Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

22.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

Data de 22 martie este o zi importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 81-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente, de-a lungul timpului, care au schimbat mersul omenirii.

În această dată, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua Mondială a Apei.

Evenimente istorice 22 martie

1312 – Papa Clement al V-lea a decis desființarea Ordinului Templierilor, iar toate bunurile acestuia să treacă în stăpânirea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos.

1895 – A avut loc la Paris prima demonstrație a cinematografiei, când Auguste și Louis Lumière au utilizat un film din celuloid.

1912 – A fost un an bun pentru cultura românească, fiindcă au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.

1913 – A murit Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acesta a fost un important om politic la vremea sa, ajungând în carieră să devină primarul Bucureștiului și cel de al 20-lea premier al României. Cantacuzino a avut 80 de ani când a trecut la cele sfinte.

1926 – A luat naștere Federația Română de Box.

1933 – A fost un an de tristă amintire pentru omenire, fiindcă Germania nazistă a deschis primul său lagăr de concentrare, Dachau.

1945 – A luat naștere organizația internațională regională a statelor arabe, numită Liga Arabă, când a fost adoptată o cartă la Cairo, în Egipt.

1950 – S-a născut Goran Bregović. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori moderni din Balcani.

1963 – Formația The Beatles a lansat în Marea Britanie primul ei album, intitulat „Please, Please Me”.

1965 – La propunerea lui Ion Gheorghe Maurer, plenara C.C. al P.C.R. l-a ales în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu.

1992 – Albania a scăpat de comunism după ce Partidul Democrat a câștigat alegerile parlamentare.

1995 – Cosmonautul rus Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

1997 – Cometa Hale–Boppa trecut la doar 195 de km de Pământ. Aceasta a fost cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot