De unde vine expresia „Dați un leu pentru Ateneu”?

09.08.2021
De unde vine expresia „Dați un leu pentru Ateneu”?

În urmă cu 133 de ani se inaugura, chiar în inima Bucureștiului, una dintre cele mai îndrăgite clădiri din Capitală, Ateneul Român. Acesta avea să devină în timp un simbol al culturii naționale, un important exponent arhitectonic și spiritual, nu doar al unui oraș, ci al întregii națiuni române.

Clădirea Ateneului, locul în care sunt organizate, într-o ambianţă fastuoasă, expoziţii, concerte şi conferinţe, îşi are povestea legată de multe personalităţi, nume mari ale culturii româneşti.

Puțini cunosc, însă, istoria acestui impunător edificiu și cum a fost el construit cu banii proveniți dintr-o subscripție publică națională.

Dați un leu pentru Ateneu!

Naturalistul Constantin Esarcu, unul dintre întemeietorii Societăţii Ateneul Român, îşi dorea încă din anul 1865 ridicarea unui edificiu dedicat exclusiv ştiinţei şi culturii a cărui arhitectură să corespundă acestei destinaţii.

De la simple vorbe s-a trecut la fapte. Astfel, Primăria Bucureștiului a donat terenul pe care erau deja turnate fundaţiile viitorului manej, edificiu aparţinând Societăţii Ecvestre Român.

Destinaţia iniţială a terenului se schimbă, însă, şi se hotărăşte ca în locul manejului să se ridice clădirea Ateneului Român. Aceasta a fost construită cu banii proveniți dintr-o subscripie publică.

Apelul a fost lansat cetăţenilor din toată țara de către Constantin Esarcu, printr-un slogan pe cât de simplu, pe atât de eficient.

Cuvintele „Daţi un leu pentru Ateneu” s-au dovedit a fi cu adevărat inspiratoare deoarece ideea apelului s-a transformat rapid într-o adevărată lecţie de unitate și de trezire a conştiinţei naţionale.

Construcția Ateneului s-a derulat în două etape

Astfel, în urma organizării acestei loterii naţionale, au fost strânși peste 500.000 de lei de aur care, împreună cu alte donații, au dus la demararea lucrărilor de construcție, în 1886. În final, costurile s-au ridicat la 836.000 de lei de aur.

Interesant nu este doar ingeniozitatea prin care, la sfârșit de secol XIX, au fost strânse aceste fonduri, ci și faptul că frumoasa clădire a fost ridicată într-un timp scurt, de doar doi ani: 1886-1888.

Dintre toate proiectele prezentate a fost ales cel al arhitectului francez Albert Galleron, care mai realizase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885).

Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 26 octombrie 1886, iar lucrările puteau începe pe vechile fundaţii, rezultând un corp central circular.

Au fost două etape de construcţie: prima, între 1886 și 1889, în care a fost ridicat corpul principal şi cupola ce-l acoperă, iar a doua etapă cuprinsă între 1893 și 1897, când a fost ridicată anexa aflată în spatele Ateneului.

Clădirea are o înălţime totală de 41 de metri şi este construită în stil neoclasic, cu elemente de decoraţiune tipice arhitecturii franceze de sfârşit de secol XIX. Construcţia din planul central prezintă un stil eclectic.

Sala mare de concerte a Ateneului Român măsoară 28,50 metri în diametru și 16 metri în înălţime şi are o capacitate de 794 locuri.

Refacerea Ateneului s-a făcut tot cu ajutorul donațiilor

Soarta a făcut ca, după mai bine de cinci decenii, Ateneul Român să fie refăcut tot datorită generozității poporului român după ce a fost grav avariat în urma bombardamentelor care au lovit Bucureștiul în 1944, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Avioanele germane cantonate la Otopeni au decolat, din ordinul lui Adolf Hitler, și au pornit un bombardament asupra Bucureştiului.

Atacul a avut loc în zilele de 24 şi 25 august, atât ziua cât şi noaptea, fiind lovite o serie de edificii de mare însemnătate precum Teatrul Naţional, Palatul Regal, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa și Ateneul Român.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot