Cum a murit Regele Carol I? „Majestatea Sa Regele a murit subit”

03.08.2020
Cum a murit Regele Carol I? „Majestatea Sa Regele a murit subit”

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost omul care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Acesta a murit la vârsta de 75 de ani.

În ciuda faptului că avea 75 de ani, nimeni nu se aștepta ca Regele Carol I să moară subit. E drept însă că, în timpul domniei de 48 de ani, Regele avea probleme cu inima, deși ducea un stil de viață sănătos. Regele Carol I a murit pe 27 septembrie 1914, iar momentul cu pricina a fost relatat de I.G. Duca în lucrarea „Amintiri politice”.

I.G. Duca era un cunoscut om politic liberal care a deținut pe rând funcțiile de ministru al educației, al agriculturii, al afacerilor externe, al afacerilor interne dar și pe cea de prim-ministru al României.

Acesta a primit vestea morții Regelui cu un sentiment de ușurare întrucât dispariția lui Carol I simplifica greutăţile politice în mijlocul cărora ţara se afla.

„În dimineaţa de 27 Septembrie 1914 dormeam încă adânc când mă deşteptă telefonul. Suna îndelung şi cu vădită enervare. Ce s-o mai fi întâmplat? Alerg la aparat. “Dl. Prim Ministru vă roagă să poftiţi imediat la dânsul, Majestatea Sa Regele a murit subit”, a notat I.G. Duca în „Amintiri politice”.

Acesta a continuat: „(…) Am plecat repede la Brătianu. (…) De la el am aflat amănuntele morţii. În ajun, Regele fusese excepţional de ager şi bine dispus, îl primise pe Virgil Arion într-o lungă audienţă şi se culcase voios. Pe la 5 dimineaţa se trezise plângându-se că nu poate respira. Regina Elisabeta a sunat după ajutor şi a trimis în grabă să cheme pe Dr. Mamulea. După câteva minute Suveranul a oftat din greu de două trei ori şi a aplecat uşor capul. Regina a crezut că doarme. Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, primul Rege al României, îşi dăduse însă după 48 de ani de rodnică domnie obştescul sfârşit”.

Țara, în doliu

În aceeași zi, viața publică s-a oprit. În semn de doliu, sediile administrative, şcolile, dar și băncile sau magazinele au început să se închidă, iar drapelul a fost arborat în bernă. Neștiind cum să procedeze într-o astfel de situație, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în orașele mari.

Se spune că inima Regelui ar fi cedat din cauza faptului că acesta a dorit ca în Primul Război Mondial armata română să lupte de partea Germaniei şi a Austro-Ungariei, însă forțele politice din țară au impus neutralitatea. Această decizie l-ar fi doborât definitiv pe Carol I.

Carol I a jucat cărți în ultimele ore

Ultima zi a Regelui Carol I nu a fost cu nimic diferită de restul zilelor acestuia. Dimineaţa a făcut o mică plimbare în jurul castelului Peleş, iar la prânz s-a întâlnit cu primul-ministru Ionel Brătianu. După-amiaza l-a primit pe juristul Virgil Arion, iar seara s-a întâlnit cu doi englezi, fraţii Noel şi Charles Buxton. Corespondentul ziarului „Universul” nota că Regele Carol I „a jucat cărţi cu regina până la orele 11 jumătate. După aceea, s-a culcat liniştit”. Câteva ore mai târziu a murit.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot