Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

23.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

Cea de-a 82-a zi a calendarului gregorian este 23 martie. De-a lungul timpului, în această zi s-au petrecut multe evenimente care au rămas istorie, fie într-un mod pozitiv, fie într-unul negativ. La această dată este sărbătorită Ziua mondială a meteorologiei. 

Evenimente istorice 23 martie

1801 – Istoria Rusiei va cunoaște o schimbare după ce Țarul Pavel I al Rusiei a fost ucis de ofițeri nobili în dormitorul său din Palatul Sf. Mihail din Sankt Petersburg. Drept urmare, fiul său, Alexandru I al Rusiei, a urcat pe tron.

1813 – S-a născut Cezar Bolliac. Acesta a fost unul dintre fruntașii Revoluției din 1848, poet liric protestatar și promotor al studiilor arheologice. Bolliac a murit pe 25 februarie 1881, la vârsta de 67 de ani.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu a ajuns la un acord cu boierii rămași în București pentru conducerea țării.

1847 – S-a născut Alexandru D. Xenopol. Acesta a fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române. La nivel mondial a fost perceput ca un mare istoric și filozof. Xenopol a murit pe data de 27 februarie 1920, la vârsta de 72 de ani.

1847 – A avut loc un incendiu devastator în București, care a distrus aproximativ 20 la sută din oraș.

1898 – A fost anul în care a fost adoptată Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași. Drept urmare, s-a stabilit învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și s-a organizat mai temeinic învățământul superior.

1917 – Regele Ferdinand I a emis o proclamație prin care se promitea pământ și vot universal.

1919 – La Milano a fost înființat Partidul Fascist Italian de către Benito Mussolini.

1939 – România a semnat un acord comercial cu Germania nazistă, prin care interesele noastre economice se subordonau celor hitleriste.

1945 – A avut loc o reformă agrară,  care a dus la exproprierea proprietățile mai mari de 50 ha și împroprietărirea a peste 900.000 de familii de țărani.

1983 – A avut loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot