Ce s-a întâmplat azi, 14 februarie?

14.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 februarie?

Data de 14 februarie este una dintre cele mai importante din istoria omenirii. În această zi, au avut loc mai multe evenimente care au influențat viitorul oamenilor. Redactorii shtiu.ro le reprezintă pe cele mai importante dintre ele.

Pe 14 februarie este sărbătorită în fiecare an Ziua îndrăgostiților numită, totodată, și Ziua Sfântului Valentin. La început, această zi a fost celebrată în creștinismul occidental care îl onorează pe Sfântul Valentin. Ulterior această dată a început să aibă o semnificație comercială, fiind considerată ziua persoanelor îndrăgostite din toată lumea, cu toate că nu este o sărbătoare publică în toate țările.

Evenimente istorice 14 februarie

1014 – Henric de Bavaria a devenit rege al Germaniei și Italiei, după ce a fost încoronat de Papa Benedict al VIII-lea.

1778 – A fost anul în care steagul Statelor Unite ale Americii a fost recunoscut pentru prima dată de un navă străină. Evenimentul a avut loc după ce amiralul francez Toussaint-Guillaume Picquet de la Motteanul a făcut un salut de nouă ori pentru USS Ranger comandat de John Paul Jones.

1779 – Este anul în care se desfășoară Războiul revoluționar american și are loc Bătălia de la Kettle Creek, din Georgia.

1797 – În Franța, se desfășoară Războiul revoluționar, iar în această zi are loc Bătălia de la Capul Sfântul Vincent.

1851 – La Paris, ia naștere o societate culturală și politică intitulată „Junimea română”. Din ea făceau parte studenții români din capitala Franței, sub îndrumarea lui Nicolae Bălcescu și Constantin Alexandru Rosetti.

1859– Istoria Statelor Unite ale Americii se schimbă definitiv, fiindcă Oregonul devine cel de-al 33-lea stat.

1876Alexander Graham Bell a aplicat pentru un brevet pentru inventarea telefonului cu două ore înainte ca Elisha Gray să facă același lucru. Surprinzător a fost faptul că varianta lui Gray ar fi funcționat perfect, în timp ce aparatul lui Bell a avut un defect.

1888 – A fost un an deosebit de important pentru cultura română, fiindcă a fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea are o înălţime totală de 41 de metri şi este construită în stil neoclasic, cu elemente de decoraţiune tipice arhitecturii franceze de sfârşit de secol XIX.

1912 – Statele Unite ale Americii au un motiv de bucurie, fiindcă Arizona devine cel de-al 48-lea stat.

1929 – În România este înființată Camera de Comerț și industrie.

1956 – Are loc la Moscova al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Potrivit datelor istorice, premierul Nikita Hrușciov a condamnat crimele lui Iosif Stalin într-un discurs secret.

1990 – A fost un an important pentru astronomie, fiindcă sonda spațială Voyager 1 a realizat o poză a Pământului de la distanță record de aproximativ 6 miliarde de kilometri. Ulterior, fotografia a devenit faimoasă sub numele de „Un punct azuriu”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot