De ce Rusia nu va ataca niciodată România?

27.10.2022
De ce Rusia nu va ataca niciodată România?

Războiul din Ucraina a schimbat complet dezvoltarea societățiilor. Criza economică și-a făcut apariția în toate statele lumii, resimțindu-se, în special, în Europa. De frica Rusiei s-a început o nouă cursă a înarmării, majoritatea țărilor căutând să își amplifice puterea militară. Cu toate acestea, România nu ar avea motive de îngrijorare, fiindcă are o legătură specială cu Rusia.

Ce tratat a semnat România cu Rusia?

La începutul anilor 2000, țara noastră a semnat un acord cu Rusia de neagresiune reciprocă. Mai precis, în data de 4 iulie 2003 Ion Iliescu și Vladimir Putin au semnat un tratat prin care este exclus un război între România și Rusia. Acesta se numea „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”.

În urma acestei înțelegeri, cele două state au căzut de acord că trebuie să fie negocieri chiar și în cazul celor mai grave probleme pentru găsirea unor soluții pașnice, fără vreo agresiune militară.

Tratatul prevede: necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice.

Totodată, între cele două state s-a ajuns la o înțelegere prin care fiecare să își aleagă propriul drum prin care să își asigure securitatea granițelor și independența. Așadar, apartenența României la Alianța Nord-Atlantică nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru Rusia.

Cu toate acestea, Rusia reprezintă un stat agresor în prezent, și a declarat prin reprezentanții săi că România este considerată o țară neprietenoasă. Chiar și așa, fostul președinte Ion Iliescu a afirmat că Vladimir Putin nu va ordona atacarea țării noastre, fiindcă Rusia nu va putea face față armatei NATO.

Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie, a declarat Ion Iliescu, potrivit kanald.ro.

Foto: Pexels.com și Evz.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot