Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

22.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

Data de 22 martie este o zi importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 81-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente, de-a lungul timpului, care au schimbat mersul omenirii.

În această dată, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua Mondială a Apei.

Evenimente istorice 22 martie

1312 – Papa Clement al V-lea a decis desființarea Ordinului Templierilor, iar toate bunurile acestuia să treacă în stăpânirea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos.

1895 – A avut loc la Paris prima demonstrație a cinematografiei, când Auguste și Louis Lumière au utilizat un film din celuloid.

1912 – A fost un an bun pentru cultura românească, fiindcă au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.

1913 – A murit Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acesta a fost un important om politic la vremea sa, ajungând în carieră să devină primarul Bucureștiului și cel de al 20-lea premier al României. Cantacuzino a avut 80 de ani când a trecut la cele sfinte.

1926 – A luat naștere Federația Română de Box.

1933 – A fost un an de tristă amintire pentru omenire, fiindcă Germania nazistă a deschis primul său lagăr de concentrare, Dachau.

1945 – A luat naștere organizația internațională regională a statelor arabe, numită Liga Arabă, când a fost adoptată o cartă la Cairo, în Egipt.

1950 – S-a născut Goran Bregović. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori moderni din Balcani.

1963 – Formația The Beatles a lansat în Marea Britanie primul ei album, intitulat „Please, Please Me”.

1965 – La propunerea lui Ion Gheorghe Maurer, plenara C.C. al P.C.R. l-a ales în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu.

1992 – Albania a scăpat de comunism după ce Partidul Democrat a câștigat alegerile parlamentare.

1995 – Cosmonautul rus Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

1997 – Cometa Hale–Boppa trecut la doar 195 de km de Pământ. Aceasta a fost cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot