Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

23.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

Cea de-a 82-a zi a calendarului gregorian este 23 martie. De-a lungul timpului, în această zi s-au petrecut multe evenimente care au rămas istorie, fie într-un mod pozitiv, fie într-unul negativ. La această dată este sărbătorită Ziua mondială a meteorologiei. 

Evenimente istorice 23 martie

1801 – Istoria Rusiei va cunoaște o schimbare după ce Țarul Pavel I al Rusiei a fost ucis de ofițeri nobili în dormitorul său din Palatul Sf. Mihail din Sankt Petersburg. Drept urmare, fiul său, Alexandru I al Rusiei, a urcat pe tron.

1813 – S-a născut Cezar Bolliac. Acesta a fost unul dintre fruntașii Revoluției din 1848, poet liric protestatar și promotor al studiilor arheologice. Bolliac a murit pe 25 februarie 1881, la vârsta de 67 de ani.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu a ajuns la un acord cu boierii rămași în București pentru conducerea țării.

1847 – S-a născut Alexandru D. Xenopol. Acesta a fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române. La nivel mondial a fost perceput ca un mare istoric și filozof. Xenopol a murit pe data de 27 februarie 1920, la vârsta de 72 de ani.

1847 – A avut loc un incendiu devastator în București, care a distrus aproximativ 20 la sută din oraș.

1898 – A fost anul în care a fost adoptată Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași. Drept urmare, s-a stabilit învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și s-a organizat mai temeinic învățământul superior.

1917 – Regele Ferdinand I a emis o proclamație prin care se promitea pământ și vot universal.

1919 – La Milano a fost înființat Partidul Fascist Italian de către Benito Mussolini.

1939 – România a semnat un acord comercial cu Germania nazistă, prin care interesele noastre economice se subordonau celor hitleriste.

1945 – A avut loc o reformă agrară,  care a dus la exproprierea proprietățile mai mari de 50 ha și împroprietărirea a peste 900.000 de familii de țărani.

1983 – A avut loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising