Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

20.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 martie?

Data de 20 martie este una dintre cele mai importante din istorie, fiindcă sunt sărbătorite Ziua Internațională a prăjiturilor Macarons, Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua Internațională a Fericirii. Această dată reprezintă cea de-a 79-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 20 martie

1476Ștefan cel Mare a primit o scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea, în urma Bătăliei de la Vaslui. Domnitorul Moldovei era elogiat pentru apărarea principiilor creștine în fața musulmanilor.

1727 – A murit Isaac Newton, la vârsta de 84 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai mari fiziceni din istoria omenirii. Britanicul a rămas cunoscut pentru studiile sale asupra gravitației și efectelor ei asupra orbitelor planetelor.

1815 – În această zi, Napoleon I a intrat în Paris cu o armată de 140.000 de soldați și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”. Acesta evadase în prealabil de pe insula Elba.

1820 – S-a născut Alexandru Ioan Cuza. Acesta a rămas în istorie ca primul domnitor al Principatelor Române. El a fost ales ca domn al Moldovei, în data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie 1859, fiind înfăptuită astfel Unirea celor două principate. Alexandru Ioan Cuza a decedat în data de 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani.

1831 – S-a născut Theodor Aman. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români, întemeietor al primelor școli de arte frumoase de la Iași și București. Acesta a decedat în data de 19 august 1891, la vârsta de 60 de ani.

1886 – S-a născut George Topîrceanu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori români. Pentru meritele sale, el a devenit membru corespondent al Academiei Române. Topîrceanu a murit în data de 7 mai 1937, la vârsta de 51 de ani.

1916 – Celebrul Albert Einstein a publicat, în revista Annalen der Physik, articolul intitulat „Bazele teoriei generale a relativității”.

1958 – În această dată, Televiziunea Română a difuzat prima emisiune informativă de știri, care se va numi ulterior „Jurnalul Televiziunii”, redenumită „Telejurnal” din 1966. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.

2003 – În această zi, a început invazia Irakului, la primele ore ale dimineții, de către Statele Unite ale Americii și alte trei țări.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising