Ce s-a întâmplat azi, 22 ianuarie?

22.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 22 ianuarie?

Lumea a fost martora unor evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 22 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Apostol Timotei și Sfântul Cuvios Mc. Anastasie Persul.

Evenimente istorice 22 ianuarie

1506 – A fost înființată Garda Elvețiană a Vaticanului.

1862 – A fost creat primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu.

1901 – A murit, la vârsta de 81 de ani, Alexandrina Victoria. Aceasta a rămas cunoscută în istorie ca Regina Victoria, fiind regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.

1905 – În această dată a izbucnit în Rusia prima revoluție cu caracter democratic, denumită „Duminica însângerată”. Evenimentul era îndreptat împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea, care însă a fost reprimat de autoritățile țariste.

1917 – În timpul Primului Război Mondial, în această dată, președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, a cerut public o „pace fără victorie” în Europa.

1939 – La Universitatea Columbia, din Statele Unite ale Americii, s-a reușit pentru prima dată divizarea unui atom de uraniu. A fost un pas important pentru realizarea bombei atomice.

1952 – A luat naștere, la București, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Dr. Ana Aslan”.

1993 – A avut loc o reuniune importantă la Minsk unde au participat 10 state din fosta URSS. Dintre acestea doar 7 au semnat Carta CSI, Moldova, Ucraina și Turkmenistanul s-au abținut fiindcă nu au fost de acord cu crearea unor structuri care să ducă la un grad înalt de integrare, în special economică, și să asigure Rusiei rolul de lider.

1999 – În timpul celei de-a cincea mineriade, în această dată, a avut loc „Pacea de la Cozia”. Au avut loc negocieri între o comisie condusă de premierul României, Radu Vasile, și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18:30, discuțiile s-au terminat, iar primul-ministru a ieșit public și a declarat: „Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot