.

1929 – În România este înființată Camera de Comerț și industrie.

1956 – Are loc la Moscova al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Potrivit datelor istorice, premierul Nikita Hrușciov a condamnat crimele lui Iosif Stalin într-un discurs secret.

1990 – A fost un an important pentru astronomie, fiindcă sonda spațială Voyager 1 a realizat o poză a Pământului de la distanță record de aproximativ 6 miliarde de kilometri. Ulterior, fotografia a devenit faimoasă sub numele de „Un punct azuriu”.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot