Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

23.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

Persoanele născute pe data de 23 februarie ar trebui să știe că această zi este foarte importantă la nivel mondial, fiindcă au avut loc o serie de evenimente care au schimbat mersul umanității. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 54-a zi a calendarului gregorian.

În această zi creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasa Gorgonia și Sfântul Sfințit Mc. Policarp de Smirna, martir roman. Acesta din urmă este celebrat și în calendarul anglican, evanghelic, catolic, armean și copt.

Evenimente istorice 23 februarie

523 – La Constantinopol este pusă piatra de temelie a unei bazilici creștin-ortodoxe de către împăratul bizantin Iustinian I. Lăcașul de cult creștin, denumit Hagia Sofia, a fost ulterior transformat în moschee.

1271 – La această dată este atestat pentru prima dată documentar orașul Brașov.

1455 – Un an deosebit de important, fiindcă apare pentru prima dată publicată Biblia Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.

1633 – Imperiul Otoman îl recunoaște pe Matei Basarab ca domnitor al Țării Românești.

1856 – Nicolae Golescu a cerut Marii Britanii, Franței și Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

1869 – Se înființează „Partidul Național al Românilor” din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.

1918 – A fost înființată Armata Roșie și a fost celebrată, totodată, Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919 – A murit Gheorghe Pop de Băsești, unul dintre cei mai importanți politicieni români ai vremurilor sale și președinte al Partidului Național Român din Transilvania.

1919 – Benito Mussolini a înființat Partidul Fascist în Italia, iar după ce a devenit premier s-a alăturat Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

1949 – În țara noastră este emis un decret prin care se stabilește statutul organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.

1956 – În Rusia, Nikita Hruşciov a denunţat crimele lui Iosif Stalin şi cultul personalităţii.

1965 – A murit actorul Stan Laurel. Acesta avea 75 de ani și a devenit celebru pentru rolul Stan din filmele denumite „Stan și Bran”.

1992 – Crin Halaicu a fost ales primarul Capitalei României.

1999 – S-a terminat Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în care se dorea un acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială” pentru Kosovo. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie – 23 februarie 1999), potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot