Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

23.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 februarie?

Persoanele născute pe data de 23 februarie ar trebui să știe că această zi este foarte importantă la nivel mondial, fiindcă au avut loc o serie de evenimente care au schimbat mersul umanității. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 54-a zi a calendarului gregorian.

În această zi creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasa Gorgonia și Sfântul Sfințit Mc. Policarp de Smirna, martir roman. Acesta din urmă este celebrat și în calendarul anglican, evanghelic, catolic, armean și copt.

Evenimente istorice 23 februarie

523 – La Constantinopol este pusă piatra de temelie a unei bazilici creștin-ortodoxe de către împăratul bizantin Iustinian I. Lăcașul de cult creștin, denumit Hagia Sofia, a fost ulterior transformat în moschee.

1271 – La această dată este atestat pentru prima dată documentar orașul Brașov.

1455 – Un an deosebit de important, fiindcă apare pentru prima dată publicată Biblia Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.

1633 – Imperiul Otoman îl recunoaște pe Matei Basarab ca domnitor al Țării Românești.

1856 – Nicolae Golescu a cerut Marii Britanii, Franței și Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

1869 – Se înființează „Partidul Național al Românilor” din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.

1918 – A fost înființată Armata Roșie și a fost celebrată, totodată, Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919 – A murit Gheorghe Pop de Băsești, unul dintre cei mai importanți politicieni români ai vremurilor sale și președinte al Partidului Național Român din Transilvania.

1919 – Benito Mussolini a înființat Partidul Fascist în Italia, iar după ce a devenit premier s-a alăturat Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

1949 – În țara noastră este emis un decret prin care se stabilește statutul organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.

1956 – În Rusia, Nikita Hruşciov a denunţat crimele lui Iosif Stalin şi cultul personalităţii.

1965 – A murit actorul Stan Laurel. Acesta avea 75 de ani și a devenit celebru pentru rolul Stan din filmele denumite „Stan și Bran”.

1992 – Crin Halaicu a fost ales primarul Capitalei României.

1999 – S-a terminat Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în care se dorea un acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială” pentru Kosovo. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie – 23 februarie 1999), potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot