Ce s-a întâmplat azi, 21 martie?

21.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 martie?

Data de 21 martie reprezintă cea de-a 80-a zi a calendarului gregorian. La această dată, la nivel mondial, se sărbătoresc Ziua mondială a teatrului de păpuși, Ziua internațională a poeziei, Ziua internațională a copiilor străzii, Ziua internațională a sindromului Down, Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale, Ziua internațională a pădurilor și Ziua internațională de combatere a insomniei.

Evenimente istorice 21 martie

1617 – A murit Pocahontas. Aceasta a rămas în istorie fiindcă a fost mediatoare între englezi și tribul ei din colonia Virginia America de Nord.

1685 – S-a născut Johann Sebastian Bach. Unele date susțin că acesta s-a născut pe 31 martie, însă un lucru este clar, a murit pe data de 28 iulie 1750, la vârsta de 65 de ani. Bach a fost unul dintre cei mai buni compozitori din istoria omenirii. Melodiile tale sunt ascultate și apreciate și în prezent.

1804 – A fost anul în care, în Franța, a intrat în vigoare noul Cod Civil, numit Codul lui Napoléon, care, alături de Codul Comercial (1808) și de Codul Penal (1810), reprezintă baza juridică a noilor relații burgheze.

1857 – În Japonia, la Tokyo, a avut loc un cutremur devastator în care au murit 100.000 de oameni.

1871 – A fost anul în care Otto von Bismarck a devenit Cancelar al Imperiului German.

1919 – A apărut prima guvernare comunistă formată în Europa, după Revoluția din Octombrie din Rusia, atunci când a fost proclamată Republica Sovietică Ungaria.

1935 – Șahul Rezā Shāh a cerut comunității internaționale să numească Persia cu numele de Iran, care înseamnă „Țara lui Aryans”.

1944 – C.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu i-au cerut, într-o scrisoare, mareșalului Ion Antonescu ca România să iasă din război.

1945 – A fost înființată „Universitatea Muncitorească a PCR”, care a devenit după aceea „Academia de învățământ social-politic Ștefan Gheorghiu” de pe lângă CC al PCR.

1960 – S-a născut Ayrton Senna. Acesta a fost triplu campion mondial în Formula 1 și considerat de specialiștii în domeniu cel mai mare pilot din istorie. Senna a murit pe data de 1 mai 1994, la doar 34 de ani, în urmă unui accident în timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino.

1963 – A fost anul în care s-a închis definitiv închisoarea Alcatraz de lângă Golden Gate, din San Francisco.

1980 – Președintele Statelor Unite ale Americii Jimmy Carter a anunțat că țara sa nu va boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.

1990 – A fost un an important pentru România, fiindcă a cerut aderarea la Consiliul Europei, solicitare acceptată la 7 octombrie 1993.

2006 – A apărut rețeaua de socializare Twitter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot