Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

23.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?

În data de 23 ianuarie au avut loc mai multe evenimente istorice. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Clement, episcopul Ancirei și Sfântul Mc. Agatanghel.

Evenimente istorice 23 ianuarie

1465 – În această zi Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a pornit asediul militar care va duce la cucerirea cetății Chilia.

1512 – Începând cu această dată a fost instaurată domnia, în Țara Românească, a lui Neagoe Basarab (1512-1521).

1556 – Din păcate, în această dată a avut loc, în China, în provincia Shaanxi, cel mai devastator cutremur din istoria omenirii. În urma seismului au murit peste 830.000 de oameni.

1821 – A avut loc un eveniment istoric pentru români, fiindcă Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamație locuitorilor Țării Românești, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Astfel a fost declanșată revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1878 – În această zi s-a încheiat Armistițiul din războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878. Cu această ocazie a avut loc sfârșitul Războiului de Independență.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata a 4-a română a reușit să elibereze orașul Roznava din Cehoslovacia.

1946 – Lumea se afla într-o continuă schimbare și, drept urmare, în această zi a avut loc prima reuniune a Consiliului Economic și Social al ONU.

1973 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, a anunțat public că a fost încheiat un acord care a dus la încetarea conflictelor militare din Vietnam.

1981 – A avut loc o reamenajare administrativă, iar Municipiul București a încorporat, alături de cele șase sectoare existente, și Sectorul Agricol Ilfov. Acest al șaptelea sector al Capitalei era alcătuit din 38 de comune și orașul Buftea, iar în data de 24 septembrie 1996 a fost transformat în județ, cu reședința în București.

1989 – A murit, la vârsta de 84 de ani, Salvador Dali. Acesta a fost un pictor spaniol excentric, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

1991 – La București a fost încheiat Acordul de cooperare dintre Guvernul țării noastre și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

2001 – A avut loc un moment istoric pentru toată lumea, deoarece Camera Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii a adoptat o lege care a permis clonarea embrionilor umani în scopuri științifice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot