Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

22.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 22 martie?

Data de 22 martie este o zi importantă pentru istoria României, dar și pentru cea mondială. În cea de-a 81-a zi a calendarului gregorian au avut loc mai multe evenimente, de-a lungul timpului, care au schimbat mersul omenirii.

În această dată, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua Mondială a Apei.

Evenimente istorice 22 martie

1312 – Papa Clement al V-lea a decis desființarea Ordinului Templierilor, iar toate bunurile acestuia să treacă în stăpânirea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos.

1895 – A avut loc la Paris prima demonstrație a cinematografiei, când Auguste și Louis Lumière au utilizat un film din celuloid.

1912 – A fost un an bun pentru cultura românească, fiindcă au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.

1913 – A murit Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acesta a fost un important om politic la vremea sa, ajungând în carieră să devină primarul Bucureștiului și cel de al 20-lea premier al României. Cantacuzino a avut 80 de ani când a trecut la cele sfinte.

1926 – A luat naștere Federația Română de Box.

1933 – A fost un an de tristă amintire pentru omenire, fiindcă Germania nazistă a deschis primul său lagăr de concentrare, Dachau.

1945 – A luat naștere organizația internațională regională a statelor arabe, numită Liga Arabă, când a fost adoptată o cartă la Cairo, în Egipt.

1950 – S-a născut Goran Bregović. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori moderni din Balcani.

1963 – Formația The Beatles a lansat în Marea Britanie primul ei album, intitulat „Please, Please Me”.

1965 – La propunerea lui Ion Gheorghe Maurer, plenara C.C. al P.C.R. l-a ales în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu.

1992 – Albania a scăpat de comunism după ce Partidul Democrat a câștigat alegerile parlamentare.

1995 – Cosmonautul rus Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

1997 – Cometa Hale–Boppa trecut la doar 195 de km de Pământ. Aceasta a fost cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising