Ce s-a întâmplat azi, 21 ianuarie?

21.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 ianuarie?

Pe data de 21 ianuarie au avut loc multe evenimente istorice, care au schimbat dezvoltarea ulterioară a umanității. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în prim plan. De exemplu, în această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul în calendarul creștin-ortodox.

Evenimente istorice 21 ianuarie

1643 – A fost un moment important pentru geografia mondială când  navigatorul olandez, Abel Tasman, a descoperit Tonga din Oceanul Pacific.

1648 – Apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, la Alba Iulia. Sfânta Scriptură este cunoscută sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad” și fusese coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.

1793 – Regele Ludovic al XVI-lea a fost găsit vinovat de trădare de către Convenția Națională Franceză și a fost executat prin ghilotinare.

1870 – În acest an este dat un decret de autorități prin care este înființată „Societatea generala de asigurare reciprocă Transilvania”, cu sediul la Sibiu.

1899 – Compania de automobile Opel a produs prima mașină.

1905 – Se naște Christian Dior, celebrul designer francez. Acesta a murit în anul 1957.

1911 – A fost un an important pentru pasionați de curse de mașini, fiindcă a avut loc prima ediție a Raliului Monte Carlo.

1922 – În Italia este înființat Partidul Comunist. Consecințele negative s-au văzut în anii care au urmat.

1924 – Vladimir Ilici Lenin a murit. El a fost conducător al Revoluției Bolșevice și al Rusiei.

1941 – La această dată are loc un eveniment de tristă amintire pentru români, fiindcă are loc „Rebeliunea legionară”, iar după reprimarea ei, generalul Ion Antonescu a impus o dictatură militară.

1954 – În Statele Unite ale Americii,  la Groton, Conneticut, este lansat la apă primul submarin bazat pe energie nucleară din lume, denumit „USS Nautilus”.

 

1964 – Eugen Ionescu a fost ales membru al Academiei Franceze. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, acesta a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului. Piesele sale au fost jucate pe toate marile scene din Franța.

1976 – Colaborarea dintre francezi și englezi a făcut ca, la această dată, supersonicul Concorde să efectueze primul zbor.

2001 – Jutta Kleinschmidt câștigă Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete, devenind astfel prima femeie din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot