Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

23.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

În data de 23 ianuarie au avut loc mai multe evenimente istorice. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Clement, episcopul Ancirei și Sfântul Mc. Agatanghel.

Evenimente istorice 23 ianuarie

1465 – În această zi Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a pornit asediul militar care va duce la cucerirea cetății Chilia.

1512 – Începând cu această dată a fost instaurată domnia, în Țara Românească, a lui Neagoe Basarab (1512-1521).

1556 – Din păcate, în această dată a avut loc, în China, în provincia Shaanxi, cel mai devastator cutremur din istoria omenirii. În urma seismului au murit peste 830.000 de oameni.

1821 – A avut loc un eveniment istoric pentru români, fiindcă Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamație locuitorilor Țării Românești, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Astfel a fost declanșată revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1878 – În această zi s-a încheiat Armistițiul din războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878. Cu această ocazie a avut loc sfârșitul Războiului de Independență.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata a 4-a română a reușit să elibereze orașul Roznava din Cehoslovacia.

1946 – Lumea se afla într-o continuă schimbare și, drept urmare, în această zi a avut loc prima reuniune a Consiliului Economic și Social al ONU.

1973 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, a anunțat public că a fost încheiat un acord care a dus la încetarea conflictelor militare din Vietnam.

1981 – A avut loc o reamenajare administrativă, iar Municipiul București a încorporat, alături de cele șase sectoare existente, și Sectorul Agricol Ilfov. Acest al șaptelea sector al Capitalei era alcătuit din 38 de comune și orașul Buftea, iar în data de 24 septembrie 1996 a fost transformat în județ, cu reședința în București.

1989 – A murit, la vârsta de 84 de ani, Salvador Dali. Acesta a fost un pictor spaniol excentric, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

1991 – La București a fost încheiat Acordul de cooperare dintre Guvernul țării noastre și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

2001 – A avut loc un moment istoric pentru toată lumea, deoarece Camera Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii a adoptat o lege care a permis clonarea embrionilor umani în scopuri științifice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot