Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

23.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

În data de 23 ianuarie au avut loc mai multe evenimente istorice. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Clement, episcopul Ancirei și Sfântul Mc. Agatanghel.

Evenimente istorice 23 ianuarie

1465 – În această zi Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a pornit asediul militar care va duce la cucerirea cetății Chilia.

1512 – Începând cu această dată a fost instaurată domnia, în Țara Românească, a lui Neagoe Basarab (1512-1521).

1556 – Din păcate, în această dată a avut loc, în China, în provincia Shaanxi, cel mai devastator cutremur din istoria omenirii. În urma seismului au murit peste 830.000 de oameni.

1821 – A avut loc un eveniment istoric pentru români, fiindcă Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamație locuitorilor Țării Românești, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Astfel a fost declanșată revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1878 – În această zi s-a încheiat Armistițiul din războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878. Cu această ocazie a avut loc sfârșitul Războiului de Independență.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata a 4-a română a reușit să elibereze orașul Roznava din Cehoslovacia.

1946 – Lumea se afla într-o continuă schimbare și, drept urmare, în această zi a avut loc prima reuniune a Consiliului Economic și Social al ONU.

1973 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, a anunțat public că a fost încheiat un acord care a dus la încetarea conflictelor militare din Vietnam.

1981 – A avut loc o reamenajare administrativă, iar Municipiul București a încorporat, alături de cele șase sectoare existente, și Sectorul Agricol Ilfov. Acest al șaptelea sector al Capitalei era alcătuit din 38 de comune și orașul Buftea, iar în data de 24 septembrie 1996 a fost transformat în județ, cu reședința în București.

1989 – A murit, la vârsta de 84 de ani, Salvador Dali. Acesta a fost un pictor spaniol excentric, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

1991 – La București a fost încheiat Acordul de cooperare dintre Guvernul țării noastre și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

2001 – A avut loc un moment istoric pentru toată lumea, deoarece Camera Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii a adoptat o lege care a permis clonarea embrionilor umani în scopuri științifice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot