Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

23.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

Persoanele născute pe data de 23 februarie ar trebui să știe că această zi este foarte importantă la nivel mondial, fiindcă au avut loc o serie de evenimente care au schimbat mersul umanității. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 54-a zi a calendarului gregorian.

În această zi creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasa Gorgonia și Sfântul Sfințit Mc. Policarp de Smirna, martir roman. Acesta din urmă este celebrat și în calendarul anglican, evanghelic, catolic, armean și copt.

Evenimente istorice 23 februarie

523 – La Constantinopol este pusă piatra de temelie a unei bazilici creștin-ortodoxe de către împăratul bizantin Iustinian I. Lăcașul de cult creștin, denumit Hagia Sofia, a fost ulterior transformat în moschee.

1271 – La această dată este atestat pentru prima dată documentar orașul Brașov.

1455 – Un an deosebit de important, fiindcă apare pentru prima dată publicată Biblia Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.

1633 – Imperiul Otoman îl recunoaște pe Matei Basarab ca domnitor al Țării Românești.

1856 – Nicolae Golescu a cerut Marii Britanii, Franței și Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

1869 – Se înființează „Partidul Național al Românilor” din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.

1918 – A fost înființată Armata Roșie și a fost celebrată, totodată, Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919 – A murit Gheorghe Pop de Băsești, unul dintre cei mai importanți politicieni români ai vremurilor sale și președinte al Partidului Național Român din Transilvania.

1919 – Benito Mussolini a înființat Partidul Fascist în Italia, iar după ce a devenit premier s-a alăturat Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

1949 – În țara noastră este emis un decret prin care se stabilește statutul organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.

1956 – În Rusia, Nikita Hruşciov a denunţat crimele lui Iosif Stalin şi cultul personalităţii.

1965 – A murit actorul Stan Laurel. Acesta avea 75 de ani și a devenit celebru pentru rolul Stan din filmele denumite „Stan și Bran”.

1992 – Crin Halaicu a fost ales primarul Capitalei României.

1999 – S-a terminat Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în care se dorea un acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială” pentru Kosovo. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie – 23 februarie 1999), potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot