Ce s-a întâmplat azi, 16 februarie?

16.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 februarie?

Data de 16 februarie este cea de-a 47-a zi a calendarului gregorian. La această dată au avut loc, de-a lungul istoriei, tot felul de evenimente care au marcat omenirea. Multe dintre acestea au fost uitate, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante.

Evenimente istorice 16 februarie

1646 – În timpul Primului Război Civil englez forțele conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria în bătălia de la Torrington, punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

1742 – Regatul Unit are un nou premier în persoana lui Spencer Compton, Conte de Wilmington.

1875 – Are loc în România prima ședință a Societății Studenților în Medicină. De-a lungul timpului, aceasta a evoluat, funcționând în prezent ca ONG și desfășurându-și activitatea pe două direcții: reprezentarea celor 8000 de studenți ai facultății în fața forurilor de conducere și organizarea a 50 de proiecte cu impact social.

1918 – Lituania a adoptat Declarația de Independență prin care cerea crearea unui stat democratic.

1923 – Autoritățile egiptene au decis ca mormântul lui Tutankhamon să intre în circuitul turistic. Tutankhamon s-a născut în orașul Aketaton (Orizontul lui Aton), în anul 1341 î.Hr. La doar 7 ani s-a căsătorit cu Ankesenamon. Viața lui a luat o întorsătură care va rămâne în istorie. După 2 ani de la căsătorie, fratele său mai mare, Smenkhkare, moare, iar Tutankhamon urcă pe tron. Celebritatea lui Tutankhamon se datorează, în cea mai mare măsură, mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba. Locul de odihnă veșnică a fost descoperit în anul 1922 de către britanicul Howard Carter. Acesta a fost singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.

1930 – Federația Română de Fotbal a devenit afiliata la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).

Sediul FRF

1935 – Este anul în care în România a fost adoptată legea care prevedea înființarea Monetăriei Naționale.

1959 – Fidel Castro ajunge la putere în Cuba. Fidel Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani. De-a lungul vieții, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, unele mai ciudate ca altele.

1968 – Autoritățile comuniste decid ca România să se reorganizeze teritorial și administrativ, renunțând la modelul modelul sovietic. Astfel s-a revenit la vechea unitate administrativ-teritorială: județul, fiind organizate 39 de județe, plus municipiul București.

1985 – Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.

Foto: frf.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot