De ce Rusia nu va ataca niciodată România?

27.10.2022
De ce Rusia nu va ataca niciodată România?

Războiul din Ucraina a schimbat complet dezvoltarea societățiilor. Criza economică și-a făcut apariția în toate statele lumii, resimțindu-se, în special, în Europa. De frica Rusiei s-a început o nouă cursă a înarmării, majoritatea țărilor căutând să își amplifice puterea militară. Cu toate acestea, România nu ar avea motive de îngrijorare, fiindcă are o legătură specială cu Rusia.

Ce tratat a semnat România cu Rusia?

La începutul anilor 2000, țara noastră a semnat un acord cu Rusia de neagresiune reciprocă. Mai precis, în data de 4 iulie 2003 Ion Iliescu și Vladimir Putin au semnat un tratat prin care este exclus un război între România și Rusia. Acesta se numea „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”.

În urma acestei înțelegeri, cele două state au căzut de acord că trebuie să fie negocieri chiar și în cazul celor mai grave probleme pentru găsirea unor soluții pașnice, fără vreo agresiune militară.

Tratatul prevede: necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice.

Totodată, între cele două state s-a ajuns la o înțelegere prin care fiecare să își aleagă propriul drum prin care să își asigure securitatea granițelor și independența. Așadar, apartenența României la Alianța Nord-Atlantică nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru Rusia.

Cu toate acestea, Rusia reprezintă un stat agresor în prezent, și a declarat prin reprezentanții săi că România este considerată o țară neprietenoasă. Chiar și așa, fostul președinte Ion Iliescu a afirmat că Vladimir Putin nu va ordona atacarea țării noastre, fiindcă Rusia nu va putea face față armatei NATO.

Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie, a declarat Ion Iliescu, potrivit kanald.ro.

Foto: Pexels.com și Evz.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot