Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

20.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

Data de 20 martie este una dintre cele mai importante din istorie, fiindcă sunt sărbătorite Ziua Internațională a prăjiturilor Macarons, Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua Internațională a Fericirii. Această dată reprezintă cea de-a 79-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 20 martie

1476Ștefan cel Mare a primit o scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea, în urma Bătăliei de la Vaslui. Domnitorul Moldovei era elogiat pentru apărarea principiilor creștine în fața musulmanilor.

1727 – A murit Isaac Newton, la vârsta de 84 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai mari fiziceni din istoria omenirii. Britanicul a rămas cunoscut pentru studiile sale asupra gravitației și efectelor ei asupra orbitelor planetelor.

1815 – În această zi, Napoleon I a intrat în Paris cu o armată de 140.000 de soldați și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”. Acesta evadase în prealabil de pe insula Elba.

1820 – S-a născut Alexandru Ioan Cuza. Acesta a rămas în istorie ca primul domnitor al Principatelor Române. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859, fiind înfăptuită astfel Unirea celor două principate. Alexandru Ioan Cuza a decedat în data de 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani.

1831 – S-a născut Theodor Aman. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români, întemeietor al primelor școli de arte frumoase de la Iași și București. Acesta a decedat în data de 19 august 1891, la vârsta de 60 de ani.

1886 – S-a născut George Topîrceanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români. Pentru meritele sale, el a devenit membru corespondent al Academiei Române. Topîrceanu a murit în data de 7 mai 1937, la vârsta de 51 de ani.

1916 – Celebrul Albert Einstein a publicat, în revista Annalen der Physik, articolul intitulat „Bazele teoriei generale a relativității”.

1958 – În această dată, Televiziunea Română a difuzat prima emisiune informativă de știri, care se va numi ulterior „Jurnalul Televiziunii”, redenumită „Telejurnal” din 1966. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.

2003 – În această zi, a început invazia Irakului, la primele ore ale dimineții, de către Statele Unite ale Americii și alte trei țări.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot