Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

20.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

Data de 20 martie este una dintre cele mai importante din istorie, fiindcă sunt sărbătorite Ziua Internațională a prăjiturilor Macarons, Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua Internațională a Fericirii. Această dată reprezintă cea de-a 79-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 20 martie

1476Ștefan cel Mare a primit o scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea, în urma Bătăliei de la Vaslui. Domnitorul Moldovei era elogiat pentru apărarea principiilor creștine în fața musulmanilor.

1727 – A murit Isaac Newton, la vârsta de 84 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai mari fiziceni din istoria omenirii. Britanicul a rămas cunoscut pentru studiile sale asupra gravitației și efectelor ei asupra orbitelor planetelor.

1815 – În această zi, Napoleon I a intrat în Paris cu o armată de 140.000 de soldați și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”. Acesta evadase în prealabil de pe insula Elba.

1820 – S-a născut Alexandru Ioan Cuza. Acesta a rămas în istorie ca primul domnitor al Principatelor Române. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859, fiind înfăptuită astfel Unirea celor două principate. Alexandru Ioan Cuza a decedat în data de 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani.

1831 – S-a născut Theodor Aman. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români, întemeietor al primelor școli de arte frumoase de la Iași și București. Acesta a decedat în data de 19 august 1891, la vârsta de 60 de ani.

1886 – S-a născut George Topîrceanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români. Pentru meritele sale, el a devenit membru corespondent al Academiei Române. Topîrceanu a murit în data de 7 mai 1937, la vârsta de 51 de ani.

1916 – Celebrul Albert Einstein a publicat, în revista Annalen der Physik, articolul intitulat „Bazele teoriei generale a relativității”.

1958 – În această dată, Televiziunea Română a difuzat prima emisiune informativă de știri, care se va numi ulterior „Jurnalul Televiziunii”, redenumită „Telejurnal” din 1966. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.

2003 – În această zi, a început invazia Irakului, la primele ore ale dimineții, de către Statele Unite ale Americii și alte trei țări.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot