Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

20.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

Data de 20 martie este una dintre cele mai importante din istorie, fiindcă sunt sărbătorite Ziua Internațională a prăjiturilor Macarons, Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua Internațională a Fericirii. Această dată reprezintă cea de-a 79-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 20 martie

1476Ștefan cel Mare a primit o scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea, în urma Bătăliei de la Vaslui. Domnitorul Moldovei era elogiat pentru apărarea principiilor creștine în fața musulmanilor.

1727 – A murit Isaac Newton, la vârsta de 84 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai mari fiziceni din istoria omenirii. Britanicul a rămas cunoscut pentru studiile sale asupra gravitației și efectelor ei asupra orbitelor planetelor.

1815 – În această zi, Napoleon I a intrat în Paris cu o armată de 140.000 de soldați și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”. Acesta evadase în prealabil de pe insula Elba.

1820 – S-a născut Alexandru Ioan Cuza. Acesta a rămas în istorie ca primul domnitor al Principatelor Române. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859, fiind înfăptuită astfel Unirea celor două principate. Alexandru Ioan Cuza a decedat în data de 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani.

1831 – S-a născut Theodor Aman. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români, întemeietor al primelor școli de arte frumoase de la Iași și București. Acesta a decedat în data de 19 august 1891, la vârsta de 60 de ani.

1886 – S-a născut George Topîrceanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români. Pentru meritele sale, el a devenit membru corespondent al Academiei Române. Topîrceanu a murit în data de 7 mai 1937, la vârsta de 51 de ani.

1916 – Celebrul Albert Einstein a publicat, în revista Annalen der Physik, articolul intitulat „Bazele teoriei generale a relativității”.

1958 – În această dată, Televiziunea Română a difuzat prima emisiune informativă de știri, care se va numi ulterior „Jurnalul Televiziunii”, redenumită „Telejurnal” din 1966. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.

2003 – În această zi, a început invazia Irakului, la primele ore ale dimineții, de către Statele Unite ale Americii și alte trei țări.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot