Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

22.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

Data de 22 martie este o zi importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 81-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente, de-a lungul timpului, care au schimbat mersul omenirii.

În această dată, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua Mondială a Apei.

Evenimente istorice 22 martie

1312 – Papa Clement al V-lea a decis desființarea Ordinului Templierilor, iar toate bunurile acestuia să treacă în stăpânirea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos.

1895 – A avut loc la Paris prima demonstrație a cinematografiei, când Auguste și Louis Lumière au utilizat un film din celuloid.

1912 – A fost un an bun pentru cultura românească, fiindcă au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.

1913 – A murit Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acesta a fost un important om politic la vremea sa, ajungând în carieră să devină primarul Bucureștiului și cel de al 20-lea premier al României. Cantacuzino a avut 80 de ani când a trecut la cele sfinte.

1926 – A luat naștere Federația Română de Box.

1933 – A fost un an de tristă amintire pentru omenire, fiindcă Germania nazistă a deschis primul său lagăr de concentrare, Dachau.

1945 – A luat naștere organizația internațională regională a statelor arabe, numită Liga Arabă, când a fost adoptată o cartă la Cairo, în Egipt.

1950 – S-a născut Goran Bregović. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori moderni din Balcani.

1963 – Formația The Beatles a lansat în Marea Britanie primul ei album, intitulat „Please, Please Me”.

1965 – La propunerea lui Ion Gheorghe Maurer, plenara C.C. al P.C.R. l-a ales în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu.

1992 – Albania a scăpat de comunism după ce Partidul Democrat a câștigat alegerile parlamentare.

1995 – Cosmonautul rus Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

1997 – Cometa Hale–Boppa trecut la doar 195 de km de Pământ. Aceasta a fost cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot